Enimerotiko.gr

Θέμος Αναστασιάδης: Η πορεία στην κορυφή, οι σακούλες με τα μαύρα, το πρόωρο τέλος στα 61 και η χρυσή διαθήκη

Tags:

Ο Θέμος Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου 1958. Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εργάστηκε ως πολιτικός – οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξπρές, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.

Της Έπη Τρίμη

Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (Νοκ Άουτ, Μπίλιες).

Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή ΟΛΑ στον ALPHA, η οποία προβαλλόταν από τo μέσο του 2006 στον ΑΝΤ1 και στην οποία παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο, γι’ αυτό και ζούσε μόνιμα στην Ελβετία. Το τελευταίο δίμηνο είχε επιβαρυνθεί η υγεία του, με αποτέλεσμα να διακόψει την αρθρογραφία του στο Πρώτο Θέμα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγιωτοπούλου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Τα πρώτα του τηλεοπτικά βήματα και το «ραντεβού» με τη Μαλβίνα

Το «φλερτ» του Θέμου Αναστασιάδη με την τηλεόραση άρχισε πολλά χρόνια πριν καταξιωθεί στην κοινή γνώμη ως ο παρουσιαστής των χιουμοριστικών εκπομπών που «τρέλαινε» τα μηχανάκια της τηλεθέασης.

Μάλιστα πίσω στο 1988, ως οικονομικός συντάκτης, σε μια εποχή που κυριαρχούσε η κρατική τηλεόραση, εκείνος συμμετείχε σε ένα πρωτοποριακό πείραμα «συνδρομητικής» τηλεόρασης: εκπομπές σε βιντεοκασέτες!

Από τις πλέον αξιομνημόνευτες τηλεοπτικές παρουσίες του Θέμου Αναστασιάδη εκείνη με τη Μαλβίνα Κάραλη ως καλεσμένος της σε μια ανατρεπτική εκπομπή. Φυσικά αντικείμενο ήταν η «Μαύρη Τρύπα» η οποία ήδη είχε καταξιωθεί μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής.Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται εκείνος παρουσιαστής της εκπομπής Νοκ Άουτ μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Μια σατιρική δημοσιογραφική εκπομπή όπως σημειωνόταν.

Οι σακούλες με τα «μαύρα», το πρόστιμο εκατομμυρίων και ο «αθώος» Θέμος

Ο Θέμος Αναστασιάδης είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας, ο οποίος παρότι πιάστηκε με τις μαύρες σακούλες υπό μάλης, κατάφερε να διαμορφώσει επικοινωνιακά την εικόνα του συκοφαντημένου αρχικά και στη συνέχεια του αθώου.Πάνω του είχαν βρει τρεις επιταγές σε λίρες, δολάρια και ευρώ που αντιστοιχούσαν σε αξία 1.100.000 ευρώ. Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και πυροδότησε μια σειρά από δημοσιογραφικές αντιδράσεις.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια έληξε σχετικά γρήγορα. Οι γαλλικές αρχές αποδέχτηκαν πως ο Θέμος Αναστασιάδης μεταφέρει νόμιμο χρήμα. Τρεις μέρες αργότερα, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στα γραφεία του ΣΔΟΕ ενημέρωνε τον υπάλληλο που το δέχτηκε πως ο Θέμος Αναστασιάδης κάνει ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές. Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε μια διακριτική έρευνα, η οποία χτύπησε γρήγορα σε ένα άλλο περιστατικό.

