xechaste-oti-xerate-amp-8211-nea-dedomena-kleidose-amp-8230-o-kairos-tis-m-evdomadas-mera-mera-prognosi-etsi-soyvlizoyme-arni-253193
13:37

Ξεχάστε ότι ξέρατε – Νέα δεδομένα: Κλείδωσε… ο καιρός της Μ. Εβδομάδας, μέρα μέρα πρόγνωση, έτσι σουβλίζουμε αρνί

13:37
Νίκη Μουλά

Ο καιρός το Πάσχα αναμένεται αίθριος, εκτός από κάποιες βροχές και καταιγίδες, που θα σημειωθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως προβλέπουν Κλέαρχος Μαρουσάκης και Τάσος Αρνιακός.

Ειδικότερα, για διαταραχή, η οποία θα περάσει από τη Μεγάλη Πέμπτη στη χώρα μας και θα μας συνοδεύσει έως και την Κυριακή του Πάσχα, μιλάει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενώ για καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια, αλλά και ενδεχόμενο πρόσκαιρων βροχών, την Κυριακή του Πάσχα, κάνει λόγο ο Τάσος Αρνιακός.

Advertisement

Μεθαύριο, Κυριακή των Βαΐων, όπως και τη Μεγάλη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα αγγίξει 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι, όπου τοπικά θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Advertisement

Advertisement

Τη Μεγάλη Τρίτη περιμένουμε περισσότερη αστάθεια, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ οι βοριάδες στα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, περιμένουμε ηλιοφάνεια με μία αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά, κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.

Advertisement

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένουμε ηλιοφάνεια με τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα στις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στις ορεινές κυρίως περιοχές.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πάλι περιμένουμε ηλιοφάνεια με αστάθεια σε Θεσσαλία, Μακεδονία και δυτική Στερεά, ενώ έτσι φαίνεται ότι θα κυλήσει ο καιρός και το Σάββατο.

Advertisement

Την Κυριακή του Πάσχα, ο καιρός θα είναι καλός, με υψηλές θερμοκρασίες έως και 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ορεινότερες περιοχές ίσως εκδηλωθούν βροχές.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι οι βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο μέχρι την Κυριακή.

Θα περάσει μία διαταραχή από τα βορειοανατολικά τμήματα, η οποία θα δώσει κάποιες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα επεκταθούν τα φαινόμενα αυτά προς την ανατολική χώρα, ωστόσο, όχι κάτι το αξιόλογο.

Δεν αναμένουμε αξιόλογα φαινόμενα μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι βοριάδες θα κυριαρχούν μέσα στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως και 27 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος ο καιρός το Πάσχα

Από Μεγάλη Πέμπτη, σιγά σιγά, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναμένονται κάποιες διαταραχές από τα πιο δυτικά τμήματα, που σημαίνει ότι προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες, κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται να βλέπουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην Πελοπόννησο, στους ορεινούς όγκους, θα δουν κάποια φαινόμενα το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά χωρίς ο καιρός να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Κάποια αστάθεια φαίνεται από μεγάλη Πέμπτη και μεγάλη Παρασκευή και στη συνέχεια, παρόλα αυτά δεν είναι σε θέση να χαλάσει τις μέρες του Πάσχα.

Καιρός το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Στους 30 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Ο καιρός το Πάσχα απασχολεί όλους τους Έλληνες, είτε επιτραπεί η μετάκινησή τους από νομό σε νομό, είτε μείνουν στο μέρος τους και ήδη ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει τις πρώτες προβλέψεις.

Ειδικότερα, τον τρόπο που θα κινηθεί ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα κάνει προσπάθεια να περιγράψει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, αν και είναι λίγο νωρίς, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Ο καιρός το Πάσχα περιγράφεται στη μακροσκελή ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο facebook

«Αν και βρισκόμαστε σχετικά μακριά ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή εικόνα για τον καιρό της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα, εντούτοις κάποιες ενδείξεις τις έχουμε που αν συνδυαστούν με την εμπειρία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν αν πάμε πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα κοντά στα 10.000 μέτρα μπορούμε να εστιάσουμε σε κάποια πολύ ισχυρά «ποτάμια» αέρα τα οποία ονομάζουμε αεροχείμαρρους και που στην ουσία μας «μαρτυρούν» για το πώς ενδέχεται να κινηθούν οι κακοκαιρίες κάτω χαμηλά και ανάλογα την τροχιά τους να έχουμε μια εικόνα για το αν απειλούμαστε ή όχι από αυτές.

Στον πρώτο μας χάρτη λοιπόν και καθώς εστιάζουμε προς την Ευρώπη μπορούμε να παρατηρήσουμε πως προς τα μέσα της Μεγάλης εβδομάδας ο αεροχείμαρρος λαμβάνει τέτοια μορφή ώστε οι αέριες μάζες να αρχίσουν να κινούνται από την Αφρική προς τη χώρα μας κάτι το οποίο σημειώνεται με τα κόκκινα βέλη.

Έτσι λοιπόν εκείνες τις ημέρες μια ισχυρή θερμή εισβολή θα λάβει χώρα προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί αρκετά θερμός με τις πρώτες ενδείξεις να θέλουν τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους 30 βαθμούς Kελσίου.

Θα μας έρθει πάλι η σκόνη από την Αφρική;

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου μελετάμε την ροή των αερίων μαζών και καθώς εστιάζουμε προς την Ευρώπη μπορούμε να παρατηρήσουμε με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις τον πολύ θερμό αέρα καθώς ξεχύνεται από την Αφρική προς τη χώρα μας. Είναι πολύ πιθανό αυτή η ισχυρή θερμή εισβολή να συνοδευτεί και από αφρικανική σκόνη μιας και η όλη αυτή εξέλιξη θα αποτελέσει συνέπεια ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο από την κεντρική Ευρώπη θα περάσει στην κεντρική Μεσόγειο και θα προσπαθήσει να φτάσει στη χώρα μας κοντά στο Πάσχα.

Έτσι η Μεγάλη εβδομάδα ενδέχεται να κυλήσει με πολλή ζέστη, αφρικανική σκόνη και αραιές συννεφιές ενώ Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση με ψυχρότερες αέριες μάζες να μας επισκέπτονται από την κεντρική Ευρώπη που ίσως δώσουν μπόρες σε ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού τις απογευματινές ώρες.

Με τον καιρό λοιπόν πιθανότατα και με τις πρώτες πάντα ενδείξεις να είναι σύμμαχος, αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών για μετακινήσεις μεταξύ των νομών».