seismos-prin-ligo-tarakoynithike-i-kefalonia-101047
13:18

Σεισμός πριν λίγο: «Ταρακουνήθηκε» η Κεφαλονιά!

13:18
Newsroom

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο το νησί της Κεφαλονιάς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή για κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός, καθώς η σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί, ήταν μικρού μεγέθους.

Ο σεισμός πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη, 04/04) το πρωί. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε στις 06.00 το πρωί. Η σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή ήταν μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή πάνω από το Ληξούρι, 7 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται από τους ειδικούς στα πέντε χιλιόμετρα.

Advertisement

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται σε 3,5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

Πανοραμική λήψη από το νησί της Κεφαλονιάς.

Λίγα λόγια για την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.

Advertisement

Οι σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Κεφαλονιά

Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας «όρθιο» μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, τη χερσόνησο της Ερίσσου, όπου ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

Advertisement

Το νησί έχει έκταση περίπου 773 τ.χλμ. Σε αυτό κατοικούν περίπου 35.801 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης της Κεφαλονιάς καταλαμβάνει η οροσειρά του Αίνου, η οποία χαρακτηρίζεται ως Εθνικός δρυμός. Σημαντικότερες κορυφές της Μέγας Σωρός (1.628 μ.), Αγία Δυνατή (1.131 μ.), Ευμορφία (1.043 μ.) και Κόκκινη Ράχη (1.078 μ.). Ο Αίνος είναι από τα όρη με τις πλέον έκτακτες καιρικές συνθήκες, δεχόμενο πρώτο στην Ελλάδα τα χαμηλά βαρομετρικά που έρχονται από Δυσμάς.

Οι ακτές της Κεφαλονιάς:

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου.

Advertisement