Enimerotiko.gr
Ελλάδα

«Προβληματικά τα νέα μέτρα αν δεν φροντίζουμε την πιστή τήρησή τους. Πιθανή διεύρυνση ωραρίου μετά τις 12»

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν θα ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα είναι πάρα πολλά.

«Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στέλιος Πέτσας: Στην Αττική υπάρχει πίεση, όμως, αυξάνονται οι ΜΕΘ

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή. «Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως, αυξάνονται οι ΜΕΘ».

Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Με το βλέμμα στραμμένο στις απογευματινές ανακοινώσεις, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, στο τραπέζι παραμένει σε πρώτη φάση η «μάσκα παντού».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια η υποχρεωτική μάσκα παντού παραμένει ως πρόταση ενώ, όπως είπε στον ΑΝΤ1, σε κάθε περίπτωση, το τοπικό lockdown στην Αττική συνιστά ύστατη λύση, ενώ η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Στέλιος Πέτσας: Θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων αν σταματήσουμε να φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς φόρους

Ο Στέλιο Πέτσας είπε ότι, όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται με τα μέτρα, όμως, αν σταματήσει κανείς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

Στέλιος Πέτσας: Αν υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, θα εξεταστεί η μάσκα σε εξωτερικό χώρο

«Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας».

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, είπε πως είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Στέλιος Πέτσας: Εξετάζεται η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τη 1 π.μ.

«Μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη 1π.μ.», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανησυχούν οι αριθμοί

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά έχει φτάσει τα 21.381, με τα 2.906 να έχουν επιβεβαιωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου τα μισά από αυτά έχουν εντοπιστεί στην Αττική – ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί από την 1η του μήνα 1.492 νέες μολύνσεις με κορονοϊό.

Κατά το ίδιο, βραχύ, διάστημα των οκτώ πρώτων ημερών του τρέχοντος μήνα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι ανθρώπων που έδιναν τη μάχη τους με τη λοίμωξη covid-19 και τις επιπλοκές της στις ΜΕΘ.

Χθες στην τελευταία καταγραφή ο αριθμός των διασωληνωμένων «έκλεισε» στους 92, αλλά με δεδομένο ότι πρόκειται για μια δυναμική, εξελισσόμενη διαδικασία, είναι αναμενόμενο πως οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική μηχανική υποστήριξη θα αυξάνονται. Όπως φαίνεται είναι θέμα λίγων ωρών να καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που κατέχει η 5η Απριλίου 2020 με 93 ασθενείς, στις ΜΕΘ.

Επίσης, σύμφωνα με τα χθεσινά διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς, κλινικές και ΜΕΘ covid-19, ανέρχονται σε 705. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 75 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, με το 70% αυτών να γίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Πρεμιέρα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Εντωμεταξύ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας τον οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλίας.

Ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 ετοιμότητας,
επίπεδο 2 επιτήρησης,
επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News