paradeigma-pros-mimisi-oi-10-kalyteroi-ellines-ergodotes-gia-to-2021-poy-oi-epicheiriseis-toys-kanoyn-ti-diafora-10790
18:00

Παράδειγμα προς μίμηση: Οι 10 καλύτεροι Έλληνες εργοδότες για το 2021 που οι επιχειρήσεις τους κάνουν τη διαφορά

18:00
Newsroom

Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων κατά την επιλογή εργοδότη,υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις πιο ελκυστικές στην αγορά εργασίας.

Της: Έπη Τρίμη

Σε μια αγορά που κυριολεκτικά μάχεται να επιβιώσει μετά τα 10 χρόνια κρίσης, τα lockdown και φυσικά την τηλεργασία που τσάκισε τις μεσαίες επιχειρήσεις φαντάζει ως μεγάλη επιτυχία ένας εργαζόμενος να ενταχθεί στους κόλπους μιας υγειούς επιχείρησης που σέβεται, φροντίζει και ανταμείβει το ανθρώπινο δυναμικό της σε όλες τις βαθμίδες.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένες εταιρίες προσφέρουν και κοινωνικό έργο με αποτέλεσμα να χαίρουν της ευρείας εκτίμησης. 

Ας δούμε 10 επιχειρήσεις που στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά

Η Παπαστράτος αναδείχθηκε ο ελκυστικότερος εργοδότης για το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Employer Brand που πραγματοποίησε για τέταρτη χρονιά η Randstad στην Ελλάδα.Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Aegean Airlines και ΙΟΝ, οι οποίες κατείχαν πέρυσι την πρώτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Τελικά, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σ΄αυτές τις εταιρείες, απολαμβάνουν εκπαίδευση, προνόμια πέραν του μισθού, ελκυστικές αποδοχές και σταθερό εργασιακό περιβάλλον με ευκαιρίες ανέλιξης τόσο σε επίπεδο προαγωγών όσο και μισθών. 

1 Παπαστράτος ΑΒΕΣ

Η εταιρεία Παπαστράτος προσφέρει κουπόνι 80 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών σε κάθε τέκνο εργαζόμενου που πάει σχολείο,400 ευρώ για το τρίτο παιδί και από 300 ευρώ το χρόνο επιπλέον για καθένα πέραν του τρίτου, αλλά και 300 ευρώ το χρόνο σε γονείς παιδιών με αναπηρία.Επίσης προσφέρεται πριμ παραγωγικότητας 2% επί των ετήσιων αποδοχών, αν το ετήσιο αποτέλεσμα φτάνει στο 100% του στόχου.

Επίσης η εταιρεία προσφέρει στους εργαζόμενούς της τρεις κούτες τσιγάρα το μήνα από τις μάρκες που παράγονται στα εργοστάσιά της, συν μια επιπλέον τα Χριστούγεννα.

2 Aegean Airlines S.A.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας της, καθώς η εξέλιξη των εργαζομένων είναι αλληλένδετη με την εξέλιξη της εταιρείας.Οι άνθρωποί της αποτελούν βασικό πυλώνα για την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων, γι’ αυτό και η εταιρία εργάζεται  συστηματικά για να τους διασφαλίσει την προσέλκυση και διακράτηση ταλέντων, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη τους, την παροχή ίσων ευκαιριών εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και την εξασφάλιση πρόσθετων παροχών για όλους.

Στην AEGEAN η άρνηση στερεοτύπων που αφορούν στην απασχόληση των δύο φύλων έχει στρατηγική σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία «αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας με διαφάνεια και χωρίς έμφυλες ανισότητες.Το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης ανέρχεται σε 43%. Παράλληλα απασχολούμε συνολικά 16 γυναίκες που εργάζονται σε ρόλους Μηχανικών και Πιλότων και 44 άνδρες ως Πλήρωμα Θαλάμου Επιβατών. H ισότητα και η συμπερίληψη συνιστούν βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές της εταιρείας μας και αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς μας.Η έλλειψη διακρίσεων εκτός από το φύλο, καλύπτει την ηλικία, το θρήσκευμα, την καταγωγή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Τέλος, η γενική κουλτούρα και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας συμπληρώνουν τα οφέλη που έχει ο εργαζόμενος.

3 ΙΟΝ Α.Ε.

