Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου

Μετά τον εμβολιασμό: Πολλοί άνθρωποι απορούν για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια, εφόσον έχουν ήδη εμβολιαστεί. Γιατροί από την Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντούν στις συνηθέστερες ερωτήσεις.

Τι κάνω μετά τον εμβολιασμό

Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, να εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης και να μεταδώσουν τον ιό. Σταδιακά, τα συγκεκριμένα άτομα μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν όσα απέφευγαν ώστε να μείνουν, αλλά να κρατήσουν και τους άλλους ασφαλείς.

Advertisement

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Πάνος Μαλανδράκης, ο Γιάννης Ντάνασης και ο Θάνος Δημόπουλος απαντούν στις συνηθέστερες ερωτήσεις του πληθυσμού που έχει πλέον εμβολιαστεί. Πρόκειται για ερωτήσεις που προέκυψαν από τις ΗΠΑ, όπου οι περισσότεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Πως ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

Μέγιστη προστασία υπάρχει δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων (Pfizer, Moderna) και δύο εβδομάδες μετά τη δόση ενός εμβολίου μίας δόσης όπως τον Johnson & Johnson. Τα συγκεκριμένα δεδομένα ισχύουν για τους υγιείς. Κάποιος με μειωμένο ανοσοποιητικό, εξαιτίας κάποιας χρόνιας νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του.

Advertisement
Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ασφαλές για κάποιον μετά τον εμβολιασμό να περπατάει ή να αθλείται σε εξωτερικό χώρο, να βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομα, και να γευματίσει σε ένα εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Καλό θα ήταν όμως να συνεχίσει να φοράει μάσκα σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες.

Advertisement
Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;

Σε εσωτερικούς χώρους δυνητικά θα μπορούσε να παραλειφθεί η χρήση της μάσκας σε συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή αν οι μη εμβολιασμένοι είναι από μία μόνο οικογένεια. Αν πρόκειται για άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, είτε λόγω μεγάλης ηλικίας είτε λόγω σοβαρών συνοσηροτήτων, καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα πάντοτε, όταν συναναστρέφονται με άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Επιπλέον, η χρήση μάσκας συνίσταται στις εξής περιπτώσεις:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;

Θεωρητικά είναι ασφαλές να ταξιδέψουν εντός των συνόρων της χώρας όσοι έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, κατά την επιστροφή. Όμως, είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, Σχετικά με το ταξίδι στο εξωτερικό, εξαρτάται από τον προορισμό για το αν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή καραντίνα στην επιστροφή. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ εντός τριών ημερών.

Advertisement
Τι κάνω αν έρθω σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε παρακολούθηση συμπτωμάτων, όπως πυρετό, ρίγος, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή διάρροια. Σε περίπτωση που κάποιος εκτεθεί σε θετικό κρούσμα και μένει μαζί με πολλά άτομα, θα έπρεπε ιδανικά να κάνει τεστ και να απομονωθεί για 14 ημέρες, ακόμα και αν δεν εμφανίζει συμπτώματα.

TAGS:
Advertisement