to-megalo-keno-tis-kyvernisis-to-provlima-poy-den-eiche-provlepsei-kaneis-kai-trechoyn-na-diorthosoyn-85668
18:44

Το μεγάλο «κενό» της Κυβέρνησης: Το πρόβλημα που δεν είχε προβλέψει κανείς και «τρέχουν» να διορθώσουν

18:44
Newsroom

Ο χρόνος έκδοσης στο πιστοποιητικό νόσησης φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στην πράξη με τους εμβολιασμένους που νοσούν, αλλά μπορούν να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι πως για την ώρα δεν είναι εφικτό να «παγώσουν» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων νοσούν για τεχνικούς λόγους.

Advertisement

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Φεβρουαρίου 2022 έχει γνωστοποιηθεί και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη πως όσοι δεν προχωρούν σε τρίτη δόση θα θεωρούνται τυπικά ανεμβολίαστοι εκτός και αν έχουν νοσήσει.

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/1 το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρει: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Advertisement

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Advertisement

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι αν τα άτομα που νοσούν ξανά από τον κορωνοϊό, μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ, δεν έχει επιβεβαιωθεί, γεγονός το οποίο όπως είχε δημοσιεύσει το news4health.gr αντικρούει τις πρώτες πληροφορίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναφέρουν ότι τα πιστοποιητικά των εμβολιασμένων ατόμων θα «παγώνουν» όταν αυτά νοσούν.

Advertisement

Σύμφωνα πάντως με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 746 (Β’ 32) «Η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης φυσικού προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα».