Enimerotiko.gr
Αμερική

«Επιχειρηματικό τζάκποτ»: Το ιδιοφυές κόλπο του δαιμόνιου Έλληνα που έχτισε έναν κολοσσό δισεκατομμυρίων

Ο Ντιν Μητρόπουλος είναι Έλληνας μετανάστης στην Αμερική, όπου έχει δικαίως το ψευδώνυμο “επιχειρηματικό τζακπότ”, αφού πλούτισε αγοράζοντας νεκρές επιχειρήσεις.

Το Twinkie είναι ένα από τα κλασικά αμερικάνικα γλυκά σνακ. Για πολλά χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των παιδιών. Μέχρι που στο τέλος της περασμένης δεκαετίας πήρε την κατιούσα. Το 2013 η Hostess Brand, η εταιρεία που είχε στην κατοχή της μεταξύ άλλων και το εν λόγω brand έφτασε σε σημείο αφανισμού.

Ντιν Μητρόπουλος: Επένδυσε 250 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και κέρδισε 2 δισεκατομμύρια

Ο Ντιν Μητρόπουλος, ένας σεσημασμένος θηρευτής ευκαιριών, επένδυσε ως προϊστάμενος ενός μεγάλου fund περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση και στις αρχές του 2017 κατάφερε να έχει κέρδος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά δεν πήγε στην τσέπη του, αλλά μοιράστηκε στο fund και στην επιχείρηση. Όμως η ουσία δεν αλλάζει.

Ντιν Μητρόπουλος: Ένας από τους 20 πλουσιότερους Έλληνες της διασποράς κι στους 400 πλουσιότερους σε αμερικανικό έδαφος

«Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έχασε λεφτά» λέει με περηφάνια σε συνέντευξη του στο Forbes ένας από τους 20 πλουσιότερους Έλληνες της διασποράς κι ένας από τους 400 πλουσιότερους σε αμερικανικό έδαφος!

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η ιστορία με την εξαγορά ξεπεσμένων brands και την απογείωση τους μέσα σε μόλις 3-4 χρόνια με την επένδυση να επιστρέφει 4 και 5 φορές περισσότερο;

Ντιν Μητρόπουλος: Σε ηλικία 10 χρονών μετανάστευσε στην Αμερική

Ο 72χρονος Ντιν Μητρόπουλος ξεκίνησε από την Ελλάδα με την οικογένεια του. Ήταν 10 χρονών όταν έφυγαν για την Αμερική. Ήταν το 1957. Η εποχή του μεγάλου φευγιού για πολλούς Έλληνες. Το δεύτερο κύμα μετά την δεκαετία του ’20. Αυτή η μετάβαση δεν του πολυάρεσε, αλλά σχετικά γρήγορα κατάλαβε ότι τίποτα δεν ήταν μικρό στην Αμερική. Ούτε καν στη Μασαχουσέτη που τότε δεν ήταν στις φημισμένες πολιτείες.

Ο μοναδικός λόγος που το όνομα της ξεπερνούσε τα σύνορα ήταν το πανεπιστήμιο της, το Babson College, ένα από τα 3-4 κορυφαία στον κόσμο στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτό ήθελε να σπουδάσει κι ο Ντιν. Η πορεία της ζωής του απέδειξε ότι όντως είναι το κορυφαίο κι όντως το σπούδασε πολύ καλά.

Ντιν Μητρόπουλος: Διαθέτει προσωπική περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων

Το εντυπωσιακό για τον Ντιν Μητρόπουλο είναι ότι τα πιο εντυπωσιακά του deal τα έχει καταγράψει σε αυτή τη δεκαετία, με αποτέλεσμα να διαθέτει προσωπική περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων και τη βίλα του Χιου Χέφνερ που αγόρασε ο γιος του Ντάρεν το 2016.

Ντιν Μητρόπουλος: Λειτούργησε σαν μεταποιητής μεγάλων επιχειρήσεων

Ο Ντιν Μητρόπουλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει τόσο ενδιαφέρον και τόσο κέρδος να έχεις απλά την δικιά σου επιχείρηση. Είναι πολύ καλύτερο να παράγεις όραμα και ευκαιρίες για άλλους επενδυτές και να δημιουργείς μια ροή χρήματος στην αγορά των μεγάλων κεφαλαίων. Γι΄αυτό από το 1996 λειτουργεί σαν «μεταποιητής» μεγάλων επιχειρήσεων.

