ochi-sti-siviria-to-thermometro-den-edeixe-pote-toys-48-vathmoys-kelsioy-67124
14:49

Όχι, στη Σιβηρία το θερμόμετρο δεν έδειξε ποτέ τους 48 βαθμούς Κελσίου

14:49
Newsroom

Αναθεώρηση άρθρου στις 2 – Ιουλίου – 2021:

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο O καιρός “τρελάθηκε”: Πρωτοφανής καύσωνας με 48 βαθμούς στη Σιβηρία, έλιωσαν τόνοι πάγου στις 26 Ιουνίου 2021.

Advertisement

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 2 Ιουλίου 2021 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο O καιρός “τρελάθηκε”: Πρωτοφανής καύσωνας με 48 βαθμούς στη Σιβηρία, έλιωσαν τόνοι πάγου που ανέφερε ότι στη Σιβηρία που υπό κανονικές συνθήκες το Χειμώνα κατέγραφε -47 βαθμούς Κελσίου, έφτασε φέτος τους 48 βαθμούς, είναι μερικώς ψευδές

Ο τίτλος μας άλλαξε σε Όχι, στη Σιβηρία το θερμόμετρο δεν έδειξε ποτέ τους 48 βαθμούς Κελσίου

Advertisement

Τι συνέβη πραγματικά

Advertisement

Τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48°C. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Τι ισχύει;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως το σύνολο των υπό εξέταση δημοσιευμάτων έχουν ως πηγή ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 25η Ιουνίου του 2021. Αναλυτικότερα, στο επίμαχο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

Το Βερχογιάνσκ, γνωστό άλλοτε ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον αρκτικό κύκλο που υπό κανονικές συνθήκες το Χειμώνα κατέγραφε -47 βαθμούς Κελσίου, έσπασε σήμερα όλα τα ρεκόρ ζέστης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους συν 48 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα και για δεύτερη χρονιά σαρώνει και τον αρκτικό κύκλο. Εικόνες από τους δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus αποτυπώνουν στα κόκκινα πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου στο επίπεδο του εδάφους.

Advertisement

Πρόγραμμα Copernicus

Στις 21 Ιουνίου του 2021, στη συλλογή “Φωτογραφίες της Ημέρας” του προγράμματος Copernicus προστέθηκε μια νέα δορυφορική λήψη από τους Sentinel-3A και Sentinel-3B. Στη φωτογραφία, απεικονιζόταν η Δημοκρατία των Σαχά στην Αρκτική Σιβηρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στην εν λόγω εικόνα αποτυπώνονται διάφορες πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, στο σχετικό υπόμνημα που εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ενότητα, καθίσταται σαφές ότι στη δορυφορική λήψη απεικονίζονται οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους (Land Surface Temperature) των εν λόγω ρωσικών πόλεων και όχι η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους (Air Temperature at Ground Level). [πηγή]

Επιπλέον, η φωτογραφία ελήφθη στις 20 Ιουνίου του 2021 και ως εκ τούτου η πλαισίωσή της ως επίκαιρη την Παρασκευή 25 Ιουνίου του 2021 είναι παραπλανητική. (βλ. “έσπασε σήμερα [25/6] όλα τα ρεκόρ ζέστης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους συν 48 βαθμούς.“)

Advertisement

Ενδεικτικά στο υπόμνημα διαβάζουμε:

Η αποστολή Copernicus Sentinel-3 αποτελείται από 2 δορυφόρους, τον Sentinel-3A και Sentinel-3B, οι οποίοι μπορούν να μετρούν θερμικές παραμέτρους τόσο σε χερσαία όσο και σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Αυτή η ιδιαιτερότητα μας επιτρέπει να εξάγουμε παραμέτρους όπως η επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους ανά χρονικές περιόδους και να τις συγκρίνουμε με εκείνες προηγούμενων ετών.

Προσοχή: αυτά τα δεδομένα δείχνουν την επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους και όχι τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους.

Θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους και θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους

Μια βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους είναι οι μέθοδοι μέσω των οποίων υπολογίζονται.

Για παράδειγμα, η μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους γίνεται με τη βοήθεια θερμομέτρων που τοποθετούνται 120 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Μιας ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας προϋποθέτει την προστασία του θερμομέτρου από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Από την άλλη, η μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους (LST) είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει θερμικές μετρήσεις υπέρυθρης ακτινοβολίας από ειδικά εργαλεία αλλά και τη χρήση φασματογράφων που βρίσκονται σε δορυφόρους. Οι εκτιμήσεις θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η λευκαύγεια (δηλαδή ο βαθμός στον οποίο ένα σώμα ή μια επιφάνεια αντανακλά ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία), η βλάστηση και η υγρασία του εδάφους. Πρακτικά, πρόκειται για μια μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους όπου η ηλιακή ενέργεια απορροφάται και εκπέμπεται εκ νέου.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα NEO (NASA Earth Observations) της NASA σημειώνεται πως η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους, την οποία συναντάμε σε δελτία πρόγνωσης καιρού.

Το ακόλουθο, απλοϊκό, παράδειγμα περιγράφει τη βασική διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους (LST) και τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους: Αν περπατήσουμε ξυπόλητοι στην άμμο ή σε πλακόστρωτο δρόμο μια καλοκαιρινή μέρα, θα νιώσουμε ότι η επιφάνεια κάτω από τα πόδια μας είναι θερμότερη από τον αέρα στο επίπεδο του προσώπου μας. [πηγή]

Έπειτα από σχετική επικοινωνία, μέλη του γραφείου στήριξης του προγράμματος Copernicus επιβεβαίωσαν τις ανωτέρω πληροφορίες.

“Ένας απλοποιημένος ορισμός [για την θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους LTS] είναι το πόσο ζεστή θα ήταν η “επιφάνεια” της Γης με ένα άγγιγμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία”.

Θερμοκρασία στη Βερχογιάνσκ

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην πόλη Βερχογιάνσκ (Verkhoyansk) στις 20 Ιουνίου του 2021 δεν ξεπέρασε τους 32°C.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές έννοιες, αυτή της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους και εκείνη της θερμοκρασίας του αέρα στο επίπεδο του εδάφους. Η πρώτη παράμετρος μετράται με τη βοήθεια δορυφόρων και άλλων εξειδικευμένων εργαλείων, ενώ η δεύτερη μετράται με κοινά θερμόμετρα. Με βάση αυτή τη διευκρίνηση, η φράση “το θερμόμετρο στη Σιβηρία έδειξε 48 βαθμούς” είναι ανυπόστατη καθώς στις 20/5 η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους στην πόλη Βερχογιάνσκ έφτασε τους 32°C.

Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Όχι, το θερμόμετρο στη Σιβηρία ΔΕΝ έδειξε 48°C

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο (δεν ισχύει μερικώς ψευδές – λείπει θεματικό περιεχόμενο):

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και φέτος στον Αρκτικό κύκλο. Συγκεκριμένα η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας, το Βέρχογιανσκ, που τον χειμώνα βρίσκεται στους -48°C, σήμερα έσπασε κάθε ρεκόρ ζέστης αφού άγγιξε τους 47 βαθμούς!

Έλιωσαν τόνοι πάγου στη Σιβηρία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι εικόνες από τους δορυφόρους sentinel του προγράμματος Κοπέρνικους αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες να οδηγήσουν στο λιώσιμο τόνων πάγου.

Το πρωτοφανές φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες της Σιβηρίας να τρέχουν να προστατευθούν από τη ζέστη. «Νιώθω τη ζέστη πάνω στο δέρμα μου. Ήδη έχω καεί από τον ήλιο», δήλωσε ένας τουρίστας. Εκτός των άλλων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν πάνω από 32 δασικές πυρκαγιές.