vila-levidi-to-archontiko-ton-tainion-toy-ellinikoy-sinema-i-istoria-toy-kai-i-eikona-egkataleipsis-simera-113137
20:00

Βίλα Λεβίδη: Το αρχοντικό των ταινιών του Ελληνικού σινεμά, η ιστορία του και η εικόνα εγκατάλειψης σήμερα

20:00
News_Room

Βίλα Λεβίδη: Ένα σπίτι που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μεγάλες ταίνιες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Βρίσκεται στο κτήμα Λεβίδη μεγέθους 80 στρεμμάτων.

Βίλα Λεβίδη: Βρίσκεται μετά την Αττική οδό

Οι ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μας. Όσες φορές και να τις δεις, δεν παλιώνουν ποτέ. Σκηνές, τραγούδια, ατάκες και πρωταγωνιστές, μας βοηθούν να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας, έστω και αν είναι για λίγο.

Advertisement

Ένα σπίτι χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές ελληνικές ταινίες. Συγκεκριμένα η Βίλα Λεβίδη, που βρίσκεται στην είσοδο της Παλλήνης, μετά την Αττική οδό.

Advertisement

Advertisement

Βίλα Λεβίδη: Χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για πολλές ταινίες

Σε αυτόν τον χώρο, γυρίστηκαν ταινίες της Φίνος Φιλμ όπως «Η Αρχόντισσα Και Ο Αλήτης», «Το Λεβεντόπαιδο», «Ο Μάγκας Με Το Τρίκυκλο», «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση», «Ο Τρομοκράτης», «Μια Ιταλίδα Από Την Κυψέλη» Μπορεί να θυμηθεί κανείς τα ψηλά πεύκα-κυπαρίσσια στον περιβάλλοντα χώρο

Τα ψηλά πεύκα-κυπαρίσσια στον περιβάλλοντα χώρο, η είσοδος με τη μεγάλη καμάρα, οι άσπροι τοίχοι με τα κεραμίδια σε χρώμα ώχρας, η πισίνα, η περιστροφική σκάλα με επένδυση, έχουν καταγραφεί μοναδικά στο σελιλοϊντ των χρόνων εκείνων.

Advertisement

Το «Κτήμα Λεβίδη», είναι περίπου 80 στρεμμάτα. Πρόκειται για έναν καταπράσινο λόφο, γεμάτο δέντρα και εγκαταστάσεις, μικρές και μεγάλες. Τη Βίλα Λεβίδη την αναφέρουν και ως «πύργο με τα 70 δωμάτια». Πρόκειται για ένα επιβλητικό οίκημα το οποίο χτήστικε το 1935 από έναν κορυφαίο αρχιτέκτονας της εποχής, τον Κωνσταντίνο Σακελλάριο.

Βίλα Λεβίδη: Το κτήμα πουλήθηκε το 1991 σε Έλληνες επιχειρηματίες

Μετά το θάνατο της ιδιοκτήτριας Τούλας Λεβίδη, το κτήμα πουλήθηκε σε Έλληνες επιχειρηματίες το 1991. Μετά την πώληση, η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Έτσι, η βίλα των 70 δωματίων γνώρισε τη δύναμη του χρόνου και υπέστη μεγάλες φθορές.

Advertisement

Αυτό που εντυπωσιάζει σήμερα τους επισκέπτες σε αυτό το χώρο, είναι η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει και ο χρόνος, αλλά κυρίως τα βέβηλα χέρια των ανθρώπων.

Ακόμα και οι καλωδιώσεις είχαν εξαφανιστεί. Ανεξήγητες τρύπες στους τοίχους που πιθανότατα προέρχονται από κυνηγούς θησαυρών που γνώριζαν την ιστορία των ιδιοκτητών της βίλας.

Η έκταση δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Ένα τμήμα της είναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση. Υπάρχει άκομα και η φήμη ότι πίσω από τους αγοραστές είναι η τέως βασιλική οικογένεια.

Τουλάχιστον μπορούμε ακόμα και σήμερα να απολαμβάνουμε τη μαγεία αυτού του εξαιρετικού τοπίου μέσα από τις παλιές κινηματογραφικές ταινίες, αφού δυστυχώς, έχει σωθεί μόνο στα καρέ των ταινιών της Φίνος Φίλμ.