kanoyn-exosi-ston-81chrono-poy-zei-monos-se-ena-nisi-edo-kai-30-chronia-zo-sti-fylaki-poy-epelexa-gia-ton-eayto-moy-76143
16:13

Κάνουν έξωση στον 81χρονο που ζει μόνος σε ένα νησί εδώ και 30 χρόνια: «Ζω στη φυλακή που επέλεξα για τον εαυτό μου»

16:13
Newsroom

Κάνουν έξωση στον «Ροβινσώνα Κρούσο της Ιταλίας»: Διώχνουν τον 81χρονο ερημίτη από το ακατοίκητο νησί, μετά από 32 χρόνια

Πάνω από τρεις δεκαετίες έζησε σ’ ένα ειδυλλιακό νησί ανοικτά της Σαρδηνίας ο «Ροβινσώνας Κρούσος της Ιταλίας», όπως αποκαλείται ένας ερημίτης ηλικίας 81 ετών.

Advertisement

Αλλά ο Μάουρο Μοράντι ετοιμάζεται τώρα να εγκαταλείψει την καλύβα του στο νησί Μπουντέλι, ενδίδοντας στις πιέσεις των τοπικών Αρχών που τον απείλησαν με έξωση. Ο ηλικιωμένος ερημίτης, που ζει στο νησί από το 1989, ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό στο Facebook την περασμένη Κυραική. «Θα φύγω», έγραψε προσθέτοντας ότι ελπίζει «να διαφυλαχθεί το Μπουντέλι όπως έκανα εγώ εδώ και 32 χρόνια» και δηλώνοντας εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.

Ο πρώην καθηγητής Φυσικής Αγωγής, άλλος ένας σύγχρονος ερημίτης, κατέληξε στο νησάκι με τις εντυπωσιακές ροζ παραλίες ενώ προσπαθούσε να μετακομίσει μ’ ένα καταμαράν σε ερημονήσι της Πολυνησίας, ενοχλημένος από τον καταναλωτισμό και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα ζωή κοντά στη φύση», όπως είχε πει προ τριετίας στο BBC. Ωστόσο, η μηχανή του καταμαράν έπαθε βλάβη εν πλω προς το νότιο Ειρηνικό και ο πρώην κάτοικος της Μόντενα ανακάλυψε ότι άνθρωπος που φρόντιζε το Μπουντέλι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί. Έτσι εγκατέλειψε τα σχέδιά του, πούλησε το σκάφος του κι εγκαταστάθηκε σ’ ένα πρώην καταφύγιο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου γνωρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια που έζησε εκεί κάθε πέτρα, δέντρο και την πανίδα του νησιού.

Advertisement

Advertisement

Συνέχισε να το φροντίζει, αλλά τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν στον ορίζοντα όταν η ιδιωτική εταιρεία, στην οποία ανήκε το Μπουντέλι, χρεωκόπησε το 2013. Τα σχέδια πώλησής του σε Νεοζηλανδό επιχειρηματία, που υποσχέθηκε να κρατήσει τον ερημίτη στη θέση του φροντιστή κατέρρευσαν μετά από διαδηλώσεις και παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης. Έτσι το 2016 δικαστής στη Σαρδηνία αποφάσισε να επανέλθει το νησί στο κράτος. Ο Μοράντι λέει ότι αποφάσισε να φύγει μετά τις πιέσεις από τους υπεύθυνους του Εθνικού Πάρκου της La Maddalena, στη δικαιοδοσία των οποίων έχει περάσει το νησί, παρά τις περισσότερες από 70.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για μια αναφορά που καλεί την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την παραμονή του ερημίτη στο νησί. Ο Μοράντι ετοιμάζει τώρα τις βαλίτσες του για να μετακομίσει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο κοντινό La Maddalena, το μεγαλύτερο από τα νησιά του ιταλικού αυτού συμπλέγματος. «Η ζωή μου δεν θα αλλάξει και πολύ», είπε στον Guardian o ερημίτης. «Θα συνεχίσω να βλέπω τη θάλασσα».

Ακολουθεί η ιστορία του, πριν τον κάνουν έξωση

Ζει μόνος εδώ και 30 χρόνια – Αληθινές ιστορίες: «Πιστεύουμε ότι είμαστε γίγαντες που μπορούν να κυριαρχήσουν στη Γη, αλλά δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά κουνούπια». Αυτό, δήλωσε ο Μάουρο Μοράντι σε μια πρόσφατη συνέντευξή του. Ο Μάουρο Μοράντι είναι ένας άνδρας 78 χρονών. Ένας άνδρας, ο οποίο επέλεξε να ζήσει στο νησί Μπουντέλι.

Το καταμαράν του Μάουρο βγήκε στις ακτές του νησιού το 1989, λόγω προβλήματος στη μηχανή. Αυτό το γεγονός άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Αυτό, διότι ο Μοράντι επέλεξε να πάρει τη θέση του συντηρητή του νησιού, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από τη θέση του, εκείνο το χρονικό διάστημα.

Advertisement

Ο Μάουρο Μοράντι ζει μόνος εδώ και 30 χρόνια στο νησί, αλλά δεν θέλει να φύγει από εκεί. Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει «Δεν θα φύγω ποτέ. Ελπίζω να πεθάνω εδώ, να αποτεφρωθώ και να σκορπίσουν την στάχτη μου στον άνεμο».

Ζει μόνος εδώ και 30 χρόνια – Αληθινές ιστορίες: Η αμφισβήτηση του δικαιώματος του Μάουρο Μοράντι να ζει στο Μπουντέλι και η ηχηρή στήριξη των πολιτών

Από το 2016, το Μπουντέλι ανήκει στο Εθνικό πάρκο Madallena. Το ίδιο έτος, οι 18.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από πολίτες ως στήριγμα στο Μάουρο Μοράντι έναντι των διαχειριστών του πάρκου που δεν τον άφηναν να ζει στο νησί, ήταν καθοριστικές. Έτσι, ο Μάουρο Μοράντι θα συνεχίσει να ζει εκεί επ’ αόριστον.

Advertisement

Κάθε πρωί, ο Μάουρο Μοράντι συλλέγει ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Αγαπά τη φύση, όπως και το νησί Μπουντέλι, όπου διαμένει.

Ζει μόνος εδώ και 30 χρόνια: Οι συμβουλές του Μάουρο Μοράντι προς τους ανθρώπους και η επιλογή του

«Δεν είμαι βοτανολόγος ή βιολόγος. Ναι, γνωρίζω ονόματα φυτών και ζώων, αλλά η δουλειά μου είναι πολύ διαφορετική από αυτή. Προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί το φυτό χρειάζεται να ζήσει. Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να μην βλέπουμε την ομορφιά, αλλά να αισθανόμαστε την ομορφιά με τα μάτια κλειστά. Είναι σαν να είμαι φυλακισμένος εδώ. Αλλά είναι μια φυλακή που επέλεξα για τον εαυτό μου».