Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Συναγερμός στο Αιγαίο: Χωρίς ενεργό πομπό, το «Τσεσμέ» – Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Συναγερμός στο Αιγαίο για το «Τσεσμέ».

Συναγερμός στο Αιγαίο: Η Τουρκία προκαλεί για ακόμη μία φορά, με τις κινήσεις της στο Αιγαίο Πέλαγος. Εκεί, πλέει το «Τσεσμέ», το οποίο όμως δεν έχει ενεργό πομπό. Αντίθετα, τον διατηρεί κλειστό. Όπως και να έχει, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, βρίσκονται σε ετοιμότητα όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Αναλυτικότερα:

Προκαλούν, οι Τούρκοι, με το «Τσεσμέ»

Σε κινήσεις που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν για άλλη μια φορά το κλίμα προχωρά η Τουρκία. Αυτό, διότι χρησιμοποιεί το υδρογραφικό «Τσεσμέ». Το τουρκικό υδρογραφικό απέπλευσε το πρωί της Πέμπτης από την Κωνσταντινούπολη. Εξήλθε από τα Στενά των Δαρδανελίων με κατεύθυνση προς το Αιγαίο Πέλαγος, στα ανοιχτά της Ίμβρο. Έτσι, σήμανε συναγερμός στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εκδώσει εδώ και λίγα 24ωρα μια παράνομη και προκλητική NAVTEX. Με τη συγκεκριμένη NAVTEX κατήγγειλε και επίσημα η Ελλάδα με διάβημα.

Το «Τσεσμέ» για την ώρα πλέει με κλειστό τον πομπό που μεταδίδει στοιχεία για την κίνησή του σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic. Τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν οι Τούρκοι σε ανάλογες προκλητικές κινήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο παραμένει άγνωστο αν το «Τσεσμέ», ένα γηρασμένο πλοίο που κινείται με χαμηλή ταχύτητα, συνοδεύεται ή όχι από πολεμικά πλοία.

Συναγερμός στο Αιγαίο για το «Τσεσμέ».

Η τουρκική Navtex έχει διάρκεια έως τις 2 Μαρτίου. Αφορά σύμφωνα με την παράνομη ανακοίνωση του παράκτιου σταθμού της Σμύρνης, έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Αιγαίο. Επίσης, η ελληνική πρεσβεία απάντησε στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με προφορικό διάβημα στην Άγκυρα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Επίσης, παραδόθηκε και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη. Αυτό, διότι όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Συναγερμός στο Αιγαίο για το «Τσεσμέ».

Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, σήμανε συναγερμός στο Αιγαίο. Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει υπό στενή παρακολούθηση τις κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό, γιατί ακόμα δεν είναι ξεκάθαροι οι σκοποί που εξυπηρετεί αυτή η νέα πρόκληση.

Η στρατιωτική ηγεσία με υπομονή προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει, αν η Άγκυρα προχωρά στις νέες αυτές προκλήσεις συμβολικά ενόψει και του δεύτερου γύρου των διερευνητικών ή εάν επιδιώκει κάτι παραπάνω. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά από την έξοδο του ωκεανογραφικού από τη Σμύρνη θα είναι καθοριστικές και η στρατιωτική ηγεσία αναμένει εάν θα εξορμήσει μόνο, ή υπό την συνοδεία πολεμικών σκαφών όπως είχε συμβεί σε ανάλογη έξοδο του «Τσεσμέ» στην περιοχή και το 2017.

Αν τελικώς η Άγκυρα επιλέξει να συνοδεύσει το «Τσεσμέ» με πολεμικά πλοία τότε η πρόκληση θα αξιολογηθεί ως «σοβαρή» με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Άλλωστε και η επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο καθώς, μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα πολύ μεγάλο μέρος του Στόλου βρέθηκε στην ίδια περιοχή, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο εθνικής άσκησης από το Πολεμικό Ναυτικό, όπου εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια και τακτικά αντικείμενα σε όλες τις μορφές πολέμου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News