Enimerotiko.gr

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Ο Έλληνας μπαμπάς που αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου παρέα με τον γιο του

Tags:

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Η πατρότητα είναι κάτι που πολλοί πατεράδες φοβούνται. Ο Θοδωρής ομως αντιθέτως αποφάσισε να την ζήσει στο έπακρο.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: «Ο δεσμός είναι κάτι που το χτίζουν και οι δυο: πατέρας και γιος»

Σπούδασα Γενετική στο Λονδίνο, έκανα διδακτορικό στο King’s College κι έπειτα συνέχισα την έρευνά μου στο «Δημόκριτο». Έψαξα πολύ με το τι θέλω πραγματικά να ασχοληθώ στην ζωή μου μετά τις σπουδές.

Ασχολούμαι με την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Αυτό περιλαμβάνει την εξήγηση επιστημονικών θεμάτων σε ένα ευρύ κοινό.

Η δουλεια μου είναι ευχαρίστηση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως αν κάνεις ένα πράγμα καλά και αναδειχθείς για αυτό τότε σχηματίζετε αυτόματα μια εικόνα πως τα κάνεις όλα καλά. Έτσι προέκυψαν πολλες προτάσεις για συνεργασίες που δεν μπορούσα να φανταστώ.

Όταν μάθαμε ότι η γυναίκα μου είναι έγκυος χάρηκα, αλλά συνέχισα κανονικά τη ζωή μου. Η αρχή της σχέσης μου με τον γιο μου ηταν κάπως περίεργη θα έλεγα. Δεν ένιωθα τόσο δεμένος.

«Η παιδική αθωότητα είναι συναρπαστική. Τα παιδιά δεν έχουν εγκατεστημένα τα ‘’software’’ της κοινωνίας».

Η ανάπτυξη της σχέσης ηταν σταδιακή και πηρε χρόνο. Υπάρχει, όμως, ένα κομβικό σημείο: όταν το περάσεις, αιφνιδιάζεσαι για το πόσο αλλάζουν όσα ξέρεις. Το παιδί σου παίρνει προτεραιότητα πάνω από τα πάντα. Πάνω από εσένα και πάνω από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μια διαδικασία ωρίμανσης που γίνετε σταδιακά και στην αρχή δεν την αντιλαμβάνεστε. Τουλάχιστον έτσι έγινε στην δικιά μου περίπτωση.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Θέλω να ενθαρρύνω τον γιο μου

Ως βιολόγος η γέννα είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Παρόλα αυτα ομως δεν θα ελεγα πως η εμπειρία του μαιευτηριου ηταν κάτι που με έκανε να δεθώ με το παιδί μου. Ηταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και την παρακολουθούσα αλλά μέχρι εκεί.

Ο δεσμός, όμως, δεν είναι κάτι που έρχεται αυτόματα μετά τη γέννα, αλλά κάτι που το χτίζουν και οι δυο: πατέρας και γιος. Μου πήρε χρόνο για να γίνει τόσο έντονο. Τώρα πια σκέφτομαι πως και γενετικά να μην ήταν δικός μου, πάλι την ίδια σχέση θα είχαμε. Δεν με αφορά ο «εγωισμός» του DNA, που λέει και ο Richard Dawkins. Με αφορά μόνο η σχέση αυτή καθαυτή.

«Θα ήθελα να ενθαρρύνω τον γιο μου να αναπτύξει το δικό του ταλέντο. Να το βρει και να το εξελίξει. Οι προηγούμενες γενιές στρίμωχναν τα παιδιά σε καλούπια. Τα περισσότερα ταλέντα πνίγηκαν».

Η παιδική αθωότητα είναι συναρπαστική. Την παρατηρώ και ως επιστήμονας.Τα παιδιά δεν έχουν εγκατεστημένα τα «software» της κοινωνίας. Τα «πρέπει». Μπορεί να κάνεις ένα δώρο στον γιο σου και να σου πει «αυτό δεν μου αρέσει».

