6-ioynioy-pagkosmia-imera-kata-ton-parasiton-96773
08:26

6 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων

08:26
Newsroom

6 Ιουνίου: Σήμερα έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Παγκόσμια Ημέρα Παρασίτων ή World Pest Day (σ.σ. στα Αγγλικά). Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των επιβαρυντικών οργανισμών και κατά πόσο θέτει αυτή σε κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας. Αρχικά, η Κινεζική Ένωση πήρε την πρωτοβουλία για τον έλεγχο των παρασίτων. Όμως, στη συνέχεια αυτή υιοθετήθηκε από διάφορους οργανισμούς κοινού ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο.

6 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Παρασίτων: Ο ορισμός του παράσιτου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ο ορισμός της λέξης «παράσιτο». Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, πιστεύει πως παράσιτο μπορεί να είναι ένα έντομο, ένα πουλί ή κάποιο τρωκτικό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Παράσιτο ονομάζεται ο οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός (σ.σ. μύκητας, ζώο ή φυτό), ο οποίος είναι ικανός να προκαλέσει βλάβες στον άνθρωπο, στα ενδιαιτήματά του, αλλά και στα ​​οικοσυστήματα του περιβάλλοντος.

Advertisement

6 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Παρασίτων: Τι πιστεύουν σε ορισμένες πόλεις του κόσμου

Όσον αφορά τα περιστέρια και τους γλάρους, σε ορισμένες πόλεις του κόσμου, οι πολίτες θεωρούν ότι είναι παράσιτα, διότι μεταφέρουν ασθένειες. Οι δρυοκολάπτες, οι τερμίτες και τα μυρμήγκια ξύλου δημιουργούν δομικές βλάβες στα σπίτια. Οι σκόροι, τα σκαθάρια, τα ασημόψαρα και οι ψαλίδες προκαλούν ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία του ανθρώπου, ενώ τα ακάρεα, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι, οι ψείρες και τα σκουλήκια επιφέρουν ερεθισμό του δέρματος.

Advertisement

6 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Παρασίτων: Η λύση για το θέμα των παρασίτων

Ένας οργανισμός μπορεί να είναι χρήσιμος ή αναγκαίος σε κάποιο περιβάλλον ή επιβλαβής σε κάποιο άλλο. Για τον συγκεκριμένο λόγο, η εννοιολογική σημασία της λέξης «παράσιτο» λογίζεται ως χαλαρή. Για παράδειγμα, το άγριο ​​ρακούν αποτελεί βασικό οργανισμό του οικοσυστήματος στο φυσικό του περιβάλλον. Όμως, σε αστικές περιοχές θεωρείται παράσιτο και επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει, διότι το ρακούν μπορεί να μεταφέρει λύσσα. Καταλήγοντας, η εξάλειψη των ειδών, δεν προτείνεται ως λύση. Λύση είναι, όμως, η διαχείριση των παρασίτων.

Advertisement