giannis-mpoytaris-o-alkoolismos-i-gynaika-tis-zois-toy-i-dimarchia-kai-ta-60-chronia-paragogis-krasioy-12486
17:08

Γιάννης Μπουτάρης: Ο αλκοολισμός, η γυναίκα της ζωής του, η Δημαρχία και τα 60 χρόνια παραγωγής κρασιού

17:08
Newsroom

Γιάννης Μπουτάρης: Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε διαδικτυακά το βιβλίο του, με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος». Ο ίδιος προχώρησε στην παρουσίαση του βιβλίου του στο πλαίσιο της Διεθνούς ‘Εκθεσης Βιβλίου. Φυσικά, η τελευταία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με στοιχεία αυτοβιογραφίας. Η συγγραφή του οποίου ξεκίνησε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη. Στις περίπου 300 σελίδες του, πρωταγωνιστής μπορεί να είναι το κρασί, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που καθόρισαν την πορεία του Γιάννη Μπουτάρη: οι γονείς του, η γυναίκα της ζωής του η Αθηνά, τα παιδιά και τα εγγόνια του, ενώ αναλύεται η σχέση με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Μπουτάρη.

Advertisement

Στα 30 αυτοτελή κεφάλαια, που συνοδεύονται από 120 φωτογραφίες, υπάρχουν ιστορίες από τις επιχειρήσεις και τα γλέντια, από το κτήμα στη Νάουσα και το Νυμφαίο, από τον αλκοολισμό, από την πολιτική, την ανάληψη της δημαρχίας Θεσσαλονίκης, τον Αρκτούρο και την ομάδα μπάσκετ του ‘Αρη.

Γιάννης Μπουτάρης: «Με παρακίνησαν να γράψω»

“Το βιβλίο ξεκίνησε μετά από συστηματική παρότρυνση των παιδιών μου. Εγώ δεν είχα ιδιαίτερη διάθεση. Ακόμη και τώρα σκέφτομαι: τι διάολο ήθελα και το έγραψα; Αυτό όμως που με παρακίνησε και μ’ ενδιέφερε περισσότερο είναι να αναδειχθεί η κουλτούρα του κρασιού. Κύριος πρωταγωνιστής δεν είμαι εγώ, αλλά το κρασί”, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Ντυμένος απλά και καθισμένος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν του μαζί με όσους παρακολούθησαν διαδικτυακά την παρουσίαση του βιβλίου. “Κανονικά, αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, τώρα θα τα λέγαμε από κοντά και στο τέλος θα πίναμε παρέα κι ένα κρασάκι”, συμπλήρωσε στη συζήτηση την οποία κατεύθυνε η συγγραφέας η κ. Μαυρικάκη.

Advertisement

“Δεν συγκινούμαι εύκολα ως άνθρωπος, αλλά θυμόμενος κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν μου, δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα. Δεν έδινα σημασία τότε που συνέβαιναν τα γεγονότα, γιατί είμαι αρκετά παρορμητικός. ‘Εχω ένα ένστικτο για ότι κάνω”, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, αναφορικά με το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Πατάκη” και το οποίο το χαρακτήρισε “αγαπησιάρικο”.

Είπε πως όταν τον ρωτάνε ποιο κρασί είναι το καλύτερο, αυτός τους απαντάει: “Αυτό που αρέσει σε σένα, αυτό που σ’ ευχαριστεί… άσχετα αν είναι ξινόμαυρο, αγιωργίτικο ή ασύρτικο”, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα του για δημιουργία μιας Κιβωτού του Αμπελώνα.

Παλιές ιστορίες

Από την πλευρά της, η κ. Μαυρικάκη συμπλήρωσε πως “ήταν πολύ δύσκολο το έργο της επιλογής των ιστοριών του κ. Μπουτάρη, γιατί δεν μπορούσαν να χωρέσουν όλες σε ένα βιβλίο” και πως τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και η ίδια δεν ήταν “καθόλου φειδωλοί με τις αρνητικές στιγμές της ζωής του, τις προσωπικές και τις επαγγελματικές”. Όπως είπε η συγγραφέας, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν ήθελε φτιασίδια στο βιβλίο, ενώ στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο θέλησε να χωρέσει “την Πρωτοβουλία, τη δημαρχία, το αμπέλι και το κτήμα, τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, τη σαύρα και τα παιδιά του”.

Advertisement

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Γιάννης Μπουτάρης θυμήθηκε μία ακόμη ιστορία από το παρελθόν που αφορούσε τη μητέρα του και την αγάπη που του είχε. “‘Οταν πήγαινα να την δω πάντα με φώναζε ‘Γιαννάκη μου και Γιαννάκη μου’. Μια μέρα της λέω: Σταμάτα μαμά να με λες Γιαννάκη… δήμαρχος είμαι!”.