o-kolydas-eipe-ayto-poy-kaneis-den-ithele-na-akoysei-ta-nikolovarvara-amp-038-to-simadi-poy-martyra-ton-kairo-ton-christoygennon-208911
16:54

Ο Κολυδάς είπε αυτό που κανείς δεν ήθελε να ακούσει: Τα «Νικολοβάρβαρα» & το σημάδι που μαρτυρά τον καιρό των Χριστουγέννων

16:54
Φώτης Γαλανόπουλος

Ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ περιέγραψε τον μηχανισμό της μετεωρολογίας που μπορεί να μας προβλέψει τι καιρό θα έχουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το σημάδι του καιρού που δείχνει βροχερά Χριστούγεννα

Παρόλο που χθες Παρασκευή ήταν η πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου, ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην δε Κρήτη, η θερμοκρασία  έφτασε ακόμα και τους 24 βαθμούς.

Advertisement

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, ο καιρός θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ επισήμανε ότι από την Κυριακή αναμένονται βροχές. Κατά τα “Νικολοβάρβαρα”, που είναι το τριήμερο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, και οι ημέρες εορτάζονται η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Νικόλαος αντίστοιχα, αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, άνεμοι με δυνατή ένταση και μεταφορά σκόνης.

Advertisement

Ο Θοδωρής Κολυδάς ανέλυσε πώς μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό των Χριστουγέννων με βάση τον μετεωρολογικό μηχανισμό. Σύμφωνα με αυτόν, ο ρυθμός επανάληψης των “κυμάτων Rossby” υποδεικνύει ότι τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουν πολλές βροχές.

Advertisement

Ο καιρός το Σάββατο 02/12

Όπως γράφει και ο Θοδωρής Κολυδάς στη προσωπική του σελίδα kolydas.eu

Τα Νικολοβάρβαρα στην Παράδοση την Θρησκεία και την Επιστήμη

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν τον Δεκέμβρη, προκαλούνται πολλοί θάνατοι, γι’ αυτό και ο λαός μας λέει: ‘Άι-Βαρβάρα βαρβαρώνει (δυναμώνει από το κρύο), άι-Σάββας σαβαρώνει (σαβανώνει) κι άι-Νικόλας παραχώνει (θάβει)’.

Το τριήμερο αυτό 4-6 Δεκεμβρίου, αποτελεί τόσο τελετουργικά όσο και αφηγηματικά αναπαράσταση του κύκλου ζωής-θανάτου, με συστηματικές συμβολικές αναφορές στα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Η συμβολοποίηση αυτή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις αγροτικές εργασίες . Οι σπόροι, έχουν μόλις σπαρθεί, συνδέονται με τα “σπυριά” της αγίας Βαρβάρας, έχουν παραχωθεί στη γη, όπως τα σώματα των νεκρών, ενώ η βλαστητική τους δύναμη, με τη βοήθεια της κακοκαιρίας του χειμώνα, θα γεννήσει ξανά τη ζωή, όπως ξαναγεννιέται το σιτάρι από τα κόλλυβα και οι ψυχές των νεκρών, αλλά και όπως γεννιούνται τα ζωντανά τον Δεκέμβρη

Advertisement

Το Γερμανικό και Αυστριακό έθιμο #Barbarazweig , το να μπαίνουν κλαδιά στο σπίτι στις 4 Δεκεμβρίου με ελπίδες για άνθιση τα Χριστούγεννα, συνδέεται με την ιστορία γύρω από τον θάνατο της Αγίας Βαρβάρας . Οταν ο πατέρας της Αγ. #Βαρβάρας την αποκεφάλισε, τότε άνθισε το κλαδί μιας κερασιάς στον τόπο του μαρτυρίου .

