Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα βγάζει ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες για να υποδεχτεί τουρίστες τον Μάιο

Ελλάδα τουρισμός

Ελλάδα τουρισμός: Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα θα ανοίξει ξανά τα σύνορα της στους τουρίστες.

Σε δημοσιεύμα της Reuters γράφει: «Η Ελλάδα απλώνει ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες τον Μάιο και να αναστήσει μια βιομηχανία που βίωσε μια από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και δεκαετίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Ελλάδα τουρισμός: «Το μόνο που χρειάζεστε είναι η Ελλάδα»

«Το μόνο που χρειάζεστε είναι η Ελλάδα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Στον τομέα του τουρισμού οφείλεται περίπου το 1/5 της ελληνικής οικονομίας», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

Τα προγράμματα εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βασίζεται στο ιστορικό της για τη διαχείριση της πανδημίας, έτσι ώστε να προσελκύσει τουρίστες πίσω στα νησιά και στα αρχαιολογικά μνημεία της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα ηγήθηκε των εκκλήσεων στην Ευρώπη για υιοθέτηση ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, ώστε να επιτρέπεται να ταξιδέψει το καλοκαίρι.

Ελλάδα τουρισμός: Όσα δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού

«Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, έχουν διαγνωστεί αρνητικά σε τεστ ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και διαθέτουν αντισώματα, είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και θα τους καλωσορίσουμε ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συμφωνίες», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τον παγκόσμιο τουρισμό. Υπολογίστηκε πως μόλις 7.4 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, αριθμός μικρότερος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της και μειωμένοι από το ένα ρεκόρ 31.3 εκατομμυρίων τουριστών την προηγούμενη χρονιά.

Τα έσοδα από τον τουρισμό έπεσαν τραγικά πολύ. Το 2019 το ύψος ήταν 18 δισ. ευρώ, με το ποσό το 2020 να φτάνει μόλις 4 δισ. ευρώ. Η οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από 8%, εντείνοντας την πίεση σε έναν προϋπολογισμό που ήδη στενάζει υπό δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος. Ο αριθμός τουριστών από Βρετανία και Γερμανία μειώθηκε κατά 70% και 62% αντίστοιχα.

«Θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι. Αυτό δεν είναι προφανές τώρα λόγω των μειωμένων κρατήσεων… υπάρχει πολύ σκοτάδι, πολλή απαισιοδοξία στην αγορά, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος οι υπολογισμοί μου θα είναι σωστοί», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ελλάδα τουρισμός: Δεν αύξησε τα κρούσματα ο τουρισμός

Η Ελλάδα έχει καταγράψει περίπου 7.000 θανάτους. Ο κ. Θεοχάρης απέρριψε την κριτική ότι ο τουρισμός αύξησε τα νέα κρούσματα πέρυσι ως «κατανοητή… αλλά παντελώς αβάσιμη».

«Το δεύτερο κύμα που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, ήρθε στην Ελλάδα ακριβώς την ίδια περίοδο, ίσως δύο εβδομάδες αργότερα», συμπλήρωσε ο υπουργός Τουρισμού.

«Κάτοικοι αρκετών ελληνικών νησιών έχουν εμβολιαστεί και η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι, μετά τις ευάλωτες ομάδες. Όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Υπολογίζεται πως ένας στους πέντε εργαζόμενους δουλεύει στον τουρισμό. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε όλες τις ανησυχίες επειδή έχουμε ανθρώπους που εργάζονται, ανθρώπους που χρειάζονται να βρουν δουλειές. Φέτος νομίζω ότι έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News