stelios-petsas-pistopoiitiko-emvoliasmoy-se-osoys-kanoyn-to-emvolio-112587
17:37

Στέλιος Πέτσας: «Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους κάνουν το εμβόλιο»

17:37
News_Room

Δηλώσεις Πέτσα: Η χώρα μας θα έχει παραλάβει μέχρι τέλη Ιανουαρίου 429.000 εμβόλια της Pfizer. Με τη σταδιακή αδειοδότηση εμβολίων και άλλων εταιρειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, τον Ιούνιο θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα συνολικά 25 εκατ. δόσεις για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. εφόσων το επιθυμεί.

Αυτή ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Τόνισε πως μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα πετύχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτείται για να βάλουμε τέλος στην πρωτοφανή περιπέτεια που ζήσαμε το 2020 και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας στα χέρια μας. Για το λόγο αυτό. ο εμβολιασμός όλων των πολιτών δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά μια βαθιά κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Advertisement

Δηλώσεις Πέτσα: Ο λόγος που εμβολιάζονται πρώτοι οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι

Ρωτήθηκε για το λόγο που δίδεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό υπουργών και κρατικών αξιωματούχων. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο λόγος είναι διττός: Αφενός για συμβολικούς λόγους, όσον αφορά στην κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας. Αφετέρου διότι επιλέγεται μια σειρά μελών της κυβέρνησης που είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του κράτους. «Ακούω ανοησίες για τον υπουργό Υγείας.

Advertisement

Είναι δυνατόν να μην εμβολιάζεται ο υπουργός Υγείας, όταν είναι στην πρώτη γραμμή κι επισκέπτεται νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να είναι εκεί και να δίνει το πρόσταγμα ή μέλη της κυβέρνησης που είναι κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης;», ενώ πρόσθεσε ότι η ομάδα των εν λόγω στελεχών είναι κάτω κι από το 1% του συνόλου του πληθυσμού.

Advertisement

Δηλώσεις Πέτσα: «Πρόχειρη η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Απαντώντας για την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «πολύ πρόχειρη» και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό δεν έχει ιδιαίτερη αξία η ανάλυσή της». Κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχουν άλλα θέματα για κριτική, αλλά όχι αυτά που είναι θέματα δημόσιας υγείας».

Σχετικά με την κριτική στον αριθμό των εμβολίων που έφτασαν στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «τα εμβόλια δεν τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Τα κάνουν οι εταιρείες και τα εγκρίνουν οι οργανισμοί. Εν προκειμένω, δόθηκε άδεια ήδη μόνο για μία εταιρεία, την Pfizer. Η συμφωνία είναι η ίδια, παίρνουν όλα τα κράτη της ΕΕ εμβόλια με βάση τον πληθυσμό τους. Δεν μπορώ να φανταστώ τι διαφορετικό θα έκανε ο κ. Τσίπρας. Ίσως ο ίδιος να ξέρει, αλλά δεν μας το έχει εξηγήσει. Μόνο κριτική κάνει. Αλλά οι πολίτες έχουν δώσει την απάντησή τους και για τον ίδιο και για τους συνεργάτες του που ήταν υπουργοί Υγείας και δεν θέλω να επανέλθω».

Δηλώσεις Πέτσα: Σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επ’ αυτού ότι σταδιακά θα έρχονται εγκρίσεις για τη Moderna και άλλες εταιρείες. Από το Φεβρουάριο και μετά θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων.

Advertisement

«Όσες περισσότερες εταιρείες παίρνουν άδεια τόσες περισσότερες θα είναι οι δόσεις κι είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα ακόμη κι από το αρχικό πλάνο. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ακολουθούμε το αρχικό πλάνο και μόνο την εταιρεία που έχει πάρει έγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξήγησε μάλιστα, ότι τα βήματα που ακολουθεί η ΕΕ είναι σωστά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπαίναμε σε ένα πλειστηριασμό με τις τιμές εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών και υπενθύμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πρώτη φάση της πανδημίας, είχε προτείνει το εμβόλιο να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό και να μην μπει σε ένα πλειστηριασμό τιμών.

