Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Τα κομματικά «ένσημα» και η σύνταξη από τα… 51: Πού και πόσο έχουν δουλέψει οι Έλληνες πολιτικοί

Μητσοτάκης-Τσίπρας

Ο οικονομολόγος που απασχολήθηκε σε θυγατρικές τραπεζών, ο πολιτικός μηχανικός, ο δημοσιογράφος, τα κομματικά «ένσημα» και η σύνταξη από τα… 51.

Ας δούμε λοιπόν πού και πόσο έχουν δουλέψει οι Έλληνες πολιτικοί

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Αθήνα, 4 Μαρτίου 1968), είναι Έλληνας πολιτικός και οικονομολόγος, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2019, καθώς και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 2016. Από τον Μάρτιο του 2004, είναι εν ενεργεία βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ).

Ειδικότερα, διετέλεσε οικονομικός αναλυτής για λίγους μήνες στην Chase Investment Bank από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 1992, ακολούθως από τον επόμενο μήνα μεταπήδησε στο υποκατάστημα του Λονδίνου της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company όπου έκανε για περίπου 60 ημέρες την πρακτική του άσκηση και ακολούθως εργάστηκε ως σύμβουλός της από το 1995 έως το 1997 και με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας (Αθήνα, 28 Ιουλίου 1974) είναι Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αφού αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων, εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το έτος 2000, σε ηλικία 26 ετών. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους γίνεται μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ακολούθως απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολεοδομία – Χωροταξία, από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έχοντας επαγγελματικές καταβολές στον τομέα των κατασκευών, καθώς ο πατέρας του Παύλος ήταν επίσης πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ (μαζί με τον αδελφό του και θείο του τέως πρωθυπουργό, Ηρακλή) και «ΑΤΕ Τσίπρας».

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς, καθώς οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) το 1988. Συμμετείχε στην ομάδα μαθητών που συνομιλούσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1990-91 Αποχώρησε από την ΚΝΕ το 1991. Ως φοιτητής συμμετείχε στην ίδρυση της παράταξης Εγκέλαδος, συνιστώσας των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Την περίοδο 1999-2003 ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Φώφη Γεννηματά

Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά (Αμπελόκηποι Αθηνών, 17 Νοεμβρίου 1964), είναι Ελληνίδα πολιτικός, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Είναι βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986 προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί σήμερα έχει την ιδιότητα της βουλευτή.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας (10 Αυγούστου 1955) είναι Έλληνας πολιτικός και έχει αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 2013.

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1955 και είναι γιος του Αποστόλη Κουτσούμπα, ο οποίος είχε εξοριστεί για την πολιτική του δράση. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) από τα φοιτητικά του χρόνια και συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μετά τις σπουδές του άσκησε αποκλειστικά κομματικά καθήκοντα.

Υπήρξε αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα επόμενα συνέδρια, και το 1996, στο 15ο Συνέδριο, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το ίδιο έτος, 1996, ανέλαβε τη διεύθυνση του Ριζοσπάστη, θέση στην οποία παρέμεινε για μία δεκαετία. Στο 18ο Συνέδριο ανέλαβε επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της κομματικής του σταδιοδρομίας διατέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Το όνομά του ακουγόταν αρκετά χρόνια ως το επικρατέστερο για να διαδεχθεί την Αλέκα Παπαρήγα.

Στο 19ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2013, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Κυριάκος Βελόπουλος

Ο Κυριάκος Ιωσήφ Βελόπουλος (Έσσεν, Δυτική Γερμανία, 24 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης με την οποία έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής και βουλευτής Λαρίσης. Στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Το 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 2015, ενώ στις 28 Ιουνίου 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση της Ελληνικής Λύσης.

Σε μικρή ηλικία επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφοίτησε από το Λύκειο Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα σπούδασε στην ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας του «Κέντρου Ελευθέρων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών» ως υπότροφος. Στο βιογραφικό του αναφέρει ότι το 2013 ολοκλήρωσε προπτυχιακές σπουδές και το 2016 μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την Ιστορία, Αρχαιολογία και τον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2017 πραγματοποιεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Ως δημοσιογράφος έχει παρουσιάσει διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι πιο γνωστές εκπομπές που έχει συμμετάσχει είναι οι «Ελληνόραμα», «Κόντρα και Ρήξη», «Αποκαλυπτικό Δελτίο» στο Extra Channel 3,και «Ανατρεπτικό Δελτίο» στο Alert TV. Εκτός της μητρικής του ελληνικής γλώσσας γνωρίζει ακόμη αγγλικά και γερμανικά.

Γιάννης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης(Παλαιό Φάληρο Αθηνών, 24 Μαρτίου 1961) είναι Έλληνας πολιτικός, καθηγητής πανεπιστημίου και οικονομολόγος. Είναι βουλευτής και Γραμματέας του ελληνικού πολιτικού κόμματος ΜέΡΑ25, ιδρυτής του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25, ενώ είχε διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, αφού σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στη Βρετανία, δίδαξε μερικά χρόνια αργότερα στα πανεπιστήμια της γηραιάς Αλβιώνας. Αρχικά στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το 1985 στο πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια, στο Νόργουιτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 στο Κέιμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Παράλληλα ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, στο Βέλγιο.

Είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα, είναι Επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο Διεθνές Πανεπιστημιακό Κολέγιο (International University College) του Πανεπιστημίου του Τορίνο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλεγίου Κινγκς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News