rompert-kenenti-poios-itan-o-dolofonos-toy-kai-ti-dilonei-simera-sta-73-toy-chronia-34451
20:17

Ρόμπερτ Κένεντι: Ποιος ήταν ο δολοφόνος του και τι δηλώνει σήμερα στα 73 του χρόνια

20:17
Χριστίνα Προφαντή

Η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι πριν από 52 χρόνια, δεν συντάραξε μόνο την Αμερική, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Advertisement

Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1968 ο Ρόμπερτ Κένεντι δέχθηκε δολοφονική επίθεση στην κουζίνα του ξενοδοχείου Αμπάσαντορ στο Λος Άντζελες από τον 24χρονο Σιρχάν Σιρχάν.

Advertisement

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Το ίδιο τέλος με τον αδελφό του

Advertisement

Ένας ένοπλος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του και στις 6 Ιουνίου ανακοινώθηκε ο θάνατος του, που συγκλόνισε το αμερικανικό έθνος. Πέντε μόλις χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Αμερικανού προέδρου και αδερφού του, Τζον Κένεντι, ο Ρόμπερτ είχε το ίδιο τραγικό τέλος.

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν

Advertisement

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης ήταν υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και γιόρταζε τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια. Λίγο πριν από την επίθεση μίλησε στους δημοσιογράφους και στους ψηφοφόρους του και στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην επικείμενη νίκη του στο Σικάγο. Αφού αποχώρησε από το βήμα, κατέβηκε στην κουζίνα και ευχαρίστησε το προσωπικό του ξενοδοχείου. Τότε, ο Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν τον πυροβόλησε και ο Ρόμπερτ Κένεντι έπεσε στο έδαφος.

Advertisement

Ανάμεσα τους ήταν και ο 17χρονος τότε μετανάστης Χουάν Ρομέρο που του κρατούσε το κεφάλι μετά την επίθεση. Πρόσφατα, μίλησε σε ντοκιμαντέρ και ανέφερε: «Ήταν σαν να πέθανε μαζί του όλη η ελπίδα».

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Δέχθηκε πιέσεις για να διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα

Ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζον Κένεντι στον Λευκό Οίκο και είχε πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα. Πέντε χρόνια αργότερα, δέχθηκε πιέσεις για να διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα. Αρχικά ήταν διστακτικός και συνήθιζε να λέει ότι “παίζει ρώσικη ρουλέτα κάθε πρωί που ξυπνάει”, ωστόσο τελικά αποδέχτηκε την πρόταση και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στις 16 Μαρτίου 1968. Όπως ανέφερε:

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Για ποιο λόγο δήλωσε υποψηφιότητα

«Δεν είμαι υποψήφιος απλώς για να αντιταχθώ σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό, αλλά για να προτείνω νέες πολιτικές. Είμαι υποψήφιος επειδή πιστεύω ότι η χώρα αυτή έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο, επειδή έχω σαφείς απόψεις για το τι πρέπει να γίνει, και επειδή αισθάνομαι ότι είμαι υποχρεωμένος να κάνω ό,τι μπορώ. Είμαι υποψήφιος για να αναζητήσω νέες πολιτικές – πολιτικές που θα τερματίσουν την αιματοχυσία στο Βιετνάμ και στις πόλεις μας, πολιτικές που θα κλείσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ λευκών και μαύρων, πλούσιων και φτωχών, νέων και μεγαλύτερων, στη χώρα αυτή και σε όλο τον κόσμο».

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Θα γεφύρωνε το χάσμα των λευκών και των μαύρων

Στο πρόσωπό του ξαναγεννήθηκε η ελπίδα που είχε πεθάνει για τους Αμερικανούς μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Ο Ρόμπερτ θα ακολουθούσε φιλελεύθερες πολιτικές και θα ήταν το πρόσωπο που θα γεφύρωνε το χάσμα των λευκών και των μαύρων. Θρυλική παραμένει η ομιλία του πάνω σε ένα ημιφορτηγό στην Ινδιανάπολη όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε. «Αυτό που χρειαζόμαστε στις ΗΠΑ δεν είναι ο διχασμός· αυτό που χρειαζόμαστε στις ΗΠΑ δεν είναι το μίσος· αυτό που χρειαζόμαστε στις ΗΠΑ δεν είναι η βία και η ανομία, αλλά η αγάπη, και η σοφία, και το έλεος του ενός προς τον άλλο, και μια αίσθηση δικαιοσύνης προς αυτούς που ακόμη υποφέρουν στη χώρα μας, είτε είναι λευκοί είτε μαύροι” ήταν μερικά λόγια της ιστορικής του ομιλίας.

Ο “Μπόμπι” όπως τον αποκαλούσαν ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια με το σύνθημα: «Μπορούμε καλύτερα». Και θα μπορούσε καλύτερα, αν ο Παλαιστίνιος Σιρχάν δεν του έκοβε βίαια το νήμα της ζωής του.

O δολοφόνος του Κένεντι
O δολοφόνος του Κένεντι

Όπως έγινε γνωστό ότι ο Σιρχάν, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ τον δολοφόνησε γιατί θεωρούσε ότι ήταν συνυπεύθυνος για την καταπίεση των Παλαιστινίων και πίστευε πως θα ευνοούσε με τις πολιτικές του το Ισραήλ. Σήμερα ο 73 δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι βρίσκεται ακόμη στη φυλακή και είναι αμετανόητος για την πράξη του.

H ανάρτηση της κόρης του Ρόμπερτ Κένεντι 51 χρόνια μετά τη δολοφονία:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Arlington Cemetery light beams on my fathers cross

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kerry Kennedy (@kerrykennedyrfk) στις