Η συνεχής ανταλλαγή, στο επίπεδο των αναπαραστάσεων που σχετίζονται με τους δύο αγίους Αγία Βαρβάρα και Άγιο Νικόλαο , μεταξύ γέννησης – θανάτου, αλλά και κορύφωσης του χειμώνα (αφού στη συνείδηση όλων πρόκειται για την «καρδιά του χειμώνα» μας ωθεί στην υπόθεση ότι ο καιρός και ειδικότερα ο χειμώνας συμμετέχει συμβολικά στην ίδια βασική αλληλουχία αναπαραστάσεων γέννησης – θανάτου. Σημειώνουμε ότι ανέκαθεν την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου τελείωνε η σπορά, και ο σπόρος «χωνόταν» καλά στη γη.

Στην Ελλάδα η λαϊκή παράδοση θέλει ο καιρός της ημέρας των Χριστουγέννων να είναι ο ίδιος με τον καιρό που είχε στις 4/12, της Αγ. Βαρβάρας. Στην Πολωνία όμως οι άνθρωποι που παρακολουθούν τον καιρό την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας κάνουν άλλες συνδέσεις και έχουν διαπιστώσει ότι η βροχή την 4η Δεκεμβρίου σημαίνει ότι το κρύο και ο πάγος θα φτάσουν σταδιακά μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Αντίθετα όταν επικρατεί κρύο και πάγος την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας τότε προμηνύονται ζεστά και βροχερά Χριστούγεννα.

Άμεσα μας γεννάται το ερώτημα γιατί να υπάρχουν άραγε αυτές οι καιρικές αντιθέσεις έστω και στατιστικά ; Γιατί να ισχύουν διαφορετικά πράγματα στην Πολωνία και άλλα στην Ελλάδα ;

Κατά την άποψή μου -χωρίς να είναι πλήρως τεκμηριωμένο – υπάρχει συσχέτιση με τα μεγάλα κύματα Rossby που περιστρέφονται γύρω από την Γη και τα οποία επηρεάζουν διαφορετικά τις περιοχές ανάλογα με το γεωγραφικό τους πλάτος.

Advertisement

Τα κύματα Rossby σχηματίζονται κυρίως λόγω των διαφορετικών γεωγραφικών χαρακτηριστικών του πλανήτη μας Πρώτον, η θέρμανση της γης από τον ήλιο είναι άνιση λόγω των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών της γης (ονομάζεται διαφορική θέρμανση της επιφάνειας της γης) και δεύτερον, ο αέρας δεν μπορεί να περάσει ελεύθερα λόγω των οροσειρών . . Και στις δύο περιπτώσεις, η διακοπή της ροής του αέρα δημιουργεί ανισορροπίες στην κατανομή της θερμοκρασίας τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Ωστόσο, όσο ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει, αυτές οι ανισορροπίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Έτσι, ο άνεμος θα αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και θα εξελίσσεται σε κυματοειδή μοτίβα γύρω από τη Γη Το μήκος αυτών των μεγάλων κυμάτων ποικίλλει από περίπου 3.700 μίλια (6.000 km) έως 5.000 (8.000 km) ή περισσότερο.

Ενα άλλο δεδομένο είναι οτι όταν έχουμε ομαλή ροή των συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, πρακτικά η μέση διάρκεια της μιας κακοκαιρίας από την άλλη κρατά συνήθως 5-7 ημέρες ( το νοιώθουμε και μας πειράζει όταν ο καιρός χαλαέι καθε ΣΚ) . Ετσι λοπιόν σε ωρισμένες περιπτώσεις μεταξύ Νικολοβαρβάρων και Χριστουγέννων που πάντα μεσολαβούν 21 μέρες (25-4=21) αυτό πρακτικά σημαίναι οτι είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν απλώς 3 ομαλά κύματα Rossby (3X7=21) και συνεπώς να έχω τον ίδιο καιρό τα Χριστούγεννα με αυτόν που είχα της Αγίας Βαρβάρας

Τώρα θα μου πείτε οτι από τα Χριστούγεννα μέχρι των Φώτων που πάλι μεσολαβούν 2 εβδομάδες , θα πρέπει να περιμένω τον ίδιο καιρο; Ο σοφός λαός για να είναι “καλυμμένος” πάντως λεει : “Αν είν τα Γέννα φεξερά είν τα Φώτα θαμπερά” και καλύπτει όλες τις εκδοχές .