seismos-tora-tarakoynithike-o-volos-100321
11:19

Σεισμός τώρα: «Ταρακουνήθηκε» ο Βόλος!

11:19
Newsroom

Σεισμός στη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή του Βόλου. Η σεισμική δόνηση δεν ήταν μεγάλης ισχύος, ενώ έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της ημέρας (Τρίτη, 16/04), καθώς σημειώθηκε στις 05.09 το πρωί.

Ο σεισμός που «χτύπησε» την περιοχή του Βόλου ήταν εντάσεως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχύς του συγκεκριμένου σεισμού δεν προκάλεσε υλικές ζημιές στην περιοχή, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για την ύπαρξη κάποιου δυσάρεστου γεγονότος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 22 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά του Βόλου. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το εστιακό βάθος του συγκεκριμένου σεισμού, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ήταν 10 χιλιομέτρων.

Προσοχή! Για να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις από το enimerotiko.gr, πατήστε ΕΔΩ.

Πανοραμική άποψη από την πόλη του Βόλου.

Λίγα λόγια για τον Βόλο

Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου. Βρίσκεται κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Ο μόνιμος πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Βόλου ανέρχεται σε 86.046 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ενώ το πολεοδομικό συγκρότημα αριθμεί 125.248 κατοίκους. Ο πληθυσμός του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 144.449 κατοίκους.

Η προέλευση του ονόματος Βόλος δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος). Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία Βόλος προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη εκδοχή (βλ. Η επανάσταση της Θετταλομαγνησίας, του Γ. Κορδάτου), η λέξη Βώλος ή Βόλος προέρχεται από την σλαβική θεότητα “Βόλος” ή “Βέλες” και είναι αντίστοιχη της ελληνικής αρχαίας θεότητας Δήμητρα, όπως και λεγόταν η πόλη παλιότερα “Δημητριάδα”

Τέλος, κατά μία τέταρτη εκδοχή, η ονομασία Βόλος είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος. Γεγονός πάντως είναι ότι το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

Advertisement

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες ειδήσεις από το enimerotiko.gr, πατώντας ΕΔΩ.