mairi-chronopoyloy-mia-kyria-pantoy-kai-panta-amp-8211-oi-roloi-poy-apogeiosan-ti-spoydaia-kariera-tis-ston-elliniko-kinimatografo-193115
15:31

Μαίρη Χρονοπούλου: Μία κυρία παντού και πάντα – Οι ρόλοι που απογείωσαν τη σπουδαία καριέρα της στον ελληνικό κινηματογράφο

15:31
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου.

«Έφυγε» από τη ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου νοσηλευόταν από τις 2 Οκτωβρίου στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”, μετά από πτώση μέσα στο σπίτι της. Είχε πέσει από σκαλιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και να διασωληνωθεί.

Advertisement

Η σπουδαία ηθοποιός έδωσε «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή, όμως σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία της πνοή.

Γεννημένη στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933, η Μαίρη Χρονοπούλου καθιερώθηκε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ως μία από τις πιο δημοφιλείς και σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του κινηματογράφου.

Advertisement

Advertisement

Η Μαίρη Χρονοπούλου έλειπε πολλά χρόνια από τη show business. Ο βασικός λόγος ήταν οι περιπέτειες υγείας που είχε περάσει, μία το 1999, όταν ένα τροχαίο ατύχημα την έκλεισε στο σπίτι της για πολλά χρόνια, και μία το 2009, όταν πήρε φωτιά το ρούχο που φορούσε μέσα στο σπίτι της από ένα κερί που είχε ανάψει για την «Ώρα της Γης».

Δεκάδες εγχειρήσεις για να αποκατασταθούν πάνω της οι ζημιές από το τροχαίο και την φωτιά, μία ανακοπή μέσα στο χειρουργείο, πολύς πόνος και αμέτρητες μέρες στα νοσοκομεία ταλαιπώρησαν την Μαίρη Χρονοπούλου, ποτέ όμως δεν την έκαναν να χάσει την ελπίδα της.

Παρότι έμεινε παράλυτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τροχαίο ατύχημα, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή έφτασε να ζυγίζει πάνω από 100 κιλά, η ίδια αποφάσισε ότι ήθελε να ζήσει και όχι απλά να επιβιώνει. Δεν περιμέναμε, εξάλλου τίποτα λιγότερο από μία γυναίκα που σφράγισε με την παρουσία της τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, ενώ πριν κλείσει τα 40 της χρόνια ήταν ήδη θιασάρχις.

Advertisement

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στο Κολωνάκι, σε μία αυστηρή οικογένεια, και μεγάλωσε με την Γερμανίδα νταντά της. Φοίτησε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ξεκίνησε την καριέρα της το 1957. Συνήθως υποδυόταν τη μοιραία γυναίκα, η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική. Η ίδια, μιλώντας σε συνέντευξή της στην εκπομπή Στούντιο 4, με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, αποκάλυψε πως στην πραγματικότητα, ενώ ήταν ο άντρας της ζωής της και περνούσαν τα πάντα από τα χέρια της, δεν ήταν ο μάγκας που όλοι φανταζόμασταν εξαιτίας των ερμηνειών της.

Η επαγγελματική της ζωή ξεκίνησε να πηγαίνει περίφημα, μετά από τις πρώτες μικρές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, και στα 28 της χρόνια κατάφερε να νοικιάσει το δικό της σπίτι και να φύγει από το πατρικό της. Εκεί ένιωσε πόσο όμορφο συναίσθημα ήταν αυτό της ελευθερίας.

Στην προσωπική της ζωή δεν ήταν τόσο τυχερή. Υπήρξε αρραβωνιασμένη για τρία χρόνια με τον ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέα Μπάρκουλη. Υπήρξε, επίσης, παντρεμένη με τον πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη. Σύμφωνα με την ίδια, όπως αποκάλυψε στην πιο πάνω συνέντευξη, ερωτεύτηκε «1,5 με 2 φορές στη ζωή της». Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους για εκείνη ήταν ο Νίκος Κούρκουλος, τον οποίο θεωρούσε οικογένειά της. Εκείνος τη βοήθησε να γλιτώσει από την κακοποιητική σχέση που είχε κάποια στιγμή στη ζωή της. Εκείνη έγινε νονά του γιου του, Άλκη.

Ένας ακόμα σημαντικός άνδρας στη ζωή της Μαίρης Χρονοπούλου ήταν ο ηθοποιός Νίκος Σταγόπουλος. Πολλές δεκαετίες μικρότερός της, έμειναν μαζί για αρκετά χρόνια και εξακολούθησαν να έχουν εξαιρετικές σχέσεις και μετά το χωρισμό τους.

Μιλώντας στον Μάκη Δελαπόρτα, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε εξομολογηθεί πως είχε «ρουφήξει κάθε σταγόνα της ζωής» και πως αυτό θα συνέχιζε να κάνει. Χαριτολογώντας με την Μάρθα Καραγιάννη, αναρωτιόντουσαν τι θα έβρισκαν μετά το θάνατο κι ο Γιάννης Δαλιανίδης τους απαντούσε «Τίποτα. Σαν τα ραδιόφωνα είμαστε. Τραβάμε την πρίζα, σβήνει το ραδιόφωνο».

Μαίρη Χρονοπούλου: Οι ρόλοι που την καθιέρωσαν

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις ταινίες:

Τα κόκκινα φανάρια (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, Χωρίς ταυτότητα, (1963, Φίνος Φιλμ),

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966,

Πολύ αργά για δάκρυα του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ),

Όταν η πόλις πεθαίνει σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ),

Οι αδίστακτοι του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ),

Κοινωνία ώρα μηδέν του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ),

Η λεωφόρος του μίσους (1968, Φίνος Φιλμ) και

Ορατότης μηδέν του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: “Οι θαλασσιές οι χάντρες”, “Μια κυρία στα μπουζούκια” και “Γοργόνες και μάγκες”.

Ιδιαίτερα στο “Μια κυρία στα μπουζούκια” σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της, τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, το “Είμαι γυναίκα του γλεντιού” και το “Του αγοριού απέναντι”.

Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: “Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη” του Σόμερσετ Μομ και “Ένα καυτό κορίτσι” του Ιάκωβου Καμπανέλη.Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου” Οι κυνηγοί” και “Ταξίδι στα Κύθηρα”, ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την “ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μαίρη Χρονοπούλου έκανε τη μεγάλη επιστροφή στο θέαμα με τη συμμετοχή της στη δημοφιλή σειρά Έτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια.