sotiris-tsiodras-o-giatros-protypo-to-viografiko-27-selidon-kai-giati-i-ellada-echei-anagki-apo-tetoioys-anthropoys-45992
18:11

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο γιατρός-πρότυπο, το βιογραφικό 27 σελίδων και γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους

18:11
Newsroom

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε αγαπητός σε όλους τους Έλληνες.Είναι φειδωλός στις δηλώσεις του λέγοντάς μας την ουσία αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού και κέρδισε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μας.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάς συστήθηκε ευρέως, κάτω από πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους εμάς που μόνο σε ταινίες βλέπαμε ανάλογα σενάρια αφανισμού και ασύμμετρης απειλής με άγνωστους και επιθετικούς ιούς όπως είναι ο κορονοϊός.

Advertisement

Ο δικός μας Σωτήρης είναι Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής σχολής Αθηνών, με κύρος στην επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι γιατρός λοιμωξιολόγος με περγαμηνές, που από όπου κι αν πέρασε, αναγράφεται στο πλούσιο βιογραφικό του, ενώ οι εντυπώσεις των γύρω του σκιαγραφούν αυτό που λέμε  ήρεμη δύναμη.Γιατρός με κεφαλαία, πατέρας 7 παιδιών, ψάλτης και φανατικός Ολυμπιακός.

Advertisement

Ως επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εμφανίζεται κάθε απόγευμα με την αυθεντία του και την αυθεντικότητα του. Είναι καθησυχαστικός, ήρεμος, χωρίς να πανικοβάλει τους ήδη τρομοκρατημένους Έλληνες. Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια Υγεία από Λοιμογόνους Παράγοντες και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που συνδέει την χώρα μας με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Advertisement

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εργάζεται στο  νοσοκομείο «Αττικόν».

Αν και δόκτορας, ο Σωτήρης Τσιόδρας φοράει την άσπρη ποδιά του και περιθάλπει τους ασθενείς του με πολύπλοκα παθολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η ανθρωπιά του έγινε γνωστή μέσω δημοσιευμάτων, αφού εύλογα κέντρισε το ενδιαφέρον του Τύπου, καθώς έχει αναγορευτεί το πρόσωπο σύμβολο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Το βιογραφικό του Σωτήρη Τσιόδρα είναι εντυπωσιακό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.  Στη συνέχεια  έκανε μεταπτυχιακό στο Harvard ενώ δούλεψε σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ, όπου αποκτά ειδικότητα στη Λοιμωξιολογία και επιστρέφει στην Ελλάδα όπου έκανε το αγροτικό του στη Μεσσήνη. Και πάλι τα δημοσιεύματα των ημερών αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής του, αλλά και της επαγγελματικής του διαδρομής.

Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία). Το βιογραφικό του, δίχως υπερβολή, αριθμεί 27 σελίδες!

Advertisement

Έκανε εμβόλια διφθερίτιδας στη Μόρια αψηφώντας τον κίνδυνο

Αφοσιωμένος στον όρκο του Ιπποκράτη, μετέβη στη Μόρια για να κάνει εμβόλια  σε κλειστές δομές.

Ο Τσιόδρας με την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τον συνετό βίο του, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ειδικά όταν βλέπουμε γύρω μας ανεύθυνους ανθρώπους που αντί να μένουν σπίτι τους και να υπακούσουν στις αγωνιώδεις εκλύσεις του Υπουργείου Υγείας εκδράμουν  βάζοντας τη ζωή τη δική τους και των συμπολιτών σε κίνδυνο.

Ας εντυπωθούμε πως ζούμε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη παγκόσμια να είμαστε υγιείς και να σταθούμε στα πόδια μας όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει, κλείνουν τα σύνορα και καταργείται η συνθήκη της Σένγκεν.

Κάθε κράτος μόνο του παλεύει να σταθεί στα πόδια του και για να μην γίνει η Ελλάδα Ιταλία οφείλουμε να είμαστε λιγότερο ανεγκέφαλοι και να σεβόμαστε αν όχι τον εαυτό μας τουλάχιστον τους γύρω μας.Είναι ξεφτίλα τα παππούδια να βγαίνουν έξω και να λιάζονται στις πλατείες και να βλέπουμε ουρές στα διόδια ή τα πλοία φίσκα στον κόσμο. Μόνο με το βούρδουλα είμαστε ικανοί να συμμορφωθούμε ή θα εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν δικός μας άνθρωπος νοσήσει; Δεν υπάρχει καμία σωτηρία. Δεν είμαστε σε διακοπές αλλά σε κατοίκων περιορισμό…

Advertisement