Η εταιρία διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής) ενώ οι εργαζόμενοί της ξεπερνούν τους 970. Ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 105 εκατομμύρια ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα ενώ αποτελεί μια εταιρία 100% ελληνικών συμφερόντων.

Κάτι που συμμερίζεται απόλυτα  η εταιρία είναι το ευχαριστημένο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, δίνει έμφαση στις εξαιρετικές σχέσεις με το προσωπικό της βιομηχανίας που φαίνεται να απολαμβάνει πρωτόγνωρα «προνόμια» για την σημερινή Ελλάδα, όπως οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις της εταιρίας, η κοινωνική υπηρεσία αλλά και το ιατρείο, που πάντα μεριμνά για την καλή τους υγεία.

4 Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.

Οι εργαζόμενοι αποτελούν το σημαντικότερο «κεφάλαιο» ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας. Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα επενδύει συστηματικά στην επιλογή, εκπαίδευση, αξιολόγηση, διατήρηση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού της, με στόχο να αναδειχθεί ως προτιμώμενη επιλογή εργοδότη.

Η Τράπεζα μεριμνά ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της να λειτουργεί καθημερινά σύμφωνα με τις Αξίες και τις Αρχές του “Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας”, με στόχο όλες οι ενέργειες να διέπονται από τις σχετικές αρχές εταιρικής συμπεριφοράς:

 • Νομιμότητα
 • Προτεραιότητα στους πελάτες
 • Ποιότητα προσωπικού
 • Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο
 • Σεβασμός στο περιβάλλον

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Τράπεζας επεκτείνεται και σε πλήθος άλλων τομέων, όπως:

 • Ημερίδες ενημέρωσης ανά την Ελλάδα, με κοινό-στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αποτελεσματική λειτουργία τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
 • Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας Νέων (συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον ΣΕΒ).
 • Διευκόλυνση στην πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε αριθμό επιλεγμένων φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών τους.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδο​ς, αναγνωρί​ζοντας τη σημ​​​​​​​​ασία της κοινωνικής ευθύνης, υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων με γνώμονα το σεβασμό του περιβάλλοντος​ και την προάσπιση του πολιτισμού, οι οποίες έχουν ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία. Ασχολείται επίσης συστηματικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

5 Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας η βιομηχανία έχει σκοπό να διανεμηθεί στο προσωπικό όλων των βαθμίδων επιπλέον αμοιβή, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία Παπαδόπουλος συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε σήμερα ενώ ανακοινώνει στοχευμένες υποστηρικτικές ενέργειες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Εργασίας.

Η εταιρεία προχώρησε στην προμήθεια συστήματος υπερηχοτομογραφίας καθώς και φορητού ακτινολογικού συστήματος που θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης του προγράμματος «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας, η Ε.Ι.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. προχώρησε μέσω του Junior Achievement Greece σε χρηματική δωρεά ώστε να αποκτηθούν 455 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα διατίθενται σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα για τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μέσω διαδικτύου.

6 Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.

Η πιο μεγάλη επιχείρηση λιανικής στην Ελλάδα ο Σκλαβενίτης επενδύει στο προσωπικό του καθώς προασπίζει τα επιδόματα των εργαζόμενων του, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ηχηρό μήνυμα στην αγορά πως το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας,η αλυσίδα Σκλαβενίτης κατοχύρωσε τα 860 ευρώ, ως βασικό μικτό μισθό και μάλιστα αυτό το ποσό αφορά όλους τους υπαλλήλους της ανεξαρτήτου ηλικίας.

Συνολικά τα προνόμια των εργαζομένων 

 • Επίδομα θέσης για τα στελέχη.
 • Για την κάλυψη πάγιων και τακτικών λειτουργικών αναγκών της, η επιχείρηση θα προτάσσει τους εργαζόμενους που ήδη διαθέτει με μερική απασχόληση είτε με μετατροπή της σύμβασής τους σε πλήρους απασχόλησης είτε με αύξηση των συμβατικών ωρών απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι κοινός στόχος είναι η μείωση του ποσοστού της μερικής και διαλείπουσας απασχόλησης.
 • Βασικός μηνιαίος μικτός μισθός για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και με προϋπηρεσία έως 2 έτη ορίζονται τα 800 ευρώ.
 • Επίδομα για όσους έχουν από τρία παιδιά και άνω που για εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης ανέρχεται μηνιαίως σε 50 ευρώ μικτά. Το επίδομα καταβάλλεται σε αμφότερους τους γονείς εάν εργάζονται και οι δύο στην επιχείρηση.
 • Βασικός μηνιαίος μικτός μισθός για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και με προϋπηρεσία άνω των 2 ετών ορίζονται τα 860 ευρώ.
 • Επίδομα 100 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει στην επιχείρηση από 20 έως 30 έτη.
 • Επίδομα 150 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει στην επιχείρηση από 30 έτη και άνω.
 • Επίδομα γάμου που για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και ανεξαρτήτως βασικού μισθού ανέρχεται σε 60 ευρώ μικτά. Το επίδομα χορηγείται σε εργαζόμενους έγγαμους, διαζευγμένους ή σε κατάσταση χηρείας, καθώς και σε άγαμους γονείς. Το επίδομα καταβάλλεται σε αμφότερα τα μέλη του ζεύγους εάν και οι δύο εργάζονται στην “Σκλαβενίτης”
 • Από τον Νοέμβριο του 2019 οι εργαζόμενοι της «Σκλαβενίτης» απολαμβάνουν τις παροχές του ομαδικού προγράμματος της Eurolife ERB.

7 ELPEN Φαρμακευτική

Στόχος της ELPEN είναι να υπάρχει ένα σωστό, ανθρώπινο και οικογενειακό κλίμα.Δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των εργαζομένων της, η εταιρεία προσπαθεί αδιαλείπτως να δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και δυνατότητες εξέλιξης των ανθρώπων της σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.H ELPEN δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να διατηρεί ένα εργασιακό, συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, που να βασίζεται στην ομαδικότητα και συνεργασία, να προάγει την αξιοκρατία, να ενισχύει τη διαρκή μάθηση και να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συνεργάτες της.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση, με κύριο μέλημα να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να δεχθούν ποικίλα ερεθίσματα και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η ELPEN εφαρμόζει μια σειρά ουσιαστικών προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιφέρειας.

Παράλληλα, εκπονεί προγράμματα ενημέρωσης για κρίσιμα θέματα υγείας, και χρηματοδοτεί αθλητές ΑΜΕΑ, ώστε να συνεχίσουν το επίπονο έργο τους.

8 DEMO Φαρμακευτική

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEΕ είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων.

Tα τελευταία χρόνια, η εταιρεία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών στόχων μέσα από την αφοσίωση και την ποιοτική δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας μας.

Στην DEMO όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της η βιομηχανία επενδύει στους ανθρώπους, αλλά και στους νέους επιστήμονες της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην DEMO στοχεύουμε στο να προσφέρουμε άριστες συνθήκες εργασίας. Επενδύουμε σημαντικά στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας, προσφέρουμε πρόγραμμα ασφάλισης ζωής και υγείας για όλους τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου, δίνουμε βαρύτητα στην Υγιεινή και Ασφάλεια, συντηρούμε εξοπλισμένο Ιατρείο και δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε γυναικολογικό ιατρείο στις εργαζόμενες και σε συζύγους εργαζομένων, δίνουμε προνομιακή πρόσβαση και εκπτώσεις σε υπηρεσίες συνεργαζόμενων εταιρειών, οργανώνουμε γιορτές για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, διαθέτουμε λεωφορείο μεταφοράς εργαζομένων, υποστηρίζουμε εθελοντικές δράσεις των εργαζομένων, αθλητικές ομάδες εργαζομένων, θεατρική ομάδα, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους μας και για να προάγουμε την ομαδικότητα».

9 ΒΙΑΝΕΞ A.E.

H ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Παύλο Γιαννακόπουλο, δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας από το 1924. Με μια παράδοση για περισσότερα από 95 χρόνια, η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ επιχειρηματικό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει παραγωγή, εμπορία, εξαγωγή και διανομή φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Οι άνθρωποι, το μεγαλύτερο κεφάλαιο

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας. Με γνώμονα το παραπάνω, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.Ακόμα και στις περιόδους με τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, ο Όμιλος δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του και να προσφέρει θέσεις εργασίας.Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνολικές προσλήψεις της εταιρείας την τελευταία δεκαετία αντιστοιχούν σε 727 θέσεις εργασίας, ενώ ο μέσος όρος προσλήψεων ανά έτος ανέρχεται σε 66 εργαζομένους.

Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας

Για τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ η υπευθυνότητα απέναντι στον άνθρωπο και στην κοινωνία αποτελεί δέσμευση και καθήκον. Η εταιρεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συνανθρώπων  και όσων χρειάζονται στήριξη, εφαρμόζοντας ποικίλα προγράμματα, ενέργειες και κοινωφελείς δράσεις με ευρύ θετικό αποτύπωμα.

Από την αρχή της πρόσφατης πανδημίας η ΒΙΑΝΕΞ βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα δίπλα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην κοινωνία, με τη διάθεση υγειονομικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προμηθειών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Παράλληλα, διασφάλισε την υγεία των εργαζομένων της, διατηρώντας την επιχειρηματική συνέχεια και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς μια κρίσιμη στιγμή.

Πρόσφατα, και με πλήρη επίγνωση της προτεραιότητας για τη θωράκιση των δομών υγείας, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ στήριξε τους κατοίκους του ιστορικού Καστελλόριζου. Αναβάθμισε τις δυνατότητες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, ενισχύοντας τον ιατρικό εξοπλισμό και το υγειονομικό υλικό, προσφέροντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, δεσμεύτηκε για την αναδάσωση της Βαρυμπόμπης.

10. Μότορ Οίλ

Οι εργαζόμενοι της Μότορ Όιλ, καθώς επίσης και οι επενδυτές στην επιχειρηματική «ναυαρχίδα» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχουν περάσει αλώβητοι μέσα από τις «συμπληγάδες πέτρες» της εξοντωτικής κρίσης.Η πετρελαϊκή εταιρία παράγει μεν ζηλευτά κέρδη σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα, πλην όμως δεν κάθεται πάνω σ’ αυτά. Πληρώνει αδρά και φροντίζει πολύπλευρα το εργατικό της δυναμικό, ενώ παράλληλα ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους πιστούς μετόχους της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τον κάθε έναν εργαζόμενο στη Μότορ Όιλ διαμορφώθηκαν πέρσι στα 69.193 ευρώ. Πρόκειται για μικτά έσοδα από τους μισθούς, αλλά και τα «μπόνους» που χορηγήθηκαν. Όλα αυτά, βεβαίως, πριν από τους φόρους και τις κρατήσεις, που εκτιμάται ότι απομυζούν πάνω από το 45% των ακαθάριστων εισοδημάτων.

Οι πριμοδοτήσεις που δίνονται από το 2015 και ισοδυναμούν με δύο επιπρόσθετους ,μηνιαίους μισθούς για τον κάθε εργαζόμενο. Στη χρήση του 2016 τα «μπόνους» που δόθηκαν σε όλο το εργατικό δυναμικό του ομίλου ήταν 8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στη διανομή του 2,7% των καθαρών επιχειρηματικών κερδών που επιτεύχθηκαν.

«Οι εργαζόμενοι σέβονται την εταιρία και η εταιρία σέβεται τους εργαζόμενους» είχε τονίσει με τον γνώριμο, δωρικό του τρόπο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παίρνοντας τον λόγο στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μότορ Όιλ, στις αρχές του περσινού Ιουνίου. Φροντίζοντας επίσης να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα για την απαιτούμενη κοινωνική αλληλεγγύη. «Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Να μην είστε ευχαριστημένοι όταν εσείς έχετε ψωμί, αλλά ο διπλανός σας δεν έχει» ήταν η αναφορά που έκανε ο ιστορικός ηγέτης του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου.

Διαχρονικά στη Μότορ Όιλ κυριαρχεί η εργασιακή ειρήνη, χωρίς να έχουν υπάρξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στο διυλιστήριο, έτσι ώστε να υπάρχει μια «ομπρέλα προστασίας» για το εργατικό δυναμικό. Ακόμη και πέραν του γεγονότος ότι οι πληρωμές γίνονται πάντα στην ώρα τους, η πετρελαϊκή εταιρία έχει θεσπίσει προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών, ασφαλίσεων ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης για του εργαζομένους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στην περίπτωση της Μότορ Όιλ, πέραν της μητρικής έχει και άλλους 932 εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου.Οι μικτές μισθοδοτικές αποδοχές των οποίων διαμορφώθηκαν το 2017 σε 39.605 ευρώ κατά μέσο όρο, για τον κάθε έναν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, που είναι καταχωρημένα στις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας.