Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Σκληρό lockdown: Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει στις 12 ο Χαρδαλιάς – Πώς θα είναι η ζωή μας από αύριο

Lockdown: Το διάγγελμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας είχε απολογητικό χαρακτήρα. Κυρίως απέναντι σε δύο ομάδες πολιτών. Εκείνες που θα αντιμετωπίσουν εκ νέου τις συνέπειες του νέου σκληρού και καθολικού lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εμπορικό κόσμο του λεκανοπεδίου. Αυτός πλήττεται για μια ακόμη φορά εξ αιτίας των μέτρων. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς και τους μαθητές που από αύριο το πρωί θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Lockdown: Τι αναφέρεται στο ρεπορτάζ

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε ότι αφορά τα σχολεία , το υπουργείο παιδείας σκέπτεται να εφαρμόσει οριζόντιο κλείσιμο σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική που του γίνεται οτι υπάρχουν δυο ταχυτήτων μαθητές.

Το ολοκληρωτικό κλείσιμο ήταν για πολλούς αναμενόμενο αφού τα τελευταία εικοσιτετράωρα η εικόνα του ΕΣΥ ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση κρατάει ακόμα πάνω στο τραπέζι την πρόταση για σκληρό lockdown σε όλη την χώρα. Εάν δηλαδή οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξηθούν κατακόρυφα και τα νοσοκομεία της Αττικής δεν μπορούν να ανταποκριθούν , οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλους νομούς.

Τα μέτρα πάντως που αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι η κυβέρνηση θα είναι ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν όταν ο κορονοιός μπήκε στην ζωή μας τον περασμένο Μάρτιο. Το αν θα είναι το ίδιο επιτυχημένα μένει να αποδειχθεί.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Παν. Σταμπουλίδης, η Γ.Γ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του ΥΠΕΣ Βιβή Χαραλαμπίδου, η Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελο Μπίνη αναμένεται να εξειδικεύσουν το τι θα ισχύσει από αύριο για το lockdown και μέχρι το τέλος του μήνα στον νομό Αττικής ενώ μέτρα θα ανακοινωθούν και για τον νομό Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

Lockdown: Τα πιθανά μέτρα

– Κλείνει το λιανεμπόριο.

– Κλείνουν τα σχολεία.

– Αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών για αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό 70%, με μόνο το 30% των δημοσίων υπαλλήλων να βρίσκονται στις υπηρεσίες τους

– Στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από τις εταιρείες να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που είχαν επιβάλει την περασμένο Μάρτιο με αυξημένα τα ποσοστά της τηλεργασίας.

– Θα απαγορευθεί η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους όμορων δήμων από αυτούς που διαμένει ο πολίτης .Ο κωδικός 6 θα ισχύει για άσκηση και βόλτα κατοικίδιου, αλλά εντός της γειτονιάς του καθενός και πάντα με τα πόδια-

– Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση επίσκεψης σε ιατρό, βοήθεια σε συγγενή ή εύρεση φαρμακείου.

– Στις εκκλησίες θα επιτρέπονται μόνο 9 άτομα.

Τα υπόλοιπα πιθανά μέτρα:

– Lockdown: Κλείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, και προσωπικής υγιεινής , βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ.

– Ένα ακομή μέτρο που εξετάζεται είναι η αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή περισσότερων επιχειρήσεων, όπως τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ήταν πολλοί περισσότεροι απ’ ότι τώρα.

– Επίσης ένα άλλομέτρο που εξετάζεται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 και τις καθημερινές. Η εφαρμογή του μέτρου ωστόσο είναι δύσκολη καθώς υπάρχει φόβος συνωστισμού έξω από σούπερ μάρκετ.

– Και τέλος σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο.

– Τίθεται ξανά σε ισχύ η άδεια ειδικού σκοπού.

– Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα περίπτερα και οι λαϊκές αγορές, με αυστηρά μέτρα λειτουργίας.

– Τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News