Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Πυκνή βλάστιση, γαλαζοπράσινα νερά, τέλειο φαγητό: Η ελληνική Ίμπιζα που αν δεν πας, δεν έχεις ζήσει διακοπές

Ελληνική Ίμπιζα: Πρόκειται για την περίφημη Παλαιοκαστρίτσα. Είναι το φυσικό συνεπακόλουθο. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη του Ιονίου. Το χωριό βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή λίγο πιο βόρεια από το κέντρο του νησιού στη δυτική πλευρά. Απέχει οδικώς από την Κέρκυρα περίπου 25 χιλιόμετρα. Είναι η ιδανική βάση της διαμονής. Αυτό, διότι παρ΄χει πολλά πράγματα για τις διακοπές. Προσφέρει, χαλάρωση, περιπέτεια και εξερεύνηση.

Ελληνική Ίμπιζα: Παράδεισος στα Επτάνησα

Ο ένας λόγος είναι ότι παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή βρίθει από ξενοδοχειακές μονάδες, μπαρ και εστιατόρια. Δεν έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο. Παραμένει μία από τις πιο κατάφυτες του νησιού. Δάση με πεύκα και κυπαρίσσια και αιωνόβιοι ελαιώνες δένουν απόλυτα με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Δημιουργούν μια ζωγραφιά της φύσης. Και ο άλλος φυσικά τα γαλανά, κρυστάλλινα νερά, εξαιτίας της αντανάκλασης με την πανίδα της περιοχής είναι σε αρκετά σημεία γαλαζοπράσινα. Η κεντρική παραλία είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες των Επτανήσων.

Διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά. Περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση. Η θέα του τοπίου από το χωριό Λάκωνες είναι ένα από τα must της διαμονής στην Κέρκυρα. Όμως, αν φτάσεις έως εκεί θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος ο χρόνος σου για να μην κατηφορίσεις. Αυτή η οπτική πανδαισία αποτελείται από δύο χερσονήσους και έξι μικρούς όρμους.

Ελληνική Ίμπιζα: Ο Άγιος Σπυρίδωνας

Η κεντρική παραλία είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, οι γραφικοί κολπίσκοι η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι και τα Πλατάκια, ενώ η παραλία Αλίπας είναι ένα λιμανάκι που θυμίζει κλασικό και παραδοσιακό ψαράδικο ελληνικών νησιών. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν αρέσκονται στην πολυκοσμία, τότε αυτές οι εναλλακτικές επιλογές είναι εκεί για να σας αποζημιώσουν. Η Παλαιοκαστρίτσα οφείλει τη μεγάλη φήμη της και στο βυθό της, καθώς τα βράχια που ορθώνονται στη θάλασσα δημιουργούν σπηλιές και υποθαλάσσια πηγάδια όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, που αποτελούν κατεξοχήν προορισμό και αξιοθέατο για δύτες από όλο τον κόσμο.

Γύρω από την Παλαιοκαστρίτσα εξάλλου και ιδιαίτερα προς τα νότια, υπάρχουν αρκετά εντυπωσιακά, γραφικά ακρογιάλια, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο με πλωτά μέσα. Κρυμμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, χωρίς τουριστική ανάπτυξη, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εξωτικής ομορφιάς της Κέρκυρας. Για να φτάσει κάποιος εκεί, μπορεί να νοικιάσει σκάφος από το λιμανάκι. Πιθανόν είναι και η… μοναδική επιλογή για μπάνιο για όποιον δεν μπορεί να αντέξει στο κορμί του τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φήμη των πολύ παγωμένων νερών της Παλαιοκαστρίτσας δεν είναι καθόλου τυχαία και οφείλεται στα γλυκά νερά που αναβλύζουν μέσα από το βυθό του κόλπου και προέρχονται από τις γύρω πηγές.

Ελληνική Ίμπιζα: Το Μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας

Στην κορυφή του λόφου, που βρίσκεται στο δυτικό από τα δύο μικρά ακρωτήρια μπροστά από τις παραλίες, βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας. Ιδρύθηκε το 1228 και αποτελούσε το μοναδικό οίκημα στην περιοχή για χρόνια. Διαθέτει τεράστια συλλογή Βυζαντινών κειμηλίων και εικόνων, και ένα σκελετό – μαμούθ μιας φάλαινας που ξεβράστηκε κάποτε στην ακτή.

