Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Το «όπλο» των self test: «Ανοίγει» καταστήματα, σχολεία και μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

self test

Προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το κυβερνητικό επιτελείο επιστρατεύει τα οικιακά τεστ ή αλλιώς self test, καθώς αποτελούν το ’’διαβατήριο’’ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις, πάντα με όπλο τα self test. Το self test θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ναυτικούς, εστίαση και τουρισμό.

Με την διενέργεια ατομικών τεστ στο σπίτι από τους πολίτες μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης ασυμπτωματικών και συμπτωτικών ασθενών δηλαδή ανθρώπων που πρόκειται να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες.

Πιο εύκολη η ιχνηλάτιση των επαφών

Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να απομονώσουν ανθρώπους και θα είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση των επαφών για να προληφθεί η διασπορά του ιού. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και συμπτωματικά τεστ. Ο πολίτης που έχει πυρετό και συμπτώματα κορονοϊού αλλά το self test είναι αρνητικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει μοριακό.

Παράλληλα θα συνεχίσουν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε κλειστές δομές αλλά και «κόκκινες περιοχές». «Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Το self test ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στα self test, τα οποία, επί της ουσίας θα λειτουργούν ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού. Το πρώτο… όπλο για τη χαλάρωση του lockdown είναι ο εμβολιασμός.

Από την Πέμπτη, οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Στόχος είναι, μαζί με τους εμβολιασμούς και τα rapid test, τα self test να «καλύψουν» κάθε ανάγκη για το επόμενο διάστημα, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να «ανοίγει» τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής.

Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το άμεσο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων βάζοντας στο τραπέζι διπλή μάσκα για κλειστούς χώρους (όπως τα σούπερ μάρκετ) και self test για εργαζόμενους σε καταστήματα, για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά και για μαθητές και καθηγητές για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό.

Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Όπως τόνισε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, «κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα self test θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης, ενώ η διάθεσή τους από τα φαρμακεία της χώρας θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. «Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών γιατί είναι εργασιακά ενεργοί».

«Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News