Ο Θέμος Αναστασιάδης είχε πάει στο κατάστημα της τράπεζας ΒΝP BARIBAS στο Κολωνάκι στις 20 Ιουλίου 2007 κουβαλώντας σε σακούλες 4.973.500 ευρώ. Κατέθεσε στον λογαριασμό του 2.486.000 ευρώ και σε έναν άλλο που άνοιξε 2.487.500 ευρώ, τα οποία μπήκαν στις 23 Ιουλίου λόγω του προχωρημένου της ώρας. Η τράπεζα ρώτησε, όπως όριζαν οι κανονισμοί, από πού προέρχονταν τα λεφτά και ο Θέμος Αναστασιάδης είπε πως είναι ποσό που έδωσε ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης προκειμένου να αγοράσει μετοχές στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Η τράπεζα ενημέρωσε για τη συναλλαγή, όπως απαιτούσε ο νόμος, την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά με 10 μέρες καθυστέρηση. Δεν ήταν η μόνη αβλεψία της τράπεζας. Ο υπάλληλος έπρεπε κανονικά να κρατήσει τις ταινίες από τις δεσμίδες των χρημάτων για να μπορέσει να ελεγθεί η προέλευσή τους αν γινόταν έλεγχος. Δεν το έκανε. Η τράπεζα φαίνεται πως έκανε μία ακόμη παραχώρηση μερικές μέρες αργότερα. Όταν το ΣΔΟΕ ενημέρωσε το υποκατάστημα πως θα κάνει έλεγχο στις θυρίδες του Θέμου, η τράπεζα επέτρεψε να τις ανοίξει πριν το κάνουν οι ελεγκτές. Έτσι, όταν έγινε η έρευνα, στις θυρίδες υπήρχαν μόνο μερικά Βίπερ και παλιά δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινή. Μάλλον μια επίδειξη ισχύος και όχι απαραίτητα χιούμορ από τον Θέμο Αναστασιάδη.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ εντόπισε πως 5 τουλάχιστον offshore εταιρίες είχαν σχέση με τον Θέμο Αναστασιάδη. Απο τον λογαριασμό στον οποίο είχε βάλει τα 2.487.500 ευρώ είχε κάνει στη συνέχεια ανάληψη ενός εκατομμυρίου και τα υπόλοιπα τα είχε καταθέσει σε λογαριασμό offshore εταιρίας. Η έρευνα του ΣΔΟΕ κατέληξε πως τα 5 εκατομμύρια που είχε καταθέσει στην τράπεζα BNP δεν είχαν προσδιορισμένη προέλευση. Δηλαδή δεν είχαν αναληφθεί από κάποιον λογαριασμό, πράγμα που σήμαινε ή πως κάποιος τα έδωσε σε μετρητά και σε σακούλες ή πως με αυτά είχε παραφουσκώσει κάποιο στρώμα στο σπίτι του.

Η έρευνα επίσης απέδειξε πως δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει ως έσοδα από τα εισοδήματά του. Άρα ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και δεν είχαν φορολογηθεί. Όταν κατέθεσε στο ΣΔΟΕ το υπόμνημα εξηγήσεων, συνέχιζε να υποστηρίζει πως είναι νόμιμα. Αναίρεσε ωστόσο το επιχείρημα που είχε προβάλει πως τα χρήματα προέρχονται από τον εφοπλιστή Λασκαρίδη, ο οποίος ήθελε να αγοράσει μετοχές της εφημερίδας.

Καθυστερήσεις, καλές συμπεριφορές και 19 δόσεις

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Θέμο Αναστασιάδη. Όσο ήταν σε εκκρεμότητα, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα συχνά έκανε δημοσιεύματα στα οποία αγιοποιούσε τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που είχαν την επιστασία της έρευνας. Τελικώς όμως εναντίον του Θέμου Αναστασιάδη, έστω και με καθυστέρηση, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ψευδή δήλωση πόθεν έσχες.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τελικώς αποφάσισαν πως 3.360.540 ευρώ από το σύνολο τον 5 εκατομμυρίων δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον Αναστασιάδη. Έπρεπε για αυτό να πληρώσει φόρο 1,6 εκατομμύρια. Εισαγγελείς που σχετίστηκαν τότε με την υπόθεση, σχολιάζουν πως είναι περίεργος ο τρόπος που το ΣΔΟΕ δέχθηκε εκ των υστέρων κάποια ποσά ως νόμιμα έσοδα του Αναστασιάδη με μεταχρονολογημένα παραστατικά. Έτσι ο Αναστασιάδης κατάφερε να δικαιολογήσει τμήμα του ποσού που δεν καλυπτόταν από το Πόθεν Έσχες του.

Τον Ιούνιο του 2013, τις ημέρες που έπεφτε μαύρο στην ΕΡΤ, ο Θέμος Αναστασιάδης έβρισκε λύση για το δικό του μαύρο. Αποδέχτηκε πως παρανόμησε και δέχτηκε να πληρώσει φόρο, ο οποίος τελικώς συμφωνήθηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια αξιοπερίεργη η ευκολία με την οποία έγινε αποδεχτό αυτό το ποσό, καθώς και η ρύθμιση την οποία αποφάσισε ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, να κάνει 19 δόσεις για τον φόρο και όχι έξι όπως προβλέπεται.

Καίτη Γαρμπή: "Κάναμε φωνητικά με την αδερφή μου στον Γιάννη Φλωρινιώτη. Πολύ μπροστά για την εποχή του"

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο Αναστασιάδης αντιμετωπίζει την πληρωμή του ποσού, δηλαδή την αποδοχή της παρανομίας του. Σε ανακοίνωσή του γράφει: «Δηλώνω πως θα εξοφλήσω μέχρι τέλους το τελικό πρόστιμο που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, έστω κι αν δεν τους χρωστούσα τίποτα εξαρχής.

Γιατί σίγουρα αυτή την εποχή υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άλλοι Έλληνες, πιο αδικημένοι και κατατρεγμένοι από εμένα». Δηλαδή εμφανίζει το πιάσιμό του στη φάκα ως προσωπική του απόφαση να θυσιαστεί για το κοινωνικό καλό.

Εκατομμύρια και offshore σαν στραγάλια. Καταθέτει πέντε εκατ. ευρώ, παίρνει ένα εκατ. ευρώ μετρητά και τα υπόλοιπα πάνε σε offshore.

Ουσιαστικά η αποδοχή από την πλευρά Θέμου Αναστασιάδη της φορολόγησης σκοπό έχει την απενεργοποίηση των διώξεων εναντίον του, επειδή έχει πλέον πληρώσει. Να γλιτώσει δηλαδή το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και μία ακόμη καταδίκη. Με βάση το νόμο 2523/1997 του οποίου ζήτησε την εφαρμογή, αν κάποιος πληρώσει τον αναλογούντα φόρο και τα πρόστιμα σε ποσό για το οποίο φοροδιαφεύγει, εξαλείφεται το αξιόποινο. Συνεπώς ο Θέμος δεν κρίθηκε ποτέ αθώος. Πλήρωσε για να σταματήσει η δίωξη που υπήρχε εναντίον του

Μια απόφαση που θέλει επτά μήνες να καθαρογραφεί

Η εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης με την καταβολή του 1,1 εκατομμυρίου δεν γλιτώνει ωστόσο τον Αναστασιάδη από τον καταλογισμό του συνόλου του ποσού των περίπου 4 εκατομμυρίων. Δηλαδή η Εισαγγελία ενημέρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο πως ο Θέμος Αναστασιάδης υπόκειται στις διατάξεις για το πόθεν έσχες ως δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση πόθεν έσχες και βρεθεί με χρήματα τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει, τότε τεκμαίρεται πως τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν αφού ο ελεγχόμενος επωφελήθηκε της ιδιότητας που είχε ως δημοσιογράφος, εφοριακός, δικαστικός κλπ. Έτσι με πράξη καταλογισμού ζητείται να επιστρέψει το σύνολο του ποσού, κάτι που δεν ισχύει για όποιον δεν κάνει δήλωση πόθεν έσχες.

Ο Θέμος Αναστασιάδης προσπάθησε με προσφυγές του να αποφύγει τον καταλογισμό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 29 Ιουνίου 2016 , το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίασε για να αποφασίσει αν πρέπει να κατλογίσει το ποσό στον Αναστασιάδη. Ο Εισηγητής Σταμάτιος Πουλής, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Αναστασιάδη, να μην θεωρηθεί υπόλογος του Δημοσίου δηλαδή να μην πληρώσει. Παρ όλα αυτά η πλειοψηφία του δικαστηρίου απόφάσισε κατά του Θέμου Αναστασιάδη. Από τις 29 Ιουνίου όμως, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να καταλογιστεί στη ΔΟΥ το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο Θέμος Αναστασιάδης. Μία ακόμη καθυστέρηση και ταυτόχρονα περίεργη πλευρά σε υπόθεση που αφορά το Θέμο Αναστασιάδη. Ο Θέμος τελικώς δεν έχει πλάκα.

Τα σκάφη και οι offshore του Θέμου Αναστασιάδη

Ως ιδιοκτήτης offshore εταιρειών αλλά και σκαφών αναψυχής εμφανίζεται ο Θέμος Αναστασιάδης. Όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Hot Doc, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να σχετίζεται, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με 5 offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις εταιρείες SEA CHIEF COMPANY, FRANEL TRADING, BLUE DREAM SHIPPING, EUROSOUTH και TURNBERRY. Μέσω μίας από αυτές φέρεται να έγινε η αγοραπωλησία των γιοτ που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Επίσης σε μία από αυτές ο Θέμος Αναστασιάδης κατέθεσε περί το 1,5 εκατ. ευρώ από το ποσό με το οποίo εμφανίστηκε στην BNP Paribas την επίμαχη περίοδο.

Ο Θέμος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να διαθέτει και δύο σκάφη αναψυχής. Τα σκάφη ανήκουν στην εταιρεία ΑΡΘΡΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ και φέρουν τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα του. Το ένα ονομάζεται BYRON (o πατέρας του) και το άλλο ΑΛΙΚΗ (η μητέρα του). Μάλιστα το τεκμήριο για το BYRON εκτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου. Στις εξηγήσεις που έδωσε ο Θέμος Αναστασιάδης, ανέφερε τα σκάφη αυτά ως «εμπορικά» που τα χρησιμοποιεί η ΑΡΘΡΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας περισσότερες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα ζήτησαν να ενημερωθούν εάν τα δύο σκάφη του κ. Αναστασιάδη έχουν απογραφεί στην υπηρεσία τους ως επαγγελματικά. Το υπουργείο απαντά πως «τα πλοία δεν φαίνεται να έχουν απογραφεί ως επαγγελματικά πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης».

Από τι πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 61 ετών άφησε ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης το 2019 και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου, μετά από ενάμιση χρόνο μάχης με τον καρκίνο, σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, στην Ελβετία.

Ο καρκίνος, που τελικά τον νίκησε, ήταν οστεοσάρκωμα, το οποίο ανέπτυξε στο στέρνο. Η κηδεία του είχ γίνει στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

Το «αντίο» του Άδωνι Γεωργιάδη

Το δημοσιογράφο και εκδότη του «Πρώτου Θέματος», Θέμο Αναστασιάδη είχε αποχαιρετήσει με ένα λιτό μήνυμα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης μέσω των social media.

Ο κ Γεωργιάδης αποχαιρέτησε τον Θέμο Αναστασιάδη, στο Twitter γράφοντας:

«”Έφυγε” ο Θέμος Αναστασιάδης: ένας πραγματικά ωραίος άνθρωπος έφυγε! Καλό ταξίδι Θέμο!»

Η διαθήκη του Θέμου Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τη διαθήκη του δημοσιογράφου και του πρώην εκδότη του Πρώτου θέματος, που ανοίχτηκε σχεδόν μετά από έξι μήνες από τον θάνατό του, κληρονόμοι του είναι η σύζυγός του Βασιλική Παναγιωτοπούλου, τα τρία παιδιά τους, καθώς και η αδελφή του Νταϊάνα με τον γιο της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρήματα μοιράστηκαν σε καταπιστεύματα και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας κατέληξε στην σύζυγό του, η οποία και θα την διαχειριστεί.

Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται:

«Εκτός από τα σπίτια που βρίσκονται στην Κηφισιά και στη Ζυρίχη της Ελβετίας, είχε και άλλα ακίνητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στη σύζυγό του πάνε και οι μετοχές του “Πρώτου Θέματος”, ενώ σημαντικό είναι και το μερίδιο που λαμβάνουν η αδελφή του και ο ανιψιός του».

Σημειώνουν μάλιστα πως ο Θέμος Αναστασιάδης είχε συντάξει τη διαθήκη του την εποχή που βρισκόταν στη Βοστόνη για θεραπείες.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News