sofia-vempo-i-pathologiki-zilia-oi-xylodarmoi-i-exartisi-ap-amp-8217-to-alkool-kai-to-adiko-telos-tis-axechastis-ntivas-60020
17:55

Σοφία Βέμπο: Η παθολογική ζήλια, οι ξυλοδαρμοί, η εξάρτηση απ’το αλκοόλ και το άδικο τέλος της αξέχαστης ντίβας

17:55
Newsroom

Σοφία Βέμπο: Η γνωστή τραγουδίστρια υπήρξε μία από τις κορυφαίες για τη χώρα. Η Ελληνίδα τραγουδίστρια ήταν απίστευτα ταλαντούχα. Ήταν επίσης παράφορα ερωτευμένη, με τον Δημήτρη Τραϊφόρο, τον «Μίμη» της, τον οποίο ζήλευε όσο τίποτα στον κόσμο…

Σοφία Βέμπο: Η πρώτη συνάντηση της τραγουδίστριας, με τον Μίμη Τραϊφόρο

Τον Αύγουστο του ‘40, η Σοφία δηλώνει για τον Δημήτρη Τραϊφόρο «Δεν θέλω να τον συναντήσω ποτέ. Ούτε καλλιτεχνικά ούτε και στη ζωή μου». Λέγεται πως ο ίδιος την είχε πειράξει νωρίτερα, μπροστά σε κόσμο. Ωστόσο, με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, όλα τα θέατρα ανεβάζουν «πατριωτικές επιθεωρήσεις» που σκίζουν μες στη ευφορία που δημιουργούν οι νίκες του ελληνικού στρατού στο μέτωπο.

Advertisement

Στα παρασκήνια του θέατρου «Μοντιάλ» η Σοφία προσεγγίζει τον Τραϊφόρο και του ζητάει να της γράψει ένα πολεμικό τραγούδι, πάνω στη μουσική της «Ζεχρά». «Από πότε οι θεοί ζητάνε χάρες από τους ανθρώπους;» της απαντά εκείνος. Για χάρη της, γράφει σε ένα διάλειμμα της παράστασης το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά».

Της το διαβάζει, αλλά η Σοφία βρίσκει σκληρό το τέλος που λέει «αν δεν΄ρθείτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Του ζητά να το αλλάξει κι ο Τραϊφόρος αντικαθιστά τον στίχο με το «με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά». Το ίδιο βράδυ η Σοφία το λανσάρει στη σκηνή, τραγουδώντας το και μια και δύο και τρεις φορές. Το κοινό παραληρεί, ο μύθος της «τραγουδίστριας της νίκης», έχει μόλις γεννηθεί. Μαζί, κι ένας μεγάλος έρωτας.

Advertisement

Advertisement

Σοφία Βέμπο: Οι καθημερινές συναντήσεις, ο αρραβώνας και η περιοδεία στην Αμερική

Συναντιόντουσαν καθημερινά στο Ζάππειο. Κρυφά στην αρχή, γιατί η Σοφία είχε αυστηρές οικογενειακές αρχές. Η οικογένειά της δεν ήθελε τον Τραϊφόρο. Όμως, η ίδια επέβαλε τη γνώμη της. Πρώτα απ’ όλα ήταν ένας πνευματικός έρωτας. Πρώτα εγκεφαλικός και μετά σωματικός. Τον ερωτεύτηκε από την ποίησή του, καθώς συναντιόνταν ως καλλιτέχνες.

Το 1942, αρραβωνιάστηκαν στην Αίγυπτο, όπου είχαν διαφύγει στα χρόνια της Κατοχής. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψαν στην Αθήνα. Όμως το 1946, η Σοφία Βέμπο πηγαίνει στην Αμερική για περιοδεία. Ο Τραϊφόρος προσπαθεί να την μεταπείσει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Μετά από καιρό, λαμβάνει ένα μάλλον ψυχρό και αδιάφορο γράμμα από τη Σοφία. Εκείνος, αντί για απάντηση, της γράφει τους στίχους του κλασικού πλέον τραγουδιού: «Ας ερχόσουν για λίγο, μοναχά για ένα βράδυ/ να γεμίσεις με φως το φριχτό μου σκοτάδι». Η Σοφία επιστρέφει στην αγκαλιά του…

Advertisement

Σοφία Βέμπο: Ο γάμος, ο άπιστος Μίμης και ο θάνατός τους

Θα παντρευτούν το 1957. Όμως, η σχέση τους υπήρξε θυελλώδης. Ο Τραϊφόρος δεν της ήταν πιστός ως σύντροφος. Και οι αντιδράσεις της Σοφίας ήταν παράφορες, ακραίες. Η συμπεριφορά του Τραϊφόρου ήταν ένας από τους λόγους που κλόνισαν την υγεία και τα νεύρα της και μεγάλωσαν την εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά.

Η Σοφία Βέμπο έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του ’78 , από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Μίμης Τραϊφόρος, ασχολήθηκε με συγκινητική αφοσίωση με την έκδοση και επανέκδοση των ηχογράφήσεών της και τη διατήρηση της μνήμης της. Παρ’όλα αυτά, όταν έφυγε από τη ζωή, τον Μάρτιο του 1998, η οικογένεια της Βέμπο, δεν επέτρεψε να ταφεί μαζί της…

Advertisement