Enimerotiko.gr
Κόσμος

Ανακάλυψαν 6 νέους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες: Κίνδυνος για νέες πανδημίες στο μέλλον από τις αγορές ζώων της Ασίας

Κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει έντονα όλο τον πλανήτη. Όμως, πρόσφατες έρευνες έφεραν στο φως κι άλλους κορονοϊούς που είναι αντίστοιχοι, με εκείνον από την πανδημία του COVID-19. Ερευνητές προχώρησαν στην ανακάλυψη έξι νέων κορονοϊών. Οι συγκεκριμένοι κορονοϊοί ανακαλύφθηκαν στη νυχτερίδα Μιανμάρ.

Κορονοϊός: Τι αναφέρει, η πρόσφατη έρευνα

Σύμφωνα με έρευνες, ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν σχετίζεται στενά με αυτούς τους έξι νέους κορονοϊούς. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των κορονοϊών στις νυχτερίδες. Θα προσθέσουν σημαντικές πληροφορίες στην παγκόσμια προσπάθεια για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα, ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Κορονοϊός: Μελέτη και πρόληψη για αντίστοιχες πανδημίες στο μέλλον

“Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος”. Αυτό δήλωσε ο Marc Valitutto, πρώην κτηνίατρος αγρίων ζώων στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. “Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια ​​φύση με αυξανόμενη συχνότητα. Έτσι, όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι’ αυτούς τους ιούς στα ζώα, τόσο καλύτερα μπορούμε να μειώσουμε το πανδημικό τους δυναμικό”.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς τους νέους ιούς στο πλαίσιο βιο-παρακολούθησης ζώων και ανθρώπων. Αυτό, έγινε για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες μετάδοσης ασθενειών για το πρότζεκτ PREDICT. Το PREDICT, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), υποστηρίζει την παγκόσμια ανακάλυψη και επιτήρηση παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν από ζώα σε ανθρώπους.

Κορονοϊός: Η ομάδα PREDICT

Η ομάδα PREDICT στη Μιανμάρ αποτελείται από επιστήμονες από το Smithsonian, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, από το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Άρδευσης της Μιανμάρ, από το Υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ και από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Μιανμάρ.

Η ομάδα εστίασε την έρευνά της σε τοποθεσίες στη Μιανμάρ. Εκεί όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την τοπική άγρια ​​φύση. Αυτό, λόγω αλλαγών στη χρήση γης και την ανάπτυξη. Από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα σιέλου και κοπράνων από νυχτερίδες σε αυτές τις περιοχές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χιλιάδες κορονοϊοί (πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί) υπάρχουν σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν τα δείγματα με γνωστούς κορονοϊούς και εντόπισαν για πρώτη φορά έξι νέους κορονοϊούς. Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν κορονοϊό που είχε βρεθεί αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ποτέ πριν στην Μιανμάρ.

Κορονοϊός: Έγκαιρη ανίχνευση

Οι κορονοϊοί έχουν προκαλέσει επανειλημμένως επιδημίες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των SARS CoV-1, MERS και πιο πρόσφατα την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι έξι νέοι κορονοϊοί δεν σχετίζονται στενά με τους SARS CoV-1, MERS ή SARS-CoV-2. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση της δυνατότητάς τους για μεταπήδηση σε άλλα είδη για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτήρησης για ζωονοσολογικές ασθένειες, όπως αυτές εμφανίζονται στην άγρια ​​φύση. Τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική παρακολούθηση των πληθυσμών νυχτερίδων για την καλύτερη ανίχνευση πιθανών ιογενών απειλών για τη ανθρώπινη δημόσια υγεία.

“Πολλοί κορονοϊοί μπορεί να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά όταν εντοπίζουμε αυτές τις ασθένειες νωρίς σε ζώα, δηλαδή στην πηγή, έχουμε μια πολύτιμη ευκαιρία να διερευνήσουμε την πιθανή μελλοντική απειλή”, δήλωσε η Suzan Murray, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του Smithsonian και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Η επαγρύπνηση, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι τα καλύτερα εργαλεία για να αποτρέψουμε τις πανδημίες πριν εμφανιστούν”.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News