thalassia-anemoni-to-epikindyno-loyloydi-toy-vythoy-poy-esteile-ton-9chrono-sto-nosokomeio-amp-8211-pos-tin-apofeygoyme-173640
11:32

Θαλάσσια ανεμώνη, το επικίνδυνο «λουλούδι» του βυθού που έστειλε τον 9χρονο στο νοσοκομείο – Πώς την αποφεύγουμε

11:32
Νίκη Μουλά

Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε ένα 9χρονο αγόρι στο πόδι, στο Καλαμάκι Κορινθίας, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, με αφόρητους πόνους βγήκε από τη θάλασσα το παιδί, από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου, προκειμένου να λάβει την ανάλογη θεραπεία και να επιστρέψει σπίτι.

Advertisement

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Korinthostv, πρόκειται για το τρίτο περιστατικό στην ίδια περιοχή.

Advertisement

Advertisement

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος των καλοκαιρινών διακοπών, διότι ένα τσίμπημά της αρκεί για να στείλει τον λουόμενο στο νοσοκομείο, ώστε να του χορηγηθεί ενέσιμη κορτιζόνη.

Πώς θα αναγνωρίσετε τη θαλάσσια ανεμώνη

Μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα. Ειδικά τα παιδιά «μαγεύονται» από την ομορφιά της και έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών για να «παίξουν» μαζί της.

Advertisement

Ωστόσο, το πλάσμα αυτό, όχι μόνο είναι σαρκοφάγο, αλλά φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Το «θύμα» που πιάνεται, ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Που θα τη βρείτε 

Οι ανεμώνες ζουν κολλημένες στα βράχια, υπάρχουν όμως και είδη που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη και άλλα που κολλούν σε κοχύλια και μέδουσες. Είναι πιθανό να τις συναντήσετε στα ρηχά νερά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί να μην τις πατήσετε και κυρίως να μην κάτσετε πάνω τους.

Advertisement

Στην Ελλάδα, πολλά περιστατικά τσιμπήματος ανεμώνης έχουν σημειωθεί στην Καραθώνα του Ναυπλίου, όπου οι λουόμενοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο γιατρό.

Τα αποτελέσματα της «επίθεσής» της

Σε περίπτωση που η θαλάσσια ανεμώνη σας τσιμπήσει, η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτη, καθώς πέρα από τον εντονότατο πόνο και την ενοχλητική φαγούρα, εξανθήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας,το οποίο θα μοιάζει σα να έχετε καεί.

Σε περίπτωση αλλεργίας δε, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή. Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Θαλάσσια ανεμώνη κίνδυνοι