Enimerotiko.gr
Εργασιακά

Τέλος η Κυριακάτικη αργία; Τα επαγγέλματα που της λένε «αντίο» και οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Κυριακάτικη αργία

Κυριακάτικη αργία: Προστέθηκαν κι άλλοι κλάδοι και δραστηριότητες στη λίστα των επαγγελμάτων, που οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Αυτό προκύπτει από διάταξη του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Κυριακάτικη αργία: Τα επαγγέλματα που θα προστεθούν στη λίστα

Συγκεκριμένα, οι κλάδοι που ακολουθούν θα μπορούν να εργάζονται πλέον και τις Κυριακές, αλλά και τις αργίες, ενώ θα ισχύει το καθεστώς πληρωμής της επιπρόσθετης αμοιβής και των ρεπό.

Οι κλάδοι – επαγγέλματα που πρόκειται να  προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα αφορούν:
 • Την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
 • Εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”),
 • Κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ),
 • Της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων, κέντρα δεδομένων (“data centers”),
 • Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου,
 • παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
 • Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Επιπλέον, θα προβλέπεται η απασχόληση την Κυριακή, αλλά και στις ημέρες αργίας:

 • σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων,
 • σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων,
 • σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων,
 • σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.
Σύμφωνα με την διάταξη του νέου νομοσχεδίου, θα προστεθούν τα εξής επαγγέλματα:
 • Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
 • Εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .
 • Κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
 • Κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
 • Ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου
 • Παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών
 • Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος
Απασχόληση την Κυριακή και τις αργίες προβλέπεται:
 • Σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων
 • Σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών.
 • Σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών,
 • Σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

Κυριακάτικη αργία: Πληρωμή Κυριακής

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, η Κυριακή είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και επομένως απαγορεύεται η απασχόληση του εργαζόμενου κατά την ημέρα αυτή. Για να υπολογίσουμε την αμοιβή που δικαιούται ο εργαζόμενος αν εργαστεί κατά την Κυριακή, πρέπει πρώτα να δούμε εάν επιτρέπεται από το νόμο η εν λόγω εργασία ή όχι.

Για τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε ημέρα Κυριακή δικαιούται να λάβει μόνο την προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Αντιδράσεις από εργατικά συνδικάτα

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για το νέο νομοσχέδιο. Μέλη εργατών συνδικάτων μίλησαν στο dikaiologitika.gr για τη διάταξη που καταργεί την Κυριακάτικη αργία, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει σε περίπτωση εφαρμογής της. Επιπλέον, παραμένει μυστήριο το πως και εάν θα πληρώνεται η Κυριακή σαν εργάσιμη ημέρα.

Γιάννης Αναγνώστου – Πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Αττικής

Από την αρχή μέχρι το τέλος το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια. Πέρα από την κατάργηση του οχτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες έχει και μια σειρά άλλων διατάξεων. Μια από τις διατάξεις αναφέρει ρητά ότι επιτρέπεται έτοιμου σκυροδέματος (μπετόν) και τις Κυριακές.

Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι επειδή το μπετόν δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει να πέσει την ώρα που φτιάχνεται αλλιώς στεγνώνει, ανοίγει η δουλειά για τους οικοδόμους. Πράγμα που δεν απασχολεί μόνο τους μπετατζήδες, αλλά και τους σιδεράδες και όλο τον κλάδο.

Είναι κοροϊδία από την μια να μας λένε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ρυθμίσει τις ημέρες εργασίας, να τις κάνει τέσσερις ή να παίρνει ρεπό, όταν ανοίγει ακόμα και την Κυριακή στον κλάδο μας. Το νομοσχέδιο θα φέρει νέα συμπίεση των μισθών, διότι δεν θα υπάρχει προσαύξηση του 75%, θα επιφέρει νέα κέρδη στους κατασκευαστές και χαμηλότερα μεροκάματα στους εργαζόμενους.

Γιάννης Παπαδάς – πρόεδρος εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής

Οι Κυριακές δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Ακόμα και τώρα με διαφορά προσχήματα οι αποθήκες και τα logistics ανοίγουν τις Κυριακές. Το θέμα είναι ο μισθός διότι με το καινούργιο νομοσχέδιο ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται το 75%.

Από εκεί και πέρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ελεύθερη ημέρα, προκειμένου να ξεκουραστούν και να δουν τις οικογένειες τους. Αυτό είναι και το πιο βασικό με το νέο νομοσχέδιο. Έχει να κάνει με την κούραση και την καθημερινότητα τους.

Για τους μισθούς δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αλλά προφανώς από την στιγμή που το νομοσχέδιο ορίζει την Κυριακή ως μια κανονική εργάσιμη ημέρα, ο μισθός δεν θα ανεβεί σημαντικά. Θα είναι μια επιπλέον ημέρα εργασίας. Άλλο ένα θέμα που υπάρχει γενικότερα στις αποθήκες είναι και το καθεστώς των εργολαβικών.

Η Κυριακή και οι υπερωρίες οποιασδήποτε ημέρας δεν αμείβονται παραπάνω και είναι όλα μαύρα. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση, θα την χειροτερεύσει. Οι εργολαβικοί ήδη έρχονται την Κυριακή για δουλειά και δεν έχουν προσαυξήσεις, πόσο μάλλον τώρα που θα νομιμοποιηθεί όλο αυτό.

Γιώργος Κακαριάρης – Αναπληρωτής Προεδρος εργατικού κέντρου Αθήνας

Για το χώρο του φαρμάκου το νέο νομοσχέδιο που εντάσσει το θέμα της κάλυψης της αγοράς υποτίθεται από φάρμακα και τις Κυριακές είναι ένας μύθος. Τα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα που είναι εφημερεύοντα καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και είναι το νούμερο ένα σε αναλογία πληθυσμού και φαρμακειών στην Ευρώπη, άρα το θέμα έλλειψης της αγοράς δεν υφίσταται. Υπάρχει πάντα μια φαρμακαποθήκη που ακολουθεί την εφημερία.

Επίσης μετά τα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν υπάρχουν φαρμακεία που δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα με ειδική άδεια και το Σάββατο. Εδώ μιλάμε για φάρμακα και όχι για καλλυντικά, το να προσθέσεις την Κυριακή ότι ελεύθερα ο καθένας μπορεί να είναι ανοιχτά θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα στη δουλειά που ο ανταγωνισμός θα είναι τέτοιος με αποτέλεσμα τα μικρά φαρμακεία να κλείσουν γιατί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε μισθούς ούτε λειτουργικά έξοδα.

Σε ημέρα που κατά παράδοση ο Έλληνας είναι σπίτι του, τα εφημερεύοντα φαρμακεία υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του ασθενούς. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πώς θα πληρώνεται η κυριακάτικη αργία, ενώ ελπίζουμε σε περίπτωση που ψηφιστεί να μην εφαρμοστεί το δουλεύω Κυριακή και παίρνω ρεπό την Δευτέρα, πράγμα τραγικό.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News