Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Σύψας: «Καταστροφικά τα τωρινά στοιχεία. Καθολικό lockdown του Μαρτίου, το μόνο αποτελεσματικό μέτρο»

Σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό προτείνει ο ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά στοιχεία στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», επεσήμανε για τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας και διαβεβαίωσε πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό: Πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό: Το μόνο μέτρο που δούλεψε ήταν το ολικό lockdown

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν» είπε ότι όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό: Υπάρχουν μελέτες ότι το εμβόλιο σταματά τη διάδοση, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα

Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».

Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα».

Σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό: Στο κόκκινο Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News