Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλείται ψωμί από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Μπορεί να περιέχει τοξική ουσία που προκαλεί νευρικό κλονισμό και σπασμούς

23:06
Εβίτα

Η ανάκληση πραγματοποιείται προληπτικά λόγω υποψίας παρουσίας εργοταλκαλοειδών σε αλεύρι, ουσίας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα όπως νευρικό…

Η ανάκληση πραγματοποιείται προληπτικά λόγω υποψίας παρουσίας εργοταλκαλοειδών σε αλεύρι, ουσίας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα όπως νευρικό κλονισμό, σπασμούς και διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος.

Advertisement

Ακόμη και τα πιο κοινά και καθημερινά τρόφιμα, όπως το ψωμί, δεν είναι πάντα αβλαβή και μπορούν να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Παρά την ευρεία χρήση και την εικόνα τους ως ασφαλή, προϊόντα που φαίνονται αθώα μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες ή να έχουν μολυνθεί κατά την παραγωγή, την αποθήκευση ή τη διανομή τους.

Όπως δείχνουν οι ανακλήσεις και απανωτές ειδοποιήσεις των τελευταίων μηνών από πολλές χώρες στο ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αόρατο, επίμονο εχθρό που επιβιώνει σιωπηλά μέσα στο ψωμί. Τις τοξίνες της ερυσιβώδους όλυρας, γνωστές ως ergot alkaloids, αλκαλοειδή Ergot.

Advertisement

Advertisement

 

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, η Carrefour France ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση μιας σειράς αρτοσκευασμάτων που είχαν πωληθεί αποκλειστικά στο κατάστημα Carrefour Soyaux μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 20 Νοεμβρίου 2025. Η ανάκληση πραγματοποιείται προληπτικά λόγω υποψίας παρουσίας αλκαλοειδών ergot στο βασικό αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των προϊόντων.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Advertisement

Τα αλκαλοειδή Ergot είναι τοξικές ουσίες που παράγονται από τον μύκητα Claviceps purpurea, ο οποίος προσβάλλει κυρίως δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη. Ο μύκητας σχηματίζει σκληρές μαύρες μάζες πάνω στους καρπούς, γνωστές ως ergots ή σκληρές «στάχτες» δημητριακών, οι οποίες περιέχουν τα επικίνδυνα αλκαλοειδή.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτά τα αλκαλοειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα όπως :

Σήμερα, με τα αυστηρά μέτρα ελέγχου στα δημητριακά, η παρουσία της ερυσιβώτιδας στις τροφές έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή φαρμάκων (π.χ. για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και των μεταγεννητικών αιμορραγιών).

Τα προϊόντα που ανακαλούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπαγκέτες και μικρά ψωμάκια με τυρί Emmental τα οποία διατέθηκαν σε συσκευασία σακούλας και φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι καταναλωτές καλούνται να σταματήσουν άμεσα την κατανάλωση των προϊόντων, να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων ή καταστροφή. Η διαδικασία ανάκλησης θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026.

Advertisement

Τοξικές ουσίες με μεγάλη ιστορία

Περισσότερα από 70 χρόνια πριν, στις 15 Αυγούστου 1951, ένα ξαφνικό ξέσπασμα εφιαλτικών παραισθήσεων σαρώνει το Pont-Saint-Esprit, μια γραφική κοινότητα στη νότια Γαλλία, αφήνοντας 5 νεκρούς και εκατοντάδες πληγέντες. Τις μέρες που ακολούθησαν, περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι παραπονέθηκαν για ναυτία, πόνο στο στομάχι, αδύναμη αρτηριακή πίεση και αδύναμους σφυγμούς, κρύους ιδρώτες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι γιατροί εκείνη την εποχή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψωμί σε ένα από τα αρτοποιεία της πόλης είχε μολυνθεί από μύκητα ερυσιβώδους, (αλκαλοειδή ergot) έναν δηλητηριώδη μύκητα που εμφανίζεται φυσικά στη σίκαλη.

Μια διαφορετική εξήγηση, δίνει αρκετές δεκαετίες μετά, ένας Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος, ο Hank Albarelli, ο οποίος αποκαλύπτει στοιχεία της CIA πως ουσιαστικά πραγματοποιούσε πειράματα δηλητηριάζοντας με LSD, τους κατοίκους της πόλης.

TAGS:
Advertisement