19-allages-poy-symvainoyn-sto-soma-tis-gynaikas-kathe-mina-kai-kanenas-antras-den-mporei-na-katalavei-69327
13:42

19 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κάθε μήνα και κανένας άντρας δεν μπορεί να καταλάβει

13:42
Νίκη Μουλά

Το γυναικείο σώμα παράγει ορμόνες οιστρογόνων και προγεστερόνης σε διαφορετικές ποσότητες. Αυτές είναι υπεύθυνες για τις κηλίδες του δέρματος, τη κακή διάθεση και τον πόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων . Επίσης χάρη σε αυτές ότι ο εγκέφαλός μας αυξάνεται λίγο σε μέγεθος κάθε μήνα και μειώνεται αργότερα.

Μελετήσαμε την επιστημονική έρευνα και θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές πληροφορίες σχετικά με ποια ημέρα του κύκλου μια γυναίκα μπορεί να βγει σε ραντεβού και ποια είναι η καλύτερη περίοδος να ρωτήσετε τον προϊστάμενό σας για προαγωγή.

1η-5η μέρα: Το αίμα μπορεί να βγει από οπουδήποτε.

Advertisement

 • Ο κύκλος αρχίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου. Αυτή τη στιγμή η μήτρα ξεφορτώνεται ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο και το σώμα παράγει μια τεράστια ποσότητα της ορμόνης, της προσταγλανδίνης, στην οποία οφείλονται οι σπασμωδικοί πόνοι στην κοιλιά και τη μέση.

  Ορισμένες γυναίκες παθαίνουν ρινορραγίες, τα τριχοειδή αγγεία τους σκάνε και καινούργιες πληγές μπορεί να αρχίσουν να βγάζουν αίμα. Ονομάζεται έμμεση εμμηνόρροια ή πρόσθετη εμμηνόρροια. Βασικά, πιστεύεται ότι δεν υπάρχει σημείο στο σώμα όπου δεν μπορεί να συμβεί εμμηνόρροια. Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει επειδή η αρτηριακή πίεση στο σώμα υπερβαίνει το φυσιολογικό – τα τριχοειδή αγγεία διογκώνονται και σκάνε.

 • Οι κηλίδες εξαφανίζονται σταδιακά και η λιπαρότητα του δέρματος μειώνεται σημαντικά. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ένα όχι τόσο ευχάριστο αποτέλεσμα – το δέρμα γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο.
 • Στην αρχή του κύκλου, υπάρχει ελάχιστο οιστρογόνο στο αίμα και γι ‘αυτό πολλές γυναίκες αισθάνονται έλλειψη ενέργειας και κουράζονται γρηγορότερα από το συνηθισμένο.
 • Κατά την αποβολή του αίματος μπορεί να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος (οι οποίοι είναι αποτέλεσμα πήξης). Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από την υπερβολική αιμορραγία.
 • Πιο κοντά στο τέλος της περιόδου, το παλιό αίμα που έχει αποθηκευτεί στη μήτρα, οξειδώνεται και αλλάζει χρώμα από έντονο κόκκινο χρώμα σε σκούρο καφέ.

6η-13η μέρα: Η καλύτερη στιγμή για επικοινωνία με τους ανθρώπους

 • Το επίπεδο των οιστρογόνων αυξάνεται, η γυναίκα αισθάνεται μια ώθηση ενέργειας και γίνεται πιο δραστήρια.
 • Γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και ο προσανατολισμός στο χώρο βελτιώνεται. Πιστεύεται επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιο εμφατικές αμέσως μετά την εμμηνόρροια και μπορούν να αισθανθούν τα συναισθήματα όσων την περιβάλλουν.
 • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύσσεται ένα νέο ωάριο στις ωοθήκες και ο οργανισμός αρχίζει να προετοιμάζεται για τη δυνατότητα σύλληψης.

14η-15η μέρα: Μια γυναίκα είναι πιο όμορφη αυτή τη στιγμή.

Advertisement

 • Το ωάριο έχει ωριμάσει και κινείται προς τη μήτρα εν αναμονή της σύλληψης. Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες και το επίπεδο των οιστρογόνων είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη στιγμή.
 • Μια γυναίκα γίνεται εξαιρετικά όμορφη – το δέρμα της είναι λείο, ματ, βελούδινο. Την ίδια στιγμή, η λίμπιντο της φτάνει στο απόγειό της.
 • Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων, βελτιώνεται η αποκαλούμενη σιωπηρή μνήμη (είναι όταν ένα άτομο κάνει ενέργειες βάσει της προηγούμενης εμπειρίας του αλλά δεν το συνειδητοποιεί). Ως αποτέλεσμα, πολλές ενέργειες εκτελούνται αυτόματα.
 • Η ενεργός μνήμη λειτουργεί αντίστροφα – όλα όσα θα κάνετε κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας θα παραμείνουν στο υποφλοιό του εγκεφάλου σας. Ως εκ τούτου, αυτό το διάστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα για την εξάσκηση δεξιοτήτων, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή η εκμάθηση μιας γλώσσας.
 • Τα οιστρογόνα επηρεάζουν ενεργά τον ιππόκαμπο, ο οποίος εμπλέκεται στην αποθήκευση των αναμνήσεων. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που αυξάνεται σε μέγεθος κάθε μήνα.
 • Οι ορμόνες δρουν επίσης στην αμυγδαλή στον εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθημάτων, ιδιαίτερα του φόβου. Όταν η συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα φτάσει στο αποκορύφωμά της, μια γυναίκα παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις.

16η-28η ημέρα: Όλες οι διαδικασίες στο σώμα μειώνονται.

Advertisement

 • Το ωάριο έχει αφήσει το ωοθυλάκιο και υπάρχει κάτι που ονομάζεται corpus luteum που σχηματίζεται στη θέση του. Πρόκειται για έναν προσωρινό αδένα που εκκρίνει προγεστερόνη. Χάρη σε αυτή την ορμόνη, όλες οι διαδικασίες στο σώμα επιβραδύνουν. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα. Μικρά αποστήματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν, λόγω του γεγονότος ότι το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό. Όσο πιο κοντά πλησιάζετε στην πρώτη ημέρα του κύκλου, τόσο πιο έντονα θα είναι αυτά τα σημάδια.
 • Η μειωμένη λίμπιντο και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κάνουν την εμφάνισή τους. Τα στήθη γίνονται επίσης πιο ευαίσθητα.
 • Το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται σιγά-σιγά και φθάνει στο κατώτατο επίπεδο μέχρι το τέλος του κύκλου. Αυτή η ορμόνη βοηθά στην αντιμετώπιση του φόβου, γι ‘αυτό και το αίσθημα του άγχους αυξάνεται συχνά κατά τη διάρκεια των προεμμηνορροϊκών και μεταεμμηνορροϊκών περιόδων. Γενικά, λόγω του “παιχνιδιού των ορμονών”, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να ελέγξετε οποιαδήποτε συναισθήματα πριν από την εμμηνόρροια.
 • Εάν η σύλληψη δεν συμβεί, το corpus luteu καταστρέφεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος.