Enimerotiko.gr

Ξενοδοχείο Χίλτον: Η ανέγερσή του θεωρήθηκε σκάνδαλο και δίχασε την κοινωνία γιατί θα βεβήλωνε τον Παρθενώνα

Tags:

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Η σημερινή «Μιχαλακοπούλου» αγοράστηκε το 1957 από την εταιρία Hilton. Μετά από έξι χρόνια, λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963. Ο εορτασμός διήρκεσε τρεις ημέρες και περιελάμβανε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις.

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Πόσο κόστισε το ξενοδοχείο

Το κτίριο-σταθμός για την κοσμική και οικονομική ζωή της πόλης κόστισε 15 εκατ. δολάρια. Ένα τεράστιο ποσό για την εποχή και χρηματοδοτήθηκε από την τότε Ιονική Τράπεζα. Η ανέγερση του δεν ήταν ανεμπόδιστη. Ως είθισται να συμβαίνει στην Ελλάδα. Ούτε στη δική του περίπτωση επικράτησε ομοφωνία. Σε πλήρη αντίθεση, προκάλεσε θυελλώδη διαμάχη σε αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Η περίοδος της κατασκευής του

Την περίοδο που κατασκευαζόταν, το Hilton είχε αντιμετωπιστεί περίπου ως σκάνδαλο. Αυτό έγινε από την τότε αντιπολίτευση και είχε διχάσει την κοινή γνώμη ως προς την αισθητική του. Υπήρξαν πολλές φωνές εναντίον του. Μάλιστα, έφταναν στο σημείο να μιλούν για καταστροφή του αστικού τοπίου της Αθήνας και «βεβήλωση» του Παρθενώνα.

Το ύψος του νέου κτιρίου θα το έθετε αυτομάτως σε αντιπαραβολή με την ιστορική κορυφή της Αθήνας. Οι ειδικοί είχαν επίσης διχαστεί ως προς την τάση εκμοντερνισμού, που ήταν μάλλον η αρχιτεκτονική μόδα της εποχής. Στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους θα άνοιγε τις πόρτες της η Αμερικανική Πρεσβεία και μόλις δύο χρόνια νωρίτερα είχε εγκαινιαστεί το Mont Parnes.

Ήταν όντως ένα πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή. Υπήρξε παράλληλα ένα από τα κτίρια που καθόρισε την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60.

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου

Παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, έχει έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τη μνημειώδη ανάγλυφη σύνθεση του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή θεματολογία, στην κεντρική όψη. Τα σχέδια οφείλονται στους σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη, που ξεκίνησαν το σχεδιασμό του το 1958.

Στο Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών η σχετική βιβλιογραφία το χαρακτηρίζει ως «το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στη μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου», συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας.

Κανείς δεν χωνεύει ότι ο Πάρης πέθανε έτσι: Θρήνος για τον 42χρονο, έπεσε νεκρός σε ποδηλασία με τους φίλους του

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Αριστοτέλη Ωνάση και του Φρανκ Σινάτρα. Έκτοτε αποτελεί (μαζί με το «Μεγάλη Βρετανία») σημείο αναφοράς για τη διαμονή διασημοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Για μισό αιώνα και πλέον το κατώφλι του Hilton Αθηνών διαβαίνουν πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων, αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Το ξενοδοχείο στην περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας

Παράλληλα, το εμβληματικό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι αρκετών Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα burgers και club sandwich στο «Βυζαντινό», αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλ στο «Galaxy Bar».

Το 2001, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκη νέας 6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη. Το 2004, το Hilton ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Hilton» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972.

Το ωραιότερο Hilton του κόσμου: Πώς είναι σήμερα

Σήμερα αποτελεί έδρα μιας σειράς έργων τέχνης σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών (Chryssa, Αφροδίτη Λύτη, Stephen Antonakos κ.α), ενώ διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις κυρίως ανερχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο του lobby, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σε αμιγώς ξενοδοχειακό επίπεδο, το Hilton παραμένει έως και σήμερα συνώνυμο των ανέσεων. Σουίτες για όλα τα βαλάντια, 506 δωμάτια, 22 αίθουσες συνεδρίων, θέα στην Ακροπολη, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήριο, σάουνα (κέντρο ευεξίας, 1.200 τ.μ.), παιδική χαρά, κομμωτήριο και τρεις πισίνες. Η μία εξ’ αυτών, η εξωτερική, διαστάσεων 25Χ15, που κάθε καλοκαίρι λειτουργεί ως όαση δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Από τον Οκτώβριο του 2016 το Hilton πέρασε στην ιδιοκτησία της ΤΕΜΕΣ Α.Ε, ιδιοκτήτρια της Costa Navarino και της D-Marine Investments Holding B.V., θυγατρικής εταιρείας του τουρκικού ομίλου Dogus. Αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι ότι πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, επιχειρηματικής, αλλά και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Κάτι περισσότερο δηλαδή από ένα ξενοδοχείο…

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News