Enimerotiko.gr
Κόσμος

10 πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και δεν τα εκτιμάμε, μέχρι η ζωή να μας δείξει το σκληρό της πρόσωπο

Παίρνουμε συχνά τις πολυτέλειες και τις ανέσεις της ζωής μας δεδομένες, ξεχνώντας ότι πολλοί από τους συνανθρώπους μας ζουν μια ζωή όπου ακόμη και οι βασικές ανάγκες είναι δύσκολο να καλυφθούν. Τα απλά πράγματα στη ζωή που αγνοούμε και δεν είμαστε ευγνώμονες, όπως το καθαρό πόσιμο νερό και το άνετο σπίτι, είναι πολυτέλειες σε άλλα μέρη του κόσμου.

Με αυτό το άρθρο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί όσο εσείς σε κάποιες περιοχές του κόσμου, αλλά και στην δική μας.

1. Μια αγαπημένη οικογένεια

Ίσως να αισθανόμασταν ενοχλημένοι ή ακόμα και νιώθαμε πως δεν μας αγαπούσαν ως παιδιά όταν οι γονείς μας προσπαθούσαν να μας πειθαρχήσουν ή να μας διδάξουν καλούς τρόπους. Θα πρέπει όμως να τους ευχαριστούμε για όλη τους την αγάπη και τις προσπάθειές τους, προσπαθώντας να μας μεγαλώσουν ως υπεύθυνους πολίτες.

Πριν σκεφτείτε ότι το να έχετε μια αγαπημένη οικογένεια είναι ένα δικαίωμα, θυμηθείτε ότι περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είναι ορφανά που δεν έλαβαν αγάπη και φροντίδα, που λάβαμε εμείς ως παιδιά.

2. Ένα άνετο σπίτι

Στον σημερινό κόσμο, ξεχνάμε μερικές φορές πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια σκεπή πάνω από τα κεφάλια μας και την άνεση να χαλαρώνουμε σε ένα ζεστό, άνετο κρεβάτι.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ, περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν το βράδυ χωρίς σπίτι και 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνται επαρκούς στέγασης. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα της έλλειψης στέγασης θα επιδεινωθεί στο μέλλον.

3. Καθαρό πόσιμο νερό και ηλεκτρισμός

Για πολλούς από εμάς, το πόσιμο νερό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το άνοιγμα της βρύσης. Και εξαιτίας αυτού, δεν μας νοιάζει πόσο νερό σπαταλάμε.

Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρική ενέργεια και το Διαδίκτυο. Έχουν γίνει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχαν καν.

Ένας στους τρεις ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Και εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε περιοχές με έλλειψη νερού. Το ίδιο ισχύει για την ηλεκτρική ενέργεια, με ένα στα 6 άτομα να ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Οι απλές πράξεις μας, όπως η σωστή χρήση του νερού και το κλείσιμο των φώτων όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας.

4. Ζεστό τρεχούμενο νερό

Ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού ζει χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό . Για αυτούς τους ανθρώπους, το να πάρουν αρκετό καθαρό νερό είναι ένας αγώνας, πόσο μάλλον να πλυθούν σε καθαρό, ζεστό νερό.

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πρέπει να ταξιδέψουν και να περιμένουν στην ουρά για τουλάχιστον 30 λεπτά για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταστεί το καθαρό νερό προσιτό σε όλους.

5. Καθαρός αέρας

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Αλλά ο αγώνας μας για ανάπτυξη κάνει σταθερά τον αέρα ακατάλληλο. Ορισμένες χώρες, που έχουν αυστηρότερους νόμους, κατάφεραν να ελέγξουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ οι άνθρωποι σε χώρες με πιο χαλαρούς νόμους αναγκάζονται να φορούν μάσκες έξω και να χρησιμοποιούν καθαριστές αέρα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με ανθυγιεινή ποιότητα αέρα και είναι η αιτία για 1 στους 8 θανάτους παγκοσμίως. Έτσι, εάν είστε αρκετά τυχεροί να είστε μεταξύ των 8% με πρόσβαση σε καθαρό αέρα, θα πρέπει να είστε ευγνώμονες γι ‘αυτό και να προσπαθήσετε σκληρά να το κρατήσετε έτσι.

6. Καλή εκπαίδευση

Ενώ η εκπαίδευση είναι ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλους, και περισσότερο αν έχετε γεννηθεί κορίτσι. Όπως επισημαίνει η UNICEF: Η εκπαίδευση είναι ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς της ενδυνάμωσης για τις γυναίκες.

Περισσότερα από 72 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας δημοτικού δεν φοιτούν στο σχολείο και πάνω από 750 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι παγκοσμίως, σύμφωνα με την Humanium, μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση για παιδιά.

7. Η παρέα φίλων

Όλοι έχουμε στενούς φίλους, ή έτσι νομίζουμε. Όσο απίστευτο μπορεί να ακούγεται, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε ένα στενό φίλο. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης ότι το 19% των ανθρώπων ποτέ ή σπάνια αισθάνθηκε αγάπη, 2 εβδομάδες πριν από την έρευνα. Αυτή η κατάσταση είναι ακόμα πιο έντονη στην Ιαπωνία, όπου το 35,4% των ανδρών υποστήριξε ότι δεν είχαν ποτέ στενό φίλο.

8. Η ικανότητα να γιορτάζουμε

Μας αρέσει να γιορτάζουμε. Ωστόσο, συχνά αναζητούμε μεγάλες γιορτές για να γιορτάσουμε και ενώ περιμένουμε, παραβλέπουμε τις πολλές μικρότερες ευκαιρίες για να γιορτάσουμε. Αλλά αν γιορτάζετε μικρά ή μεγάλα γεγονότα, πρέπει να είστε ευγνώμονες που μπορείτε να γιορτάσετε. Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν την ελευθερία να γιορτάσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Δείκτης Δουλείας, σήμερα περισσότερα από 45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αναγκασμένοι σε κάποια μορφή δουλείας και πολλοί άλλοι είναι ευάλωτοι και κινδυνεύουν να υποπέσουν σε δουλεία. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ιδρύματος, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη δουλεία αυξάνεται κάθε χρόνο.

9. Ρούχα και παπούτσια

Το περπάτημα στην παραλία χωρίς παπούτσια μπορεί να φαίνεται αναζωογονητικό ή ακόμα και ρομαντικό ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, αλλά φανταστείτε να το κάνετε καθημερινά και σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε χαλίκια και βράχους. Αυτό ασφαλώς δεν φαίνεται ενδιαφέρον.

Η πρόσβαση σε καλά ρούχα και υποδήματα μπορεί να φαίνεται κάτι εύκολο για πολλούς από εμάς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πρέπει να εργαστεί σκληρά ακόμη και για τις βασικές ανάγκες της ζωής, και η αγορά νέων ρούχων μπορεί να φαίνεται σαν ένα όνειρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, επιβιώνουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα.

10. Μια υγιεινή ζωή και ιατρική περίθαλψη

Αν εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας έχετε μια σχετικά υγιή ζωή ή έχετε πρόσβαση σε προσιτή και καλή ιατρική περίθαλψη, θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό και να είστε ευγνώμονες γι ‘αυτό.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΠΟΥ, τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να αποκτήσει βασικές υπηρεσίες υγείας. Και για τους τυχερούς που μπορούν να αντέξουν οικονομικά κάποια μορφή υγειονομικής περίθαλψης, το κόστος είναι τόσο υψηλό που ωθεί σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραίες συνθήκες φτώχειας (που πρέπει να επιβιώσουν κάτω από 1,90 δολάρια την ημέρα).

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News