amelia-i-sataniki-kata-syrroi-dolofonos-poy-skotose-400-mora-kai-allaxe-toys-nomoys-gia-tin-yiothesia-paidion-15678
19:40

Αμέλια: Η σατανική κατά συρροή δολοφόνος που σκότωσε 400 μωρά και άλλαξε τους νόμους για την υιοθεσία παιδιών

19:40
Χριστίνα Προφαντή

Η δολοφόνος βρεφών που ακούει στο όνομα Amelia Elizabeth Dyer, είναι η μεγαλύτερη κατά συρροή δολοφόνος της Αγγλίας, έχοντας στο ενεργητικό της 400 δολοφονίες και όπως ήταν φυσικό, η δράση της και τα τερατώδη εγκλήματά της τάραξαν τη κοινή γνώμη της Βρετανίας, το 19ο αιώνα.

Advertisement

Δολοφόνος βρεφών: Στραγγάλιζε τα παιδιά και πετούσε τα πτώματά τους στον Τάμεση

Η Amelya Dyer «αλίευε» ανύπαντρες μητέρες που ήταν ανήμπορες να μεγαλώσουν μόνες τα μωρά τους και με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής κι ενός ευτυχισμένου οικογενειακού περιβάλλοντος, έπαιρνε τα παιδιά τα οποία όμως στη συνέχεια στραγγάλιζε και πέταγε τα πτώματά τους στον Τάμεση.

Δολοφόνος βρεφών: Η φροντίδα της άρρωστης μητέρας της, επηρέασε αρνητικά τον ψυχισμό της

Η Amelia Elizabeth Dyer (1837-1896) γεννήθηκε σε μια πολυμελή και ευκατάστατη οικογένεια στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Η μητέρα της χτυπήθηκε από τύφο και εκείνη ανέλαβε εξ ολοκλήρου την φροντίδα της. Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά τον ψυχισμό της. Μετά τον γάμο της εκπαιδεύτηκε ως τροφός και άρχισε να ασχολείται με την υιοθεσία των βρεφών ανύπαντρων γυναικών.

Advertisement

Δολοφόνος βρεφών: Υιοθετούσε παιδιά και αφού έπαιρνε μία εφάπαξ αμοιβή, τα ξεφορτωνόταν

Η Amelia είδε τις υιοθεσίες ως μία κερδοφόρα επιχείρηση μέσα από τη οποία θα έβγαζε πολλά χρήματα. Έτσι ίδρυσε μία υπηρεσία υιοθεσίας παιδιών, μέσω της οποίας αποκτούσε νόμιμα τα «ανεπιθύμητα» μωρά και τα ξεφορτωνόταν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Διαφήμιζε σε εφημερίδες πως αναλάμβανε την φροντίδα των βρεφών με αντάλλαγμα μία εφάπαξ αμοιβή και ρούχα για το παιδί. Μάλιστα στις συναντήσεις που είχε με τους… πελάτες τόνιζε ότι ήταν μία αξιοσέβαστη παντρεμένη γυναίκα και ότι το παιδί θα μεγάλωνε σε ένα πολύ ευχάριστο και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Στη συνέχεια απαλλασσόταν μια για πάντα από τη φροντίδα τους αφού τα σκότωνε τα παιδιά έχοντας από πριν καρπωθεί εξολοκλήρου την αμοιβή.

Advertisement

Δολοφόνος βρεφών: Συνελήφθη μετά από καταγγελία και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για παραμέληση παιδιών

Το 1879, κάποιος γιατρός την υποπτεύθηκε για τον μεγάλο αριθμό πιστοποιητικών θανάτου βρεφών που είχε και την κατήγγειλε. Η Amelia συνελήφθη αλλά αντί να καταδικαστεί για τις δολοφονίες, η ποινή της ήταν μόνο έξι μήνες φυλάκιση για παραμέληση παιδιών. Η περιπέτειά της με το νόμο επιδείνωσε την ψυχική της υγεία. Επέστρεψε στην «εργασία» της πιο συνειδητοποιημένη από ποτέ. Επειδή αντιλήφθηκε ότι τα πιστοποιητικά των γιατρών έβαζαν σε υποψίες την αστυνομία, αποφάσισε να εξαφανίζει εφεξής τις σορούς των βρεφών. Άρχισε λοιπόν να μετακινείται σε διάφορες πόλεις και να χρησιμοποιεί πολλά ψευδώνυμα ώστε η αστυνομία να χάνει τα ίχνη της.

Δολοφόνος βρεφών: Στραγγάλιζε τα μωρά με μία άσπρη κορδέλα στο λαιμό

Το 1896, μια γυναίκα έψαχνε μία θετή οικογένεια για να αναλάβει την ανατροφή της κόρης της την οποία είχε αποκτήσει εκτός γάμου. Έβαλε αγγελία αναζητώντας μια κυρία να υιοθετήσει την μικρή της για κάποιο διάστημα μέχρι η ίδια να είναι σε θέση να αναλάβει την φροντίδα της και να την πάρει πίσω. Το μάτι της Amelia, έπεσε, δυστυχώς, πάνω στην αγγελία κι έτσι είχε βρει και πάλι το επόμενο της θύμα. Η Amelia έπεισε την μητέρα για τις καλές της προθέσεις. Η κοπέλα αρχικά πρότεινε να της δίνει ένα εβδομαδιαίο ποσό για την φροντίδα του βρέφους, αλλά η Amelia της εξήγησε ότι πληρωνόταν εφάπαξ για τις υπηρεσίες της. Η μητέρα συμφώνησε και της εμπιστεύτηκε το μωρό της. Η Amelia στραγγάλισε το άτυχο βρέφος με μία άσπρη κορδέλα στο λαιμό, μέθοδο που εφάρμοζε σε όλες τις δολοφονίες. Σειρά είχε στη συνέχεια ένα αγοράκι 13 μηνών. Το στραγγάλισε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τοποθέτησε το άψυχο σώμα του μαζί με αυτό του κοριτσιού σε μία σακούλα για χαλιά μαζί με τούβλα για να έχουν βάρος και τα πέταξε στον Τάμεση.

Δολοφόνος βρεφών: Πιάστηκε μετά την ανακάλυψη ενός πτώματος στις όχθες του Τάμεση

Η Amelya Dyer πιάστηκε, έπειτα από την ανακάλυψη του πτώματος ενός από τα μωρά που είχε αναλάβει, στις όχθες του Τάμεση. Οι Αρχές οδηγήθηκαν στο σπίτι της, στο οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα τρομακτικό θέαμα. Εκατοντάδες πτώματα μωρών σε πλήρη αποσύνθεση ανακαλύφθηκαν στην κουζίνα της και σε ένα μπαούλο κάτω από το κρεβάτι της. Στο σπίτι της βρέθηκαν ακόμα δεκάδες χαρτιά εμβολιασμού, πολλά μικροσκοπικά ρούχα, και αγγελίες σε εφημερίδες για υιοθεσία παιδιών. Έτσι ανακαλύφθηκε ότι η Dyer χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα όπως Harding και Smith.

Advertisement

Δολοφόνος βρεφών: Η Αστυνομία ανακάλυψε 50 νεκρά μωρά στον πάτο του ποταμού

Η αστυνομία ανακάλυψε συνολικά 50 νεκρά μωρά στον πάτο του ποταμού, με την Dyer να ομολογεί κυνικά: «Θα σιγουρευτείτε ότι είναι όλα δικά μου από την ταινία γύρω από τον λαιμό τους».

Δολοφόνος βρεφών: Καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού σε ηλικία 58 ετών

Η Amelia ετοιμαζόταν και πάλι να μετακομίσει, αλλά αυτή τη φορά δεν πρόλαβε. Συνελήφθη για ανθρωποκτονία. Οι έρευνες στον Τάμεση έφεραν στην επιφάνεια άλλα έξι πτώματα. Όλα τα βρέφη βρέθηκαν στραγγαλισμένα με τις άσπρες κορδέλες στο λαιμό. Η Amelia καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού στις 10 Ιουνίου 1896. Κρεμάστηκε σε κοινή θέα στο Λονδίνο. Ήταν 58 ετών.

Δολοφόνος βρεφών: Από τότε οι νόμοι για την υιοθεσία έγιναν πιο αυστηροί

Έκτοτε οι νόμοι υιοθεσίας έγιναν πιο αυστηροί και δόθηκε άδεια στην αστυνομία να εισβάλει και να διενεργεί έρευνες απροειδοποίητα σε θετούς γονείς. Στις ανακρίσεις είχε ομολογήσει ότι την ευχαριστούσε το θέαμα να βλέπει τα μωρά να σπαρταρούν και τη στενοχωρούσε που κρατούσε τόσο λίγο. Τα τελευταία λόγια που είπε τη στιγμή που οι δεσμοφύλακες την οδηγούσαν στην κρεμάλα, αποδεικνύουν ότι δεν έδειξε κανένα ίχνος μεταμέλειας για τα εγκλήματα που διέπραξε: «Δεν έχω απολύτως τίποτα να πω».

Advertisement