Enimerotiko.gr
ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Σωτήρια ρύθμιση για πάνω από 45.000 εργαζόμενους που πήραν δάνεια επιδότησης επιτοκίου

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Κούρεμα τόκων και νέες δανειακές συμβάσεις με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, περιλαμβάνει η ρύθμιση του Υπ. Εργασίας.

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Ποιους αφορούν αυτές οι ρυθμίσεις

Το υπουργείο Εργασίας μαζί με τον ΟΑΕΔ, μελετούν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, προκειμένου οι 45.000 δανειολήπτες, να μην χάσουν τα σπίτια τους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες. Τα δάνεια αυτά, απαιτούνταν για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο τ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Στο πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν.

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα έρθει τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση είναι:

  1. Το εισόδημα.
  2. Η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας.
  3. Το ύψος των καταθέσεων.

Ωστόσο τα κριτήρια ένταξης, όπως επίσης τα ποσοστά επιδότησης της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής, θα διευκρινιστούν με λεπτομέρειες από υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα.

Στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους. Σύμφωνε με απόφαση που είχε υπογραφεί το 2014, ήταν εφικτό να γίνει παράταση ως 25 ή και 30 έτη.

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Τώρα αναμένεται να δοθεί νέα επιμήκυνση ενώ μελετάται και παράλληλο κούρεμα των τόκων.

Μέχρι σήμερα, η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών, ωστόσο άφηνε εκτός όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο.

Μάλιστα πολλοί δανειολήπτες είχαν προχωρήσει σε νέες συμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως, το πρόβλημα επανέκαμψε και όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους. Ζουν πλέον με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους.

Τώρα, όλα τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες επανεξετάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επιλογή που εξετάζεται, αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας. Η αύξηση αυτή, θα αλλάξει τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο. Κυρίως όμως, θα μπορούν να ενταχθούν εκείνοι που έχουν καταγγελμένο δάνειο.

Εξετάζεται επίσης η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν στους όρους της νέα ρύθμισης ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει κούρεμα σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι στα δάνεια αυτά υπήρχε και διατηρείται τα πρώτα 9 χρόνια της αρχικής ή τροποποιητικής σύμβασης επιδότηση επιτοκίου που έδινε ο ΟΕΚ και έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο έως και 50%.

Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) και πολύτεκνοι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5% έως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά.

Οι λύσεις που εξετάζονται τώρα δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την αναβίωση της επιδότησης επιτοκίου αλλά μόνον την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών σε μια νέα διευθέτηση με κούρεμα τόκων ή/και άληκτου κεφαλαίου και με νέα δανειακή σύμβαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με το μοντέλο του 2014, ένας δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ το 2008, βρίσκεται σήμερα στο 11ο χρόνο του δανείου και έχει άλλα 4 χρόνια μέχρι να το εξοφλήσει.

ΟΑΕΔ – Δανειολήπτες ΟΕΚ: Η επιδότηση έχει αναλωθεί γιατί διήρκεσε για τα πρώτα 9 έτη.

Αν έχει αφήσει απλήρωτες δόσεις 6 ή 12 μηνών μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ρύθμιση. Πιθανότατα, επιμήκυνση δανείου έως τα 25-30 έτη.

Σε περίπτωση που το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.000 ευρώ, τότε με μια ανάσα για μοίρασμα των δόσεων στα επόμενα 15 έτη (συνολική διάρκεια 25) η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα.

Αν ένας δανειολήπτης πήρε δάνειο με επιδότηση επιτοκίου ΟΕΚ και έχει σήμερα υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ, την οποία αδυνατεί να πληρώσει, με μια παράταση για άλλα 10-15 χρόνια η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί και στα 300 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης:

Αποδοχές Άδειας: Δείτε σε ποιες περιπτώσεις διπλασιάζονται

Capital controls: Έφτασε σχεδόν η πλήρη άρση τους – Δείτε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος

ΑΣΕΠ θέσεις εργασίας: Οι 90 θέσεις που λήγουν αυτήν την εβδομάδα

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News