tha-vrexei-chrima-megales-ayxiseis-stis-syntaxeis-oi-syntaxioychoi-poy-tis-pairnoyn-oi-imerominies-kai-ta-posa-2692
14:18

Θα βρέξει χρήμα: Μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι που τις παίρνουν, οι ημερομηνίες και τα ποσά

14:18
Νίκη Μουλά

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, τους επόμενους μήνες, είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τους υπολογισμούς σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα διαθέσιμα χρήματα στους συνταξιούχους.

Advertisement

Πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις μετά από 12 χρόνια και αναμένεται να δοθούν από την αρχή του νέου έτους. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με επικεφαλής Ενώσεων Συνταξιούχων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Advertisement

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «δεν θα κάνω μεγάλη επισκόπηση του τι έχουμε κάνει και του τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Θα πω μόνο ότι ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε δώσει, σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η εκκαθάριση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελούσε μία χρόνια πληγή για την ελληνική δημόσια διοίκηση και -για να το πω όπως το αισθάνομαι- μία ντροπή για ανθρώπους, οι οποίοι περίμεναν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους».

Advertisement

Και συμπληρώνει «και βέβαια, το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων από 1/1/2023, μετά από πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημιουργεί ένα ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ξέρω ότι πιέζουν πολύ και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, είναι εξαρτημένοι από μια σταθερή πηγή εισοδήματος».

Advertisement

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις παρεμβάσεις, τις οποίες έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, έπειτα από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες περιλαμβάνουν επανέναρξη των τακτικών αυξήσεων και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023, καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο και πίστωση της τέταρτης ετήσιας δόσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης.

Αυξήσεις στις συντάξεις στο 95% των συνταξιούχων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως, σύμφωνα με ανάλυση του e-ΕΦΚΑ, οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, ήτοι περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές.

Advertisement

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, περισσότεροι από 840.000 εκτιμάται πως θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ.

Από την πλευρά τους, για τις αυξήσεις στις συντάξεις, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημείωσαν τις πιέσεις που ασκούνται στο εισόδημα από τον πληθωρισμό και ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές τους, αλλά και κατάργηση του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς και την ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

Επιπροσθέτως, έθεσαν επί τάπητος την καταβολή αναδρομικών για δώρα και επικουρικές συντάξεις για όλους, αλλά και την καταβολή των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, που έχουν παρακρατηθεί, ενώ κατατέθηκαν ειδικότερα αιτήματα, που αφορούν συγκεκριμένες ενώσεις και ομοσπονδίες.

«Έχω δει στην ατζέντα και μια σειρά από άλλα πιο λεπτομερή θέματα. Με χαρά είμαστε εδώ να σας ακούσουμε όλους και στη συνέχεια να τα συζητήσουμε όσο αναλυτικά απαιτείται» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων και των οφειλών του ΕΦΚΑ, που αποτελούσαν χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες πολίτες.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 ανερχόταν στο 91%.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, καθώς πλέον είναι εφικτή η έκδοση πολλών συντάξεων ακόμη και σε 60 ημέρες.

Σχετικά με τις οφειλές του ΕΦΚΑ για συντάξεις και αναδρομικά, διαμορφώνονται πλέον στα 40 εκατομμύρια ευρώ, έναντι σχεδόν 490 εκατ. τον Ιούλιο του 2019.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως την τελευταία τριετία έχει υλοποιηθεί σειρά ενεργειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει οικονομικά τους συνταξιούχους, όπως η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η κατάργηση του ανώτατου ορίου 1.300 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, η μείωση της προσωπικής διαφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της εργασίας και η επιστροφή περικοπών του ν. Κατρούγκαλου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.