voytia-stis-times-se-estiatoria-tis-thessalonikis-apo-40-000-zitaei-mono-5-000-eyro-38112
11:52

Βουτιά στις τιμές σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης: “Από 40.000 ζητάει μόνο 5.000 ευρώ”

11:52
Newsroom

Πώληση εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη: Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της εστίασης. Από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων γίνονται σκέψεις για λουκέτα και για πωλητήρια στις επιχειρήσεις τους. Είναι γεγονός πως πολλά καφέ και μπαρ στο κέντρο της συμπρωτεύουσας ανοίγουν ως take away. Μάλιστα, το βράδυ διοργανώνουν και άτυπα πάρτι, στα οποία οι θαμώνες συνωστίζονται.

Πώληση εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη: Ψευδαίσθηση

Η ψευδαίσθηση πολλών πως η πανδημία του κορωνοϊού μας αποχαιρέτησε, τους ωθεί έξω από καφέ μπαρ ή σε κοντινές πλατείες. Άνθρωποι ωθούνται σε υπαίθριους χώρους για να απολαύσουν το ποτό της «οργής» ή της «ξεγνοιασιάς» παρά τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες.

Advertisement

«Ένας από τους λόγους που ζητούμε να ανοίξει η εστίαση είναι και αυτά τα πρόσφατα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτά που μόνον κακό κάνουν. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει η ιχνηλάτηση, σε περίπτωση που ο μη γένοιτο υπάρξει κάποιο κρούσμα. Αυτό μπορεί να γίνει όταν ο πελάτης είναι σε ένα εν λειτουργία κατάστημα που τηρεί όλα όσα προβλέπονται» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης. Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως δεν υπάρχει ποτοαπαγόρευση.

«Μπορούν να πουλούν ότι θέλουν τα καφέ. Αρκεί να τηρούν αυτά που προβλέπονται. Στις περιπτώσεις που συγχρωτίζονται πολλά άτομα θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία. Εκείνη μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της» σημειώνει ο ίδιος.

Advertisement

Advertisement

Πώληση εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη: Πώληση επιχειρήσεων

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% ο κ. Επιτροπίδης τονίζει πως αποτελεί μεν πάγιο αίτημα του κλάδου και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ωστόσο δεν είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στον κλάδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, πωλούνται επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη Θεσσαλονίκη σε εξευτελιστικές τιμές με τους ιδιοκτήτες τους να είναι υπερχρεωμένοι.

«Μία επιχείρηση που προ κορωνοϊού θα πωλούνταν 40.000 ευρώ τώρα πωλείται 5.000 καθώς δεν θέλει κανείς να την αγοράσει» λέει χαρακτηριστικά. «Ζητάμε κεφάλαια κίνησης για να ξεκινήσουμε, η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί μετά από μήνες, όταν θα κληθούμε να τον καταβάλουμε τον Οκτώβριο»τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης. Αναφορικά, δε, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε πως έγιναν 90.000 αιτήσεις, ωστόσο δόθηκε σε μόνο 8.000 λόγω των αυστηρών όρων που έχουν τεθεί.

Την ίδια ώρα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για τους εργαζόμενους στην εστίαση, καθώς κατά το άνοιγμα των καταστημάτων οι ιδιοκτήτες πρέπει να επαναφέρουν στην εργασία το 40% αυτών, ενώ το 60% θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή. «Πολύ φοβάμαι πως θα χαθούν θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Είτε γιατί επιχειρηματίες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών θα οδηγηθούν στη λύση της απόλυσης, είτε γιατί κάποιοι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν άλλη εργασία περισσότερο σταθερή και με καλύτερες απολαβές» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως είναι δύσκολο ένας εργαζόμενος να παραμείνει για ένα δύο μεροκάματα την εβδομάδα.

Advertisement

Πώληση εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι εστίασης

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη οι επιχειρήσεις του κλάδου αγγίζουν τις 6.000 και απασχολούν κατά μέσο όρο 5 εργαζόμενους. Συνολικά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 300.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται σε 30.000 και πλέον. Η δυσοίωνη κατάσταση που δημιουργείται αντικατοπτρίζεται και σε επαγγέλματα από «ζουν» από τον κλάδο και αποτελούν τους προμηθευτές του.

Όπως τόνισε ο κ. Επιτροπίδης μόλις το 20% των καταστημάτων έχει τη δυνατότητα να πάρει επιπλέον τμ στον εξωτερικό χώρο, αν και εφόσον τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο. «Τα περισσότερα καταστήματα έχουν εξωτερικό χώρο έως 20 τμ και τον έχουν ήδη πάρει. Μόνο σε περιοχές όπως η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, ή τα καταστήματα που βρίσκονται σε πλατείες μπορούν να πάρουν επιπλέον εξωτερικό χώρο. Δυστυχώς δημιουργούνται καταστήματα δύο ταχυτήτων»καταλήγει ο κ.Επιτροπίδης.