Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Το νεώτερο Ελληνικό χωριό: Δημιουργήθηκε πριν 43 χρόνια, έχει υπέροχη θέα και μια εκκλησία έργο τέχνης

Εάν θέλετε να συναντήσετε Νεράιδες στην Ελλάδα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διασχίσετε μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της χώρας μέχρι να φτάσετε σε ένα μαγικό χωριουδάκι τη Νεράιδα Κοζάνης, που είναι ένα πραγματικό αριστούργημα!

Η πανέμορφη Νεράιδα Κοζάνης είναι ένα χωριό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο νομό Κοζάνης, που ξεχωρίζει.

Το χωριό Νεράιδα το δημιούργησαν Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό Νεράισδα. Το επιχείρησαν μόλις 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του.

Είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.

Ουσιαστικά το χωριό Νεράιδα είναι ένα καινούργιο χωριό, ίσως το νεώτερο της Ελλάδας, με ιστορία 43 μόλις χρόνων.χωριό Νεράιδα

Χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα προς τη Γέφυρα του Αλιάκμονα. Επιπλέον, έχει θέα προς την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης.

Το χωριό Νεράιδα διαθέτει ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, μίνι γκολφ, γήπεδα τένις και περιπατητικό πεζόδρομο, όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου δίνει ακόμα μια νότα ομορφιάς στο χωριό Νεράιδα.

Στη Νεράιδα το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια σου. Σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.

Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας, τα Πιέρια Όρη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη σου για πάντα.

Δείτε το χωριό Νεράδα από ψηλά στο βίντεο που ακολουθεί:

Ένα υπέροχο τοπίο!

Διαβάστε επίσης

Το ταψί στον φούρνο της γειτονιάς – Μια συνήθεια που χάθηκε μέσα στα χρόνια

Βρώμικες σίτες: Εύκολος τρόπος για να τις καθαρίσετε και να τις κάνετε να φαίνονται σαν καινούριες

«Είμαι χήρος, ο γιος μου δεν έχει παρέες, αλλά φοβάμαι να προσεγγίσω μαμάδες για να μην παρεξηγηθώ»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News