17-ioynioy-pagkosmia-imera-kata-tis-erimopoiisis-kai-tis-xirasias-93195
08:08

17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

08:08
Newsroom

17 Ιουνίου: Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε στις 17 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η ξηρασία και η ερημοποίηση παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις για την εμφάνιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Σκοπός του ΟΗΕ είναι η ανάδειξη των προαναφερθέντων προβλημάτων. Επίσης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στοχεύει και στον περιορισμό, αλλά και στην εξάλειψη των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Αναλυτικά:

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας: Ο ορισμός της ερημοποίησης

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την έννοια της ερημοποίησης. Τι είναι λοιπόν η ερημοποίηση; Ερημοποίηση ονομάζεται το φαινόμενο της υποβάθμισης της παραγωγικής ικανότητας των εδαφών. Δηλαδή, της γονιμότητάς τους και της σταδιακής απώλειας της ικανότητας ανασύστασης του εδάφους. Η απώλεια εδάφους οδηγεί στην αδυναμία της γης να απορροφήσει το νερό της βροχής, το οποίο ρέοντας ορμητικά παρασύρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χώματος, προκαλώντας το φαινόμενο της διάβρωσης των εδαφών.

Advertisement

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το παγκόσμιο φαινόμενο

Το παγκόσμιο φαινόμενο της ερημοποίησης δεν θα μπορούσε να μην απειλεί και την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των εδαφών της Ελλάδας δέχεται άμεση απειλή για εφαρμογή του φαινομένου της ερημοποίησης. Από εκεί και πέρα το 35% διατρέχει κίνδυνο, αλλά μέτριας κλίμακας. Είναι γνωστό πως οι περιοχές με ξηρό κλίμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ερημοποίηση. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, η ανατολική Πελοπόννησος, και η Μακεδονία.

Advertisement

Δ. Συλλούρης: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μίλησε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στις κλιματολογικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής δεν παρέλειψε να τονίσει και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτές να έχουν. Ο Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων. Ο λόγος φυσικά είναι ο περιορισμός της επέκτασης του προβλήματος της κλιματολογικής αλλαγής. Αναλυτικότερα: «Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς, γι’ αυτό και ως Βουλή δηλώνουμε ότι η λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την περαιτέρω επέκτασή τους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα όσο και για τις εθνικές οικονομίες, καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα»

Advertisement