Στο 11,7% η ανεργία των γυναικών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Νοέμβριο του 2023 η ανεργία των γυναικών ανέρχεται στο 11,7%, έναντι 7,5% των ανδρών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 13,8% των γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 5,1% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου 2023. Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες. Και δεδομένου ότι ο σύζυγος έχει συχνά υψηλότερο μισθό, η γυναίκα παίρνει άδεια για αρκετούς μήνες ή και αρκετά χρόνια.

Σε σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα,  οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς , οι οποίες είναι περιορισμένες και συχνά δεν είναι δυνατό να στείλει κάποιος το παιδί του εκεί πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Επιπλέον, οι δημόσιες εγκαταστάσεις κλείνουν πριν από τις 4 μ.μ., κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις ώρες γραφείου.

Τα μέτρα από την κυβέρνηση

Για να αντιμετωπίσει την πτώση στο ποσοστό γεννήσεων και να προωθήσει την ισότητα μεταξύ των φύλων, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα όπως η αύξηση του ποσού του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος τοκετού. Επιπλέον, με νέο νόμο, η γονική άδεια μετ’ αποδοχών μπορεί πλέον να μεταβιβαστεί και στον πατέρα για επτά μήνες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ισορροπία ευθυνών μεταξύ των γονιών. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, προσφέροντας άλλες 20.000 θέσεις.

Advertisement

Η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών στην ισότητα φαίνεται να είναι ενθαρρυντική. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη τον Μάρτιο σε όλη την Ελλάδα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες υποστηρίζουν ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να μοιράζονται τις οικογενειακές ευθύνες, με το ποσοστό να είναι ακόμα υψηλότερο στις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Παρόλα αυτά, το 48% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών πρέπει να είναι κυρίως των γυναικών.