vatopoylos-meiosi-orioy-9-atomon-sta-trapezia-christoygennon-skliro-lockdown-se-d-attiki-kai-voreia-ellada-10411
11:20

Βατόπουλος: «Μείωση ορίου 9 ατόμων στα τραπέζια Χριστουγέννων. Σκληρό lockdown σε Δ.Αττική και Βόρεια Ελλάδα»

11:20
Newsroom

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Ο γνωστός καθηγητής μικροβιολογίας φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τον κορωνοϊό (σ.σ. COVID-19) και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα:

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Τι δήλωσε αρχικά

Υπό επανεξέταση βρίσκεται το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη),. Αυτό οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο. Σκοπός είναι να ελαττωθεί η κινητικότητα. Έτσι, να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Τι είπε στη συνέχεια

Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Advertisement

Εντωμεταξύ, συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Αναφορικά με τα εμβόλια, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».

Advertisement

Α. Βατόπουλος: Τι ανέφερε στο τέλος

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει». Εκτός απροόπτου θα ανοίξουν όπως είπε τα σχολεία, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει.

Για τα γιορτινά τραπέζια τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους. Συνεπώς, «η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων». Συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Στο ερώτημα γιατί η επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά. Έθεσε επίσης την ψυχολογική διάσταση που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία.