aliki-voygioyklaki-amp-8211-tzeni-karezi-to-paraskinio-mias-megalis-kontras-poy-kratise-mechri-to-telos-75952
17:59

Αλίκη Βουγιουκλάκη – Τζένη Καρέζη: Το παρασκήνιο μιας μεγάλης «κόντρας», που κράτησε μέχρι το τέλος

17:59
Newsroom

Διάσημες Ελληνίδες: Τζένη Καρέζη ή Αλίκη Βουγιουκλάκη; Πρόκειται για την αιώνια κόντρα του Ελληνικού κινηματογράφου. Οι δυο τους ήταν οι καλύτερες ηθοποιοί της γενιάς τους. Οι μισοί Έλληνες προτιμούσαν τη μία και οι άλλοι μισοί την άλλη. Ωστόσο, υπήρξε πραγματική κόντρα ανάμεσά τους;

Διάσημες Ελληνίδες – Τζένη Καρέζη για τον Ανταγωνισμό της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Ποτέ δεν υπήρξε»

Στην τελευταία της συνέντευξη, το καλοκαίρι του 1990, η Τζένη Καρέζη, ανέφερε: «Για το αν έχω ανταγωνισμό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Μην τα ακούς αυτά. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάποτε εξυπηρετούσε, ειδικά στον κινηματογράφο, τις εταιρείες στο να μας μοιράζονται. Από κει και πέρα είμαστε εντελώς διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα μας».

Advertisement

Διάσημες Ελληνίδες – Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς αποχαιρέτησε τη Τζένη Καρέζη, το 1992

Advertisement

Διάσημες Ελληνίδες: Πως ξεκίνησε η «κόντρα»;

Ο Νίκος Φώσκολος είχε αναφέρει στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρεντεντέρη: «Βγήκαν από τη σχολή και οι δυο μαζί. Η Αλίκη είχε πιο γρήγορα την επιτυχία που είχε. Φυσικό ήταν να υπάρχει μια αντιπαλότητα. Είχαν σχέσεις φιλικές κατά καιρούς, μετά έσπαγε λίγο αυτή η σχέση δεν έφτανε βέβαια σε ρήξεις ούτε σε δημόσιες ρήξεις».

Advertisement

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τοποθετηθεί δημόσια, το 1967, για το γάμο της Τζένης Καρέζη, με τον Κώστα Καζάκο, λέγοντας: «Εύχομαι στην Τζένη Καρέζη να βρει έναν άντρα σαν τον Δημήτρη και να την κάνει ευτυχισμένη όπως με έκανε εμένα ο Παπαμιχαήλ. Έναν άντρα που να την αγαπάει και να την σέβεται και να μην την πηγαίνει πίσω. Κυρίως το τελευταίο. Της εύχομαι να βρει κάποια στιγμή της ζωή της έναν άντρα σαν τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ».

Η Τζένη Καρέζη είχε τοποθετηθεί για τις εισπράξεις των εισιτηρίων, λέγοντας πως η ίδια ήταν καλύτερη στο Θέατρο, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο. Ωστόσο, η Αλίκη είχε διαφορετική γνώμη. Στις 5 Ιανουαρίου του 1993, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω», «Θεωρούσα πάντα την Τζένη καλύτερη από εμένα».

Advertisement

Ο επικός διάλογος Τζένη Καρέζη – Ζάχου Χατζηφωτίου, μέρες πριν την τέλεση του γάμου τους και ο σχολιασμός της Αλίκης:

– Ζάχος Χατζηφωτίου: «Έχεις καλέσει όλη την Αθήνα και όλο το Ελληνικό θέατρο, δε θα καλέσεις την Αλίκη;».
– Τζένη Καρέζη: «Κοίτα να δεις, η Αλίκη είναι ικανή να μου χαλάσει το γάμο μ’ αυτά που κάνει. Άσε την».
Η σχολιασμός της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον «Ταχυδρόμο» για την απουσία της από τη λίστα των καλεσμένων: «Εγώ πάντα την προσκαλώ στις δεξιώσεις που κάνω, ενώ εκείνη το αποφεύγει συστηματικά. Αν και ξέρει ότι αρέσουμε και οι δυο στον αντρικό κύκλο, εγώ δεν θα τη φοβόμουνα, αν διεκδικούσαμε και οι δυο τον ίδιο άντρα».

Ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Λεμπέσης είχε σκεφτεί τη συνεργασία των δύο ηθοποιών στο Θέατρο, το 1990. Τότε, η Αλίκη του είχε πει ότι σε περίπτωση συνεργασίας τους, «Στα ονόματα που θα μπουν στη μαρκίζα, η Τζένη προηγείται και δεν το συζητώ».

Οι δύο ηθοποιοί είχαν κάνει ανακωχή. Πολλοί ισχυρίζονται πως έκαναν, λόγω της εγκυμοσύνης τος και πως η Τζένη στήριξε πολύ την Αλίκη, εκείνη την περίοδο της ζωής της. Ωστόσο, μετά η Τζένη Καρέζη αρρώστησε πολύ. Η Αλίκη πήγαινε μέχρι και στο νοσοκομείο, ενώ σε μία από τις επισκέψεις της, μίλησε με τη Τζένη Καρέζη για περίπου είκοσι λεπτά. Κανείς δεν έμαθε ποτέ, τι είχε ειπωθεί σε εκείνη τη συζήτηση…

Advertisement

Στην κηδεία της Τζένης Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν απαρηγόρητη. Τότε, η Αλίκη είχε δηλώσει στον Ζάχο Χατζηφωτίου «Σταμάτησε ο ανταγωνισμός μου, αφού δεν μπορώ πια «να μπω» στα μάτια της Τζένης. Να κάνω κάτι καλύτερο από εκείνη».

Τι είπαν οι ηθοποιοί για την κόντρα της Αλίκης Βουγιουκλάκης και της Τζένης Καρέζη;

Νίκος Γαλανός: «Το έφτιαχνε και ο κόσμος»

«Όχι, κόντρα δεν υπήρχε, επειδή τις έζησα και τις δύο. Όχι, δεν υπήρχε απλά το έφτιαχνε και ο κόσμος, με την έννοια, ας πούμε, ότι πάντα υπάρχει το καλό και το κακό, υπάρχει η μέρα, υπάρχει και η νύχτα. Ναι μεν είναι η μία που είναι η σταρ η μεγάλη, αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άλλη σταρ. Όχι, δεν υπήρχε κόντρα. Είχαν και πολύ καλή σχέση».

Κώστας Καζάκος: «Κατασκεύασμα του Τύπου»

«Ήταν κατασκεύασμα του Τύπου. Ήταν παιχνίδια των Μέσων που ήθελαν να γεμίσουν σελίδες. Δεν υπήρξε εχθρότητα μεταξύ τους. Αντιθέτως. Ήταν μαζί από τη δραματική σχολή του Εθνικού, είχαν φιλική σχέση, συζητούσαν τα προβλήματά τους, έγιναν πολύ κοντά μάνες, βλεπόμασταν όλοι μαζί. Κάποια στιγμή απομακρύνθηκαν για λίγο, αλλά μετά ξαναβρέθηκαν. Ξέρεις πώς συμβαίνουν αυτά. Πάντα όμως η μία νοιαζόταν την άλλη. Η Αλίκη, όταν έφυγε η Τζένη, ήταν απαρηγόρητη. Σαν να είχε χάσει την αδελφή της. Της είχε κοστίσει πάρα πολύ».