«Αυτό στην ΕΕ ακολουθήθηκε σε μεγάλο βαθμό και κάποιες μεμονωμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολούθησαν μια άλλη λογική. Όμως, δεν έχουμε δει διαφορές. Αν δείτε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός, δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είναι ζήτημα παραγωγής λοιπόν από τις εταιρείες και το κρίσιμο είναι να έχουμε περισσότερα εμβόλια από περισσότερες εταιρείες, ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε ο κ. Πέτσας, εκφράζοντας και πάλι την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε συντομότερα από ότι είχε προγραμματιστεί περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα.

Δηλώσεις Πέτσα: Τα δύο ορόσημα για τον εμβολιασμό

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο χρονικά ορόσημα για την επιχείρηση «Ελευθερία»: «Το ένα είναι να πάει σωστά η αλυσίδα εμβολιασμού μέσα στον Ιανουάριο, για να δούμε αν δουλεύει σωστά το σύστημα. Από εκεί και μετά, έχει μεγάλη σημασία να φτάσουμε ως τον Ιούνιο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των δόσεων, ώστε να έχουμε πετύχει τον αρχικό μας προγραμματισμό, ο οποίος είναι 25 εκατ. δόσεις ως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού έως τότε, εφόσον το επιθυμεί».

Advertisement

Δηλώσεις Πέτσα: Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σχετικά με την προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς, ξεκαθάρισε ότι το πλάνο θα επικαιροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προηγηθούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι ηλικιωμένοι, ενώ το ηλικιακό όριο θα πέφτει διαρκώς, ανάλογα με τις δόσεις που θα παραλαμβάνονται.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα αποδίδεται μετά τη δεύτερη δόση. θα δίνεται και στα αγγλικά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, υπενθυμίζοντας τη συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο για το αν με αυτό μπορεί π.χ. κάποιος να ταξιδέψει ελεύθερα. Ανέφερε επίσης ότι, υπήρξε πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση για τον εμβολιασμό από το ιατρικό προσωπικό και όχι τόσο πολύ από το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής αυξάνονται σταδιακά και σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων του εμβολίου για τον Ιανουάριο θα καλύψει τις ανάγκες. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αφορά στον εμβολιασμό του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Δηλώσεις Πέτσα: «Προτεραιότητα και στόχος της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων»

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στα σχολεία και τόνισε ότι σήμερα θα ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση με τους ειδικούς και τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας. «Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ’ ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ιδιαίτερα πως όταν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι σημαντικό να περιοριστεί η κινητικότητα και να γίνονται μόνον οι πολύ απαραίτητες μετακινήσεις.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ο κ. Πέτσας δήλωσε επιφυλακτικός. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει καθαρή εικόνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων. «Φαίνεται να έχουμε μια πτώση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, η οποία είναι σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες και να υπάρχει μεν μεγάλη αποσυμπίεση στις απλές κλίνες covid, αλλά δεν βλέπουμε το ίδιο στις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους. Θέλουμε να εξετάσουμε καλύτερα γιατί συμβαίνει αυτό, θα το σταθμίσουν οι ειδικοί και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στις αρχές της άλλης εβδομάδας».