Στην αυλή του υπάρχει και ένα μεγάλο πηγάδι, όπου οι επισκέπτες πετούν νομίσματα και κάνουν ευχές. Οι τουρίστες ανεβαίνουν έως εκεί όχι μόνο για λόγους ευλάβειας. Ο χώρος που είναι κτισμένο το μοναστήρι προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα του Ιονίου και αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα.

Ελληνική Ίμπιζα: Γαστρονομία

Είπαμε ότι στην Παλαιοκαστρίτσα υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Η πιο «αναγνωρίσιμη» τέτοια, σε ότι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, είναι ο Vrachos, που λόγω της προνομιακής θέσης του σε «προσκαλεί» να συνδυάσεις περιβάλλον και γαστρονομική ποιότητα, στο βαθμό που δύσκολα συναντάς οπουδήποτε αλλού.

Χτισμένος σε σημείο που η βάση ενός μεγάλου βράχου (εξού και η ονομασία) τέμνεται με το ακρογιάλι, αποτελεί για τους ντόπιους hotspot που κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί μόνο μία φορά. Όποιος πάει, αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο θεωρείται must-visit, καθώς το μέρος συνδυάζει τα πάντα: Μεσογειακή γεύση, απαράμιλλη θέα και τη δυνατότητα να φας κυριολεκτικά με το κύμα να σκάει στα πόδια σου.

Η γεύση συναντά την αρμύρα της θάλασσας και το μενού μοιάζει να έχει βάλει στόχο να σε κάνει να δοκιμάσεις μέχρι και το τελευταίο τοπικό πιάτο της Κέρκυρας, για της οποίας το φαγητό έχουν γραφτεί κι έχουν γραφτεί αφιερώματα. Αυτό, βλέπεις, είναι και το «μυστικό» της επιτυχίας της οικογενειακής αυτής επιχείρησης που μετρά δεκαετίες στον χώρο της εστίασης.

Ελληνική Ίμπιζα: Φρέσκα πιάτα ψαριών και όχι μόνο

Πρόκειται για την επιχείρηση που επισκέπτονται φανατικά οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ημέρας, το οποίο φτάνει στα πιάτα μας ελάχιστες ώρες μετά τα δίχτυα των ντόπιων ψαράδων που με μεράκι πωλούν την πραμάτεια τους τα πρωινά.

«Αν είναι στο Vrachos, σπαρταράει», μας είπαν οι ντόπιοι κατά την πρώτη μας επίσκεψη και επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Το μαγαζί έχει στήσει το μενού του γύρω από τη μεσογειακή κουζίνα, με τα ψαρικά και τα θαλασσινά να είναι το δυνατό του χαρτί.

Ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή πρωταγωνιστούν μέχρι και στα ορεκτικά και το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν βρεθείς εκεί είναι να ξεκινήσεις το γεύμα σου με τις λαχταριστές γαρίδες σαγανάκι, τα αχνιστά μύδια, τους γαριδοκεφτέδες και το χταποδάκι ξυδιού. Αν πάλι, προτιμάς αυτού του είδους τις γεύσεις για κυρίως πιάτο, πες «ναι» στην ποικιλία κερκυραϊκών αλλαντικών που θα σε βάλει για τα καλά στο κλίμα της φημισμένης κερκυραϊκής κουζίνας.

Επειδή, όμως, καλοκαίρι δίχως γεύσεις θαλασσινών δεν γίνεται να υπάρξει, το κυρίως πιάτο φρόντισε να το επιλέξεις βάσει δοκιμασμένων προτάσεων.

Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια ημέρας και τα κλασσικά και αγαπημένα καλαμαράκια που δεν λείπουν από κανένα καλοκαιρινό τραπέζι, τόλμα γεύσεις που μόνο στην Κέρκυρα θα βρεις: To σουβλάκι θαλασσινών με σολομό, γαρίδα, χταπόδι και καλαμάρι, την απίστευτα χορταστική ποικιλία της θάλασσας με ψαράκι, μύδια, καλαμάρι και γαρίδα, το γεμιστό με τυριά καλαμάρι σχάρας -θα θες να πάρεις και για το σπίτι!- και το ιδιαίτερης γεύσης πιάτο με σολομό με σάλτσα από εσπεριδοειδή.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News