«Πέσαμε κάτω, πέφτανε πάνω μας σοβάδες»: Έτσι έγιναν όλα, συγκλονίζει ο συμμαθητής του Βασίλη που σκοτώθηκε

Εγώ και η μητέρα του προσπαθούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να μη θυσιάζεις πάρα πολλά από τον «προ-παιδιού» τρόπο ζωής σου. Αλλιώς καταπιέζεσαι και αυτό θα σου βγει κάποια στιγμή.

Ταξιδεύουμε πολύ. Στα πιο πολλά ταξίδια είναι μαζί μας και ο Αλέξανδρος Χρήστος! Το πρώτο ταξίδι του το έκανε σαράντα ημερών, στον Όλυμπο. Όταν ήταν οκτώ μηνών, κάναμε ένα road trip από την Αλάσκα μέχρι το Σαν Ντιέγκο.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Η ζωή σου αλλάζει

Όμως όσο κι αν δεν το θες, όταν γίνεις πατέρας η ζωή σου διαφοροποιείται. Το παιδί σού αλλάζει τo mindset, την κοσμοθεωρία και τη νοοτροπία. Ως επαγγελματίας, ρισκάρω λιγότερο πια.

Δεν είμαι «super μπαμπάς», όμως προσπαθώ να περνάω ποιοτικό χρόνο με τον γιο μου. Αυτή είναι η μεγάλη μου άσκηση. Εκείνη τη λίγη ώρα που περνάω μαζί του, προσπαθώ να είμαι αποσυνδεδεμένος από όλα τα άλλα. Εστιάζω στο διάλογο και στο παιχνίδι.

Στην πατρότητα βάζεις πλέον… πάνω από σένα το παιδί σου.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Μην στριμώχνεστε τα παιδιά σας σε καλούπια

Το πεδίο της δικής μου επαγγελματικής δραστηριότητας, δηλαδή η επικοινωνία της επιστήμης, δεν έχει περάσει ακόμη στην καθημερινότητα του γιου μου. Σαφώς, την ώρα που παίζει με τους δεινόσαυρους, του λέω δυο-τρία πράγματα γι’ αυτούς.

Μεταξύ άλλων θα ήθελα να τον ενθαρρύνω να αναπτύξει το δικό του ταλέντο.Να το βρει και να το εξελίξει. Οι προηγούμενες γενιές στρίμωχναν τα παιδιά σε καλούπια. Τα περισσότερα ταλέντα πνίγηκαν. Το σύστημα, είτε οικογενειακό είτε εκπαιδευτικό είτε κοινωνικό, υπαγόρευε κατευθύνσεις και επαγγέλματα. Δεν θέλω να είμαι αμέτοχος, όμως δεν θέλω και να επηρεάσω με βάση τα δικά μου βιώματα. Θέλω να τον βοηθήσω να βρει σε τι είναι πολύ καλός, τι του κάνει κέφι, τι του αρέσει.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι φόβοι μου είναι για τα βασικά: να μη χτυπήσει, να τρέφεται και να κοιμάται σωστά, να παίζει δημιουργικά και να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθησή του.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Η πατρότητα είναι καλύτερη απ’ ότι περίμενα

Τώρα πια μπορώ να πω με ευκολία σ’ έναν φίλο μου «ζήσε την!» Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, έχω περάσει από αρκετά ενδιαφέροντα επαγγέλματα, έχω βρεθεί μπροστά σε πολυπληθή ακροατήρια.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

⇒ Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι συνιδρυτής, μεταξύ άλλων, του εκπαιδευτικού οργανισμού SciCo, της Green Project (γνωστής για τα οικολογικά οδοιπορικά που διοργανώνει ανά τον κόσμο) και των Athens και Thessaloniki Science Festivals (τα οποία συγκέντρωσαν συνολικά 40.000 επισκέπτες την άνοιξη του 2015), Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάσηκαι παρουσιαστής των TEDxAthens και Limassol.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News