Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Προειδοποίηση Μητσοτάκη: «Αν έχουμε φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν»

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι είπε για την επαναφορά των περιορισμών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κάθετος ως προς τα φαινόμενα συνωστισμού, λέγοντας πως αν υπάρξουν, θα επανέλθουν οι περιορισμοί. Αναλυτικότερα:

Από αύριο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, κάτι για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να προειδοποιήσει τους πολίτες από το βήμα της Βουλής οτι είναι υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε αρχικά

Εκεί λοιπόν, όταν έφτασε στη νέα χαλάρωση των μέτρων, είπε: «Προσοχή όμως… Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. Ούτε στις πλατείες, ούτε στην παραλία που μαζεύονται δημότες ή να μας λένε οτι είναι δημότες… Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, με τον ίδιο τρόπο θα επανέλθουν. Έχω όμως εμπιστοσύνη στους πολίτες».

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι είπε για την επαναφορά των περιορισμών;

«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι επεσήμανε στη συνέχεια

Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κατάσταση στην Αττική

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας.

Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Κ. Μητσοτάκης: Ακολουθεί βίντεο από την ομιλία του στη Βουλή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News