empodismos-typoy-o-proeidopoiisi-gia-spanio-kairiko-fainomeno-poy-tha-emfanistei-stin-ellada-se-liges-meres-15834
13:32

Εμποδισμός τύπου Ω: Προειδοποίηση για σπάνιο καιρικό φαινόμενο που θα εμφανιστεί στην Ελλάδα σε λίγες μέρες

13:32
Newsroom

Κακοκαιρία: Ο Χειμώνας έφτασε από τα μέσα του Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης προχώρησε σε μία πρόβλεψη – προειδοποίηση στα social media. Αυτή έχει να κάνει με το φαινόμενο «εμποδισμός τύπου Ω». Πρόκειται να καλύψει την Ευρώπη, «μπλοκάροντας» τη ροή συστημάτων κακοκαιρίας στα ανατολικά. Αναλυτικότερα:

Κακοκαιρία: Ακολουθεί, ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ “ΩΜΕΓΑ” ΘΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Advertisement

Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες “μπλοκάροντας” την ροή των συστημάτων από την κακοκαιρία από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το “βουνό” που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη.

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ “ΩΜΕΓΑ”

Advertisement

Στον επισυναπτόμενο χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνουμε την περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Εκείνων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αν παρατηρήσουμε την μορφή αυτής της καμπύλης, θα δούμε ότι διαγράφεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου. Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η ονομασία αυτού του τύπου εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Επιπλέον, λέγεται εμποδισμός, διότι εμποδίζει τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό το πεδίο. Μάλιστα, αναγκάζοντάς τες να κινηθούν γύρω από αυτό όπως σημειώσαμε παραπάνω.

Advertisement

Κακοκαιρία: Τι έγραψε στη συνέχεια από την ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκς:

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΕΜΠΟΔΙΣΜΟΥ

Στο εσωτερικό του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με σχεδόν ανέφελο ουρανό, ασθενείς ανέμους και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Όμως, και του Φθινοπώρου (ιδιαίτερα το προχωρημένο Φθινόπωρο) εξαιτίας του ότι η διάρκεια της νύχτας μεγαλώνει αρκετά. Ευνοούνται οι θερμοκρασιακές αναστροφές (σ.σ. Η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος ανεβαίνει. Άρα κάνει περισσότερο κρύο χαμηλά). Όμως, και οι ομίχλες ακτινοβολίας εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της απελευθέρωσής της τη νύχτα στο υπέρυθρο φάσμα.

Στον αντίποδα στην περιφέρεια του εμποδιστή αυτού επικρατεί κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο αλλά και δυνατούς ανέμους. Ο τύπος καιρού που επικρατεί στις περιοχές με κακοκαιρία γύρω από τον εμποδιστή αυτόν, εξαρτάται από τα βαρομετρικά χαμηλά και την βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης). Εκείνη που θα δημιουργηθεί και σε ποια πλευρά στην περιφέρεια του εμποδιστή.

Advertisement

Τι ανέφερε στο τέλος στην ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκς:

ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Με αρκετά δυνατούς βοριάδες και αρκετό κρύο (ιδιαίτερα νύχτα και πρωί) στα ανατολικά και βόρεια, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Οι βροχές θα είναι γενικά λίγες. Εκεί όπου η τοπογραφία το ευνοεί σε συνδυασμό και με την αλληλεπίδρασή της με τον βοριά. Έτσι περιμένουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη. Ίσως ασπρίσουν και οι ψηλές κορυφές των βουνών αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε σημαντικά φαινόμενα οφείλεται στο ότι αυτές οι κακοκαιρίες μας έρχονται από ηπειρωτικές περιοχές. Δεν έχουν πολύ υγρασία. Άρα λοιπόν ότι υγρασία πάρουν θα την βρουν από το Αιγαίο. Γι αυτό αυτές οι κακοκαιρίες αφορούν περιοχές του Αιγαίου αλλά και περιοχές που βρέχονται από αυτό. Στην ουσία η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα, από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά όπου έχουμε τις συννεφιές με τις βροχές, ενώ δυτικά της Πίνδου κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές.

ΙΣΧΥΡΗ ΔΟΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑ ΙΣΩΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας κάτι όμως για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά “παράγει” επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας οπότε όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.

Advertisement