Enimerotiko.gr
Αμερική

Το αγόρι και ο χιμπατζής: Η έρευνα ενός ψυχολόγου που έκανε πειραματόζωο το ίδιο του το παιδί

Βρέφος πειραματόζωο: Οι επιστήμονες κάποιες φορές μπορούν να κάνουν τρομερά πράγματα στο όνομα της επιστήμης. Ο Γουίνθροπ έκανε τον γιο του μέρος πειράματος.

Βρέφος πειραματόζωο: Το αδερφάκι του Ντόναλντ

Το 1931 ο δέκα μηνών Ντόναλντ απέκτησε ένα αδερφάκι. Ήταν 7 μηνών και πολύ τριχωτή. Η Γκούα και ο Ντόναλντ μεγάλωσαν μαζί. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι η Γκούα ήταν χιμπατζής.

Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα του Αμερικάνου ψυχολόγου, Γουίνθροπ Κέλογκ. Εργαζόταν ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνας. Εκεί άρχισε να μελετά την εξέλιξη των παιδιών που είχαν μεγαλώσει στη ζούγκλα. Υποστήριζε πως, για να επιβιώσουν, τα παιδιά είχαν υψηλή νοημοσύνη. Επίσης πίστευε πως αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν τις συμπεριφορές των ζώων που τα περιτριγύριζαν. Ο επιστήμονας υπέθετε πως μπορεί να γίνει και η αντίστροφη διαδικασία. Δηλαδή τα παιδιά αυτά να επανενταχθούν στην κανονική κοινωνία. Μέσα βέβαια από μια σταδιακή και χρονοβόρα περίοδο προσαρμογής.


Η Γκούα με τον "αδερφό" της.

Καθώς ήταν αδύνατο να τοποθετήσει ένα νεογέννητο στη ζούγκλα για να μελετήσει τη συμπεριφορά του, αποφάσισε να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Να πάρει ένα νεογέννητο ζώο στη δική του οικογένεια και να το μεγαλώσει σαν άνθρωπο. Μάλιστα θα συνέκρινε την ανάπτυξη του ζώου με αυτή του γιου του, Ντόναλντ.


Η Γκούα και ο Ντόναλντ

Ο Γουίνθροπ και η σύζυγός του συμπεριφέρονταν στη Γκούα, ακριβώς όπως και στον γιο τους.
Τους τάιζαν μαζί, έπαιζαν με τα ίδια παιχνίδια, τους έντυναν με τα ίδια ρούχα και τους μιλούσαν κανονικά. Ταυτόχρονα, τους έκαναν συνεχόμενα τεστ για να συγκρίνουν την εξέλιξή τους.Αρχικά, η Γκούα φάνηκε να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ τον Ντόναλντ.Έμαθε αμέσως να χρησιμοποιεί κουτάλι για το φαγητό και σε κάθε τεστ, αντιδρούσε πιο γρήγορα από το ανθρώπινο μωρό.

Βρέφος πειραματόζωο: Το video

Στο βίντεο που δημιούργησε το ζευγάρι με τα δύο μωρά, είναι εμφανές ότι ο μικρός χιμπατζής δεν υστερούσε σε τίποτα.Αντιθέτως, τα αντανακλαστικά του ήταν καλύτερα, όπως φαίνεται από το τεστ με τον δυνατό ήχο.Η Γκούα τινάχτηκε και έτρεξε να προστατευτεί, ενώ ο Ντόναλντ έμεινε στη θέση του, χωρίς να αντιλαμβάνεται τι γίνεται.Το ίδιο συνέβη και στα τεστ που εξέταζαν την ικανότητά τους να βρουν εναλλακτική οδό.Η μητέρα του Ντόναλντ κρυβόταν και ζητούσε απ’ τα μωρά να τη βρουν. Και τα δύο κατάφεραν να την εντοπίσουν, παρά τις προσπάθειές της να τα μπερδέψει.

Διέφεραν μόνο στο ότι ο Ντόναλντ μπορούσε να κάτσει ήρεμος και ακίνητος για περισσότερη ώρα, ενώ η Γκούα συνεχώς κινούνταν. Επίσης, σύμφωνα με παρατηρήσεις του Κέλογκ, η Γκούα είχε περισσότερη ανάγκη για σωματική επαφή και υποστήριξη από ανθρώπους σε σχέση με τον Ντόναλντ.

Βρέφος πειραματόζωο: Η διάρκεια του πειράματος

Το πείραμα διήρκεσε εννιά μήνες. Αρχικά, ο Κέλογκ σκόπευε να κρατήσει την Γκούα για χρόνια, αλλά σταδιακά, η κατάσταση τον ανησύχησε. Η συμπεριφορά της Γκούα είχε γίνει πολύ ανθρώπινη, δεν διέφερε σε τίποτα από ένα ανθρώπινο μωρό, εκτός από έναν τομέα: την ομιλία.

Δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει με λέξεις, ούτε φαινόταν να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αντιθέτως, ο Ντόναλντ, που έτσι κι αλλιώς καθυστερούσε στην ανάπτυξή του σε σχέση με την Γκούα, είχε αρχίσει να μιμείται τις κραυγές της, ειδικά όταν ζητούσε φαγητό. Ο Κέλογκ θεώρησε ότι το πείραμα έπρεπε να τελειώσει, καθώς υπήρχε κίνδυνος για την ανάπτυξη του γιου του. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκούα αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς σαν άνθρωπος. Φυσικά μέχρι το σημείο που της επέτρεπαν ο εγκέφαλος και το σώμα της.

Το πείραμα του Κέλογκ είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα τη δεκαετία του ’30. Πολλοί έκριναν ότι ήταν λάθος να πάρει την Γκούα απ’ τη μητέρα της, να της δώσει «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά. Βέβαια, μετά τον Κέλογκ, ακολούθησαν πολλοί που θέλησαν μάθουν σε χιμπατζήδες να ζουν και να επικοινωνούν. Πιο διάσημη περίπτωση αυτή της Λούσι, τη δεκαετία του ’60, που έμαθε να επικοινωνεί με νοήματα.

Διαβάστε επίσης

Το άγνωστο ελληνικό μοναστήρι με τη μοναδική φυσική ομορφιά που είναι σφηνωμένο ανάμεσα από 2 βράχους

Πριγκιπέσσα: Η αληθινή ιστορία πίσω από το υπέροχο τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα

Εγγονή μεταμορφώνει την 80χρονη γιαγιά της μόνο με μακιγιάζ και την κάνει να φαίνεται 30 χρόνια νεότερη

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News