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κάποιο «δώρο» στους υγειονομικούς, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «η κυβέρνηση δεν είχε υποσχεθεί κάτι», καθώς και ότι «στηρίζουμε διαρκώς το προσωπικό και το κάναμε εμπράκτως μέσα στο 2020». Εξήγησε πως αφενός «ένα βασικό στοιχείο που μας έχει φέρει ως εδώ σήμερα είναι ότι διαχειριζόμαστε με σύνεση το ταμείο του κράτους», αφετέρου ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα για το ποιοι είναι στην πρώτη γραμμή» και πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ρήγμα στο σύστημα υγείας». Και κατέληξε: «Είμαστε εδώ να τα δούμε αυτά τα ζητήματα. Αλλά δεν είχε δοθεί κάποια υπόσχεση. Κι έχει μεγάλη σημασία πώς χορηγούνται τέτοιες ενισχύσεις, για να μη δημιουργούνται ρήγματα. Έχουμε κρατήσει, όμως, αποθέματα για στήριξη και μέσα στο 2021», διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπήρξε σκέψη για συμβολική, έστω, περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για ν’ αποδοθεί το «δώρο» στους υγειονομικούς.

Δηλώσεις Πέτσα: «Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο είναι απαραίτητο»

Σε ό,τι αφορά συνολικά την οικονομία και τα μέτρα στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι και το 2021 και για όσο καιρό υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ή είναι αυτό απαραίτητο, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί αποθεματικό 7,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, «σημασία έχει να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών κι αναμένουμε το 2021 να είναι μια χρονιά ανάπτυξης και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι μια ανάπτυξη που θα μοιάζει με αυτή των μεταπολεμικών περιόδων, αρκεί ν’ αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το υγειονομικό σκέλος. Και δίνω σημασία στους επενδυτές που βάζουν εν μέσω κρίσης τα λεφτά τους στην Ελλάδα, όπως η VW, η Microsoft και η Pfizer».

Χαρακτήρισε, επίσης, θετικό μέτρο για την αγορά το click away, με την έννοια ότι προσέφερε τζίρο την περίοδο των εορτών, ενώ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε πως θ’ αρχίσουν να έρχονται τα επόμενα χρόνια και να επενδύονται και όχι να χρησιμοποιούνται για τη διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων. «Τα χρήματα αυτά θα πάνε για να αυγατίσει ο πλούτος της χώρας και για να έχουμε βιώσιμη ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, για να συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται αγορές και επενδυτές», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις οφειλών που έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της πανδημίας και για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να τους πνίξει μια χιονοστιβάδα χρεών και γι’ αυτό εξετάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όμως, ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί ποσοστό της για την 1η, 2η και 3η φάση, όπως θα συμβεί με το 50% για την 4η και 5η, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί». Τέλος, για τα φορολογικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν για την αντιστροφή του brain drain, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πολύ θετική ανταπόκριση κι ενδιαφέρουσες ιστορίες από Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο χρονικός ορίζοντας ισχύος των κινήτρων.

Δηλώσεις Πέτσα: «Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά»

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις δηλώσεις από την ‘Αγκυρα για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός: «Ας αλλάξει πλευρό όποιος το σκέφτεται αυτό!», είπε και τόνισε πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση μόνο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το μοναδικό θέμα που παραμένει ως εκκρεμότητα, δηλαδή αυτό των θαλασσίων ζωνών. «Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε το 2016», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της είναι έτοιμη προς τούτο και ότι η επίλυση της εκκρεμότητας με τις θαλάσσιες ζώνες θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.

Προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός, εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός κι αν ή πότε θ’ αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Θα το κάνει όταν θέλει κι εκείνος θα κρίνει ποιοι μπορούν ν’ αξιοποιηθούν ή να αλλάξουν πόστο». Εκτίμησε πάντως ότι δεν υπάρχει αναντιστοιχία εκπροσώπησης στην κυβέρνηση κι επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως από τον κεντρώο χώρο, ζητώντας επ’ αφορμή και της πανδημίας και του εμβολιασμού να υπάρξει προστασία του δημοσίου λόγου από τις συνωμοσιολογικές φωνές.

Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Για να κάνεις restart, θα πρέπει να έχεις σταματήσει. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει καθόλου κι απόδειξη είναι ότι δεν μας σταμάτησαν ούτε οι κρίσεις με την πανδημία και τα εθνικά θέματα», είπε ο κ. Πέτσας, απαριθμώντας το πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.