zesto-chrima-apo-1-000-eos-100-000-eyro-ton-aprilio-amp-8211-pos-tha-moirastei-amp-8211-poioi-oi-dikaioychoi-104996
19:12

Ζεστό Χρήμα: Από 1.000 έως 100.000 ευρώ τον Απρίλιο – Πώς θα μοιραστεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Μέτρα στήριξης: Την επόμενη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει ένα νέο πακέτο στήριξης. Μέσα στον Απρίλιο, θα υπάρξει πρόσθετη ένεση ρευστότητας στην αγορά.

Μέτρα στήριξης: Θα υπάρξει ένεση ρευστότητας στην αγορά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης θα ανέβει πάνω από τα 13 δις ευρώ από τα 11,6 δις. ευρώ που είναι σήμερα. Μέσα στον Απρίλιο, θα υπάρξει ένεση ρευστότητας στην αγορά ύψους άνω των 1,3 δις. ευρώ.

Advertisement

Στα 300 εκατομμύρια ευρώ προγραμματίζεται να φτάσει ο προϋπολογισμός ενός νέου μέτρου στήριξης, το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για επιχειρήσεις του τουρισμού, αλλά και της εστίασης. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής φτάνει το 1 δις. ευρώ.

Με το νέο μέτρο στήριξης, θα δοθεί «χρήμα επανέναρξης δραστηριότητας» στους δύο κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊου, ώστε να γίνουν οι προετοιμασίες για την φετινή τουριστική περίοδο.

Advertisement

Μέτρα στήριξης: Πότε θα δοθεί η επιστρεπτέα Προκαταβολή

Κατά την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα “μοιραστεί” ακόμη 1 δις. ευρώ τον Απρίλιο φτάνωντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμό των επτά φάσεων στα 8,3 δις. ευρώ.

Advertisement

Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι τα εξής:

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό. Να σημειωθεί ότι η καταβολή της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ολοκληρώθηκε χθες.
  • Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Για το ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς, θα υπάρξουν λεπτομερέστερες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο.
  • Το βασικό σενάριο (επειδή ο Μάρτιος του 2020 ήταν μήνας καραντίνας) είναι ότι θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 και αυτός ο τζίρος να προσαυξηθεί κατά τρία δεύτερα ώστε να “ενσωματωθεί” και ο Μάρτιος χωρίς όρους πανδημίας. Φυσικά, θα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις για τις εποχικές επιχειρήσεις κλπ.
Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

Advertisement