temachise-tin-oikogeneia-toy-amp-038-epsyxe-ta-myala-toys-theofilos-sechidis-o-chanimpal-tis-thasoy-amp-038-to-telos-sti-fylaki-119342
20:51

Τεμάχισε την οικογένειά του & έψυξε τα μυαλά τους: Θεόφιλος Σεχίδης, ο Χάνιμπαλ της Θάσου & το τέλος στη φυλακή

20:51
Newsroom

Ο Θεόφιλος Σεχίδης ήταν Έλληνας κατά συρροή δολοφόνος, ενώ στο πανελλήνιο έγινε γνωστός μετά την ειδεχθή δολοφονία και τον τεμαχισμό των πέντε μελών της οικογένειάς του.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Η περίπτωσή του μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη και έγινε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Κόκκινος Κύκλος, «Δεσμοί Αίματος», όπου τον ρόλο του Σεχίδη ενσάρκωσε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Ο Σεχίδης, γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην περιοχή Λιμένας της Θάσου, ενώ το διάστημα που διέπραξε τους φόνους σπούδαζε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης. Στις 21 Ιουλίου του 1996, είχε συλληφθεί για οπλοκατοχή, έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό του στην Καβάλα. Ωστόσο, επειδή είχε λευκό ποινικό μητρώο έως τότε καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με πρόστιμο 700.000 δραχμές και αφέθηκε ελεύθερος.

Advertisement

Advertisement

Οι δολοφονίες και η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας

Στις 8 Αυγούστου του 1996 και μόλις σε ηλικία 24 χρόνων  σκότωσε και τεμάχισε μέλη της οικογένειάς του, καθώς στο μυαλό του είχε σφηνωθεί η ιδέα πως εκείνοι είχαν συνωμοτήσει εναντίον του με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Οι εν λόγω φόνοι διαπράχθησαν στις 19 και 20 Μαΐου του 1996 στην Θάσο.

Αρχικά, ο Θεόφιλος Σεχίδης σκότωσε τον 58χρονο θείου του, τον οποίο αρχικά έσπρωξε από γκρεμό, έπειτα από λογομαχία διότι πίστευε ότι ήθελε να τον σκοτώσει. Στη συνέχεια, έκοψε το κεφάλι του προκειμένου «να μην βασανίζεται άλλο», όπως δήλωσε κατά την απολογία του. Μετέπειτα, σειρά πήρε η δολοφονία του 55χρονου πατέρα του, Δημήτρη καθώς όπως είπε   κρατούσε μαχαίρι και φοβήθηκε πως θα τον σκότωνε. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έκοψε την καρωτίδα αρτηρία του και του αφαίρεσε τη ζωή.

Επόμενο θύμα ήταν η  48χρονη μητέρα του, Μαρία, την οποία και αποκεφάλισε χρησιμοποιώντας δύο μαχαίρια και έπειτα την 27χρονη αδερφή του, Έμμυ (Ερμιόνη) Σεχίδη, πανομοιότυπα.

Advertisement

Ήταν τόσο άρρωστος στο μυαλό που μετά τους φόνους αφαίρεσε τους εγκεφάλους των θυμάτων και τους διατήρησε στο ψυγείο, για «μεταγενέστερη μελέτη».

Την επαύριο, η 75χρονη γιαγιά του Σεχίδη, Ερμιόνη, πήγε στο σπίτι της οικογένειας και εκείνος την σκότωσε επίσης με ακριβώς ίδια μεθοδολογία ενώ στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι εκείνη ήθελε να τον τραυματίσει με ένα μαχαίρι. Αφού αποκεφάλισε πατέρα, μητέρα, αδερφή, γιαγιά και θείο, τους τεμάχισε ακούγοντας Τσαϊκόφσκι και έβαλε τους εγκεφάλους τους στο ψυγείο για να τους μελετήσει.

«Σκότωσα τα θύματά μου αμυνόμενος. Υπήρξε οικογενειακή συνομωσία. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο επειδή ήξερα ότι ήμουν άλλης μάνας παιδί και δε μου έλεγαν την αλήθεια. Τον πατέρα μου και τον θείο μου τους σκότωσα με όπλο. Τη μητέρα μου, την αδελφή μου και τη γιαγιά μου τις αποκεφάλισα με δύο μαχαίρια», είπε στην ομολογία του ο 24χρονος τότε φοιτητής της Νομικής. «Δυο-τρεις εγκεφάλους τους έβγαλα και τους έβαλα στο ψυγείο (…) Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, που αναφέρεται σε ανατομία του εγκεφάλου κ.λπ. Γι’ αυτό. Επειδή είχα ασχοληθεί μ’ αυτά. Είχα κάποιες ψυχιατρικές και ιατρικές γνώσεις και ήθελα να εξετάσω την ανατομία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό είναι όλο. Δεν μετάνιωσα για τίποτα, καλά έκανα. Το ένα κεφάλι ήδη είχε σπάσει, τα μυαλά είχαν βγει, οπότε γιατί να μην τα βάλω στο ψυγείο;» 

Αργότερα διηγείται πως η «ανατομική μελέτη» που ήθελε να διεξάγει δεν έγινε ποτέ, καθώς «ήταν χαλασμένο το ψυγείο κι όταν τελείωσα με τα πτώματα και πήγα μετά από μια εβδομάδα να το πάρω, είχε αλλοιωθεί και το πέταξα».

Advertisement

Την επόμενη μέρα, τεμάχισε όλα τα πτώματα με αλυσοπρίονα, εκτός από αυτό του θείου του, τα τοποθέτησε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε στη χωματερή της Καβάλας προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να μην συλληφθεί. «Χρειάστηκα μία ημέρα για να τους τεμαχίσω έναν έναν ξεχωριστά, σε τέσσερα κομμάτια τον καθένα, χέρια, πόδια, κεφάλι, κορμός, μία ημέρα να τους πακετάρω και μία ημέρα να τους μεταφέρω», δήλωσε.

Η έρευνα της αστυνομίας

Τα εγκλήματα άρχισαν να ερευνώνται, έπειτα από καταγγελία στην βελγική αστυνομία από την Ελένη Σεχίδη, η οποία κατοικούσε στο Βέλγιο και ήταν σύζυγος του θείου του Θεόφιλου Σεχίδη, για εξαφάνιση των μελών της οικογένειας Σεχίδη αλλά και του ίδιου. Ωστόσο, επειδή η αστυνομία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία ώστε να συνεχίσει την αναζήτησή της, η προαναφερόμενη ταξίδευσε στη Θάσο για να βρει τον σύζυγό της. Ο Θεόφιλος Σεχίδης εντελώς ψύχραιμος προσποιούνταν ότι δεν γνώριζε που βρίσκονται οι συγγενείς του και ότι τους έψαχνε και αυτός, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές.

Η δίκη στη Δράμα

Ο Θεόφιλος Σεχίδης δικάστηκε στις 20 Ιουνίου του 1997 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας. Ισχυρίστηκε στην Αστυνομία ότι διέπραξε τους φόνους όντας άμυνα λέγοντας πως έπεσε θύμα οικογενειακής συνωμοσίας, καθώς κατά την άποψή του του έκανε όλη η οικογένεια «ψυχολογικό πόλεμο», επειδή ήξερε ότι ήταν «παιδί άλλης μάνας» και δεν του έλεγαν την αλήθεια.

Η καταδίκη και η μεταφορά στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού

Ο Θεόφιλος Σεχίδης, καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια και μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού. Αν και κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης από το 2016 δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η ιατρική γνωμάτευση

Οι ψυχίατροι συμπέραναν ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας, χωρίς να χρήζει περίθαλψης ενώ του καταλογίστηκε «πλήρης ευθύνη και επίγνωση των ειδεχθών  πράξεών του». Στις 2 Ιουνίου του 1992 και στη συνέχεια μετά την φυλάκισή του, ο Σεχίδης υποβλήθηκε σε δύο αξονικές τομογραφίες στην οποία φάνηκε ότι είχε εγκεφαλικές ανωμαλίες. Τελικώς το  2010, ο ψυχίατρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών του Αττικού Νοσοκομείου, Γεώργιος Τζεφεράκος, αποφάνθηκε ότι ο Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια, και όχι από σχιζότυπη διαταραχή.

Το τέλος

Ο 46χρονος ισοβίτης Θεόφιλος Σεχίδης, βρέθηκε νεκρός από ανακοπή καρδιάς στο στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, στις 12.2.2019.

Αντιμετώπιζε χρόνια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ενώ ήταν υπέρβαρος. Επίσης κάπνιζε μανιωδώς και προαυλιζόταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι γιατροί της ψυχιατρικής πτέρυγας να ελέγχουν συχνά την κατάστασή του.