Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Το Ελληνικό χωριό που ο χρόνος μοιάζει να’χει σταματήσει σε προηγούμενες δεκαετίες και «κυβερνούν» οι γυναίκες

Το χωριό Όλυμπος στο νησί της Καρπάθου είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου ο χρόνος έχει σταματήσει.

Χωριό Όλυμπος: ζωντανό μουσείο λαογραφίας

Όποιος έχει την τύχη να το επισκεφθεί, θα καταλάβει ότι πρόκειται για μία απίστευτη εμπειρία, καθώς το πέρασμα του χρόνου δεν άγγιξε σχεδόν τίποτα.

Για αιώνες τώρα, ο χρόνος έχει σεβαστεί αυτήν την απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου, τις μοναδικές παραδόσεις του και την αρχιτεκτονική του χωριού, που το έχει μετατρέψει σε ένα ζωντανό μουσείο λαογραφίας.

Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό χτίστηκε σε μια ορεινή και μακρινή τοποθεσία. Λόγο αυτής της γεωγραφικής του τοποθεσίας είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού.

Για αυτό οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν τη καθαρή μορφή και φυσιογνωμία του χωριού τους και τις παραδόσεις τους.

Χωριό Όλυμπος: Οι γυναίκες ντύνονται με την τοπική ενδυμασία

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες που κατοικούν στο χωριό, είναι ντυμένες με την τοπική ενδυμασία τους και μιλούν την τοπική διαλεκτό τους – που διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία. Αυτό το χωριό ιδρύθηκε 5 αιώνες πριν, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την παράκτια πόλη Βρουκούντα.

Χωριό Όλυμπος: Η καλύτερη εποχή να επισκεφθείτε το μέρος

Μην χάσετε να επισκεφθείτε αυτό το μοναδικό χωριό. Δοκιμάστε το φρεσκοψημένο ψωμί που ψήνεται μέσα στους υπαίθριους φούρνους του χωριού και επίσης το τοπικό φαγητό τους, τις μακαρούνες.

Ο καλύτερος καιρός για να πάτε είναι το Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστου. Οι κάτοικοι της Ολύμπου πραγματικά ζουν στο δικό τους κόσμο και «λατρεύουν» το χωριό τους.

Χωριό Όλυμπος: Μητριαρχική κοινωνία

Μια από τις πολλές μοναδικές παραδόσεις του χωριού Όλυμπος είναι ότι είναι μια μητριαρχική κοινωνία. Σύμφωνα με τη συνήθεια του χωριού, όλη η ιδιοκτησία κληρονομείται από την πρωτογεννημένη κόρη που καλείται «κανακάρα».

Τα άλλα παιδιά δεν παίρνουν τίποτα. Για αυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, ώστε να βγάλουν τα προς το ζην. Οι γυναίκες διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην Όλυμπο.

Χωριό Όλυμπος: Με τι ασχολούνται καθημερινά

Οι καθημερινές τους ασχολίες είναι οι ίδιες για αιώνες: υφαίνουν με το χέρι, ψήνουν το ψωμί έξω στους λιθόχτιστους φούρνους και μαζεύουν τα ξύλα για να ανάβουν τη φωτιά, ενώ η καλλιέργεια του εδάφους είναι ακόμα το καθήκον μιας γυναίκας.

Οι άνδρες συνήθως εργάζονται στο εξωτερικό. Η ζωή των κατοίκων της Ολύμπου περιστρέφεται γύρω από τις γιορτές των Αγίων και κάνουν πολλές γιορτές ολόχρονα.

Μερικές από αυτές κρατάνε για ημέρες και συνοδεύονται με παραδοσιακή ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό για όλους.

Χωριό Όλυμπος: Φιλόξενοι οι κάτοικοι

Οι Ολυμπίτες είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και εάν βρεθείτε σε ένα από τους εορτασμούς τους, θα σας προσφερθούν τα πάντα. Επίσης ακόμα κρατάνε με επιμέλεια τα παραδοσιακά εθιμοτυπικά ήθη των γαμήλιων γιορτών.

Οι παραδοσιακές χειροποίητες ενδυμασίες, που φοριούνται ακόμα από τις γυναίκες, είχαν στο παρελθόν ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης και ήταν σκανδαλώδης για κάποια γυναίκα κατωτέρας κοινωνικής τάξης να φορέσει την ενδυμασία από την κατηγορία των ελίτ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το χωριό είναι ένα από τα πλουσιότερα ανά κεφαλήν χωριά της Ελλάδας. Οι αλλαγές στο χωριό μέχρι τώρα ήταν πολύ περιορισμένες, δυστυχώς, ο νέος αερολιμένας που έγινε πρόσφατα στην Κάρπαθο δεν θα βοηθήσει στο να κρατηθεί αυτό το “ζωντανό μουσείο”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News