Ντιν Μητρόπουλος: Το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδύσει είναι 410 εκατομμύρια δολάρια

Αναζητά αυτές που παρουσιάζουν τεράστια καθίζηση στα έσοδα τους ή αυτές που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δεν τον ενδιαφέρει το μέγεθος του ποσού που θα χρειαστεί για να τις σώσει. Ξέρει ότι θα το πάρει πίσω τουλάχιστον επί δύο. Το μεγαλύτερο γνωστό ποσό που έχει επενδύσει με το fund είναι τα 410 εκατομμύρια δολάρια.

Ντιν Μητρόπουλος: Το μεγαλύτερο ποσό που έχει πάρει πίσω είναι 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει πάρει πίσω είναι αυτό της εταιρείας που πούλησε το 1996 για 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ντιν Μητρόπουλος: Διατηρήσαμε τη σχέση ανάμεσα στον καταναλωτή και του Twinkies

Στην περίπτωση του Twinkies που αναφέρθηκε, ο Ντιν Μητρόπουλος εξηγεί στο Forbes που του απέδωσε τον τίτλο «τζάκποτ» πώς το επαναπροώθησαν στην αγορά.

«Αναγνωρίσαμε τη δυναμική του και την ιστορική σχέση του με τον καταναλωτή. Έχει μια μεγάλη κληρονομιά ως προϊόν. Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε μια νομοθεσία στον τομέα των επιχειρήσεων, το Κεφάλαιο 7, χάρις στο οποίο μπορέσαμε να αγοράσουμε μόνο όσα χρειαζόμασταν για να το κάνουμε βιώσιμο, αφήνοντας τα χρέη πίσω. Η αφοσίωση του καταναλωτή στο Twinkies δεν είχε χαθεί αυτά τα χρόνια. Απλώς δεν υπήρχε το μέσο της σύνδεσης. Εμείς προσφέραμε το όχημα».

Ντιν Μητρόπουλος: Δεν θα είχε την ίδια επιτυχία αν καταπιανόταν με πιο περίπλοκους τομείς

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντιν μιλάει με πάθος για το κοφτερό και διορατικό του μάτι, ενώ παραδέχεται πως δεν θα μπορούσε με τίποτα να έχει την ίδια επιτυχία αν καταπιανόταν με πιο περίπλοκους τομείς. Όπως με την τεχνολογία και τις start-up. Αυτό το είδος της αγοράς γνώριζε, εκεί ανίχνευε για τις ευκαιρίες.

Ένα άλλο παράδειγμα της επιχειρηματικής του 6ης αίσθησης αφορά στην ζυθοποιία Pabst Brewing. Αγοράστηκε το 2011 έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Πωλήθηκε το 2014 για τα τριπλάσια λεφτά. 750 εκατομμύρια.

Ντιν Μητρόπουλος: 50 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φύγει και επιστρέψει στα χέρια του σε τρεις δεκαετίες

Συνολικά, τα λεφτά που έχουν φύγει κι επιστρέψει στα χέρια του σε τρεις δεκαετίες είναι κοντά στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν επενδύσεις σε περίπου 80 επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά και το Μεξικό. Το ραντάρ του κινείται σχεδόν σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο.

Πριν από 7 χρόνια κινήθηκε και στην ευρωπαϊκή, στον τόπο καταγωγής του, αλλά το ενδιαφέρον του για το real estate και ξενοδοχειακές μονάδες δεν εκδηλώθηκε σε αγοραπωλησίες. Τουλάχιστον όχι ανοιχτά.

Το μεγάλο ερώτημα για τον Ντιν Μητρόπουλο είναι αν σκοπεύει να αποσυρθεί και να δώσει τα ηνία ολοκληρωτικά στους γιους του. Κι αν το κάνει τελικά, οι δύο ευφυείς γιοι του θα μπορέσουν να έχουν την ίδια αποδοτικότητα και να ξεφύγουν από τα φτερά του μπαμπά; Γιατί στον κόσμο των επιχειρηματιών αυτού του μεγέθους το όνομα μετράει. Μετράει μέχρι να γίνει η πρώτη